Weather Icon
Διεθνή , Διπλωματία , Κίνα 21 Ιανουαρίου 2020

Μία μικρή νίκη του Διεθνούς Δικαίου στην Ασία

Μία μικρή νίκη του Διεθνούς Δικαίου στην Ασία

Του συντονιστή της έκδοσης

Το 2018 ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε ευθέως την δυνατότητα της Κίνας να βελτιώσει το κράτος δικαίου της καθώς και την ικανότητά της να χειριστεί τις πνευματικές τις ιδιοκτησίες. Μετά από έναν μακροχρόνιο ”πόλεμο” (κυρίως εμπορικό) κατέληξε σε μια συμφωνία με το Πεκίνο σχετικά με την καλύτερη προστασία των κινεζικών εμπορικών ευρεσιτεχνιών εντός και εκτός Κίνας.

Το 2019 οι νεότερες ηλικιακά ομάδες του Χονγκ Κονγκ κατέκλεισαν τους δρόμους για να διατηρήσουν την κληρονομιά του κράτους δικαίου από το είδος της αυθαιρεσίας του νόμου που ασκείται στην Κίνα. Μέχρι στιγμής οι διαδηλωτές έχουν κερδίσει. 

Τώρα το 2020 είναι σειρά της Ινδονησίας. Στις αρχές Ιανουαρίου αφού δεκάδες κινεζικά αλιευτικά σκάφη καθώς και 3 ακτοφυλακής εισέβαλαν στην θαλάσσια οικονομική ζώνη της Ινδονησίας- παραβιάζοντας την Συνθήκη του ΟΗΕ και τον ναυτικό νόμο του 1982. Ο ινδονήσιος πρόεδρος ανέλαβε δράση. Έδωσε εντολή σε ναυτικά πλοία καθώς και σε f16 να πλησιάσουν την θάλασσα Νατουάνα και να αντιμετωπίσουν την Κινεζική εισβολή. Επιβιβάσθηκε μάλιστα σε ένα από τα ναυτικά πλοία και μετά από μία τεταμένη ένταση ο κινεζικός στόλος αποσύρθηκε από τα νερά.

Ενώ η Κίνα στο παρελθόν έχει εισβάλει και σε άλλα νησιά της περιοχής τίποτα δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο αυτή η εισβολή. Η Ινδονησία μία από τις πιο πολυπληθείς χώρες του κόσμου φαίνεται τώρα πιο αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα-δίκαιό της στις θάλασσές της. Με περισσότερα από 13.000 νησιά είναι το μεγαλύτερο αρχιπελαγικό κράτος στον κόσμο. Εξαρτάται από αυτήν και από άλλα έθνη να υπερασπίσουν και να τιμήσουν την εδαφική τους ακεραιότητα για την καλή μεταχείριση των ναυτικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Μετά από αυτήν την διένεξη η Ινδονησία αποφάσισε σε συνεργασία με άλλα θαλάσσια κράτη να να διασφαλίσει ότι η Κίνα θα τιμήσει την Συνθήκη του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και την απόφαση του Δικαστηρίου Διαιτησίας του 2016 που διατύπωσε πως οι ισχυρισμοί της Κίνας είναι είναι παράνομοι. Κάλεσε επίσης την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επενδύσουν και να εντείνουν τις δραστηριότητές τους στα νησιά Natuna και να προστατεύσουν τα ναυτικά δικαιώματα της χώρας. Η Ιαπωνία έχει προσφερθεί να δώσει 3 πλοία επιτήρησης στην Ινδονησία.

Στην Νότια Σινική θάλασσα η Κίνα έχει καταβάλει υπερ-προσπάθειες να να διεκδικήσει θαλάσσιες εκτάσεις οδηγούμενη σε αντιπαραθέσεις με τα γύρω νησιά.  Μεταξύ των γειτονικών της κρατών η καλύτερη άμυνα στην περιοχή έχει αποδειχθεί η ρητή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας θέτει ρητά τους κανόνες και οδηγεί τα κράτη στο να τους υποστηρίξουν. Όπως και οι ΗΠΑ και οι κάτοικοι του Χονγκ Κογκ, η Ινδονησία κέρδισε μία βασική μάχη με την Κίνα για τα χωρικά της ύδατα και το κράτος δικαίου. Αυτές οι νίκες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας τάξης καθώς οι ιδέες αυτές βασίζονται περισσότερο στο διεθνές δίκαιο παρά στην βίαιη δύναμη.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: https://www.csmonitor.com/Commentary/the-monitors-view/2020/0117/A-small-victory-for-rule-of-law-in-Asia

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube