REAL TIME |

Weather Icon
Γερμανία , Τουρκία 24 Ιανουαρίου 2020

Μέρκελ στην Τουρκία: Με γνωμάτευση βουλής κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου

Μέρκελ στην Τουρκία: Με γνωμάτευση βουλής κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου

 Φωτογραφία αρχείου

Η καγκελάριος της Γερμανίας πρόκειται να διεξαγάγει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Η Μέρκελ και ο Ερντογάν έχουν αναλάβει ρόλο τις τελευταίες εβδομάδες σε διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011. Η επίσκεψη γίνεται υπό τη σκιά της γνωμάτευσης της γερμανικής βουλής για τις σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης. 

Για το θέμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, η καλύτερη απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε από την Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής, η γνωμάτευση της οποίας είναι κόλαφος για τους επεκτατικούς ισχυρισμούς του, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα». Η γνωμάτευση χαρακτηρίζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης «παράνομο», ξεκαθαρίζοντας ότι «λειτουργεί σε βάρος τρίτων». Σε 18 σελίδες περιγράφονται εκτενώς οι προβληματικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Γίνεται συστηματική καταγραφή και παρουσίαση όλων των επιστολών που οι δύο χώρες απέστειλαν στα Ηνωμένα Έθνη μετά την υπογραφή του μνημονίου στις 27 Νοεμβρίου του 2019.

Οι νομικοί της γερμανικής Βουλής καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεσογειακών χωρών». Πρόκειται για μία ξεκάθαρη δικαίωση της ελληνικής θέσης και, μάλιστα, ενόψει, της σημερινής επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Τουρκία, όπου και θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Σε συνέντευξή του στην γερμανική “Bild”, πριν την επίσκεψη Μέρκελ, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου εξέφρασε παράπονα κατά της ΕΕ ότι δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας για την μετανάστευση. Πρόσθεσε, όπως καταγράφει το “VOA”, πως “τώρα είναι 2020 και ακόμα δεν λάβαμε τα πρώτα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύνολό της”. 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία, από την Ιερουσαλήμ, με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Άγκελα Μέρκελ, ενόψει της μετάβασής της στην Τουρκία. 

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από την Καγκελάριο της Γερμανίας να διαβιβάσει μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν για άμεσο τερματισμό των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση, επιτέλους, της Τουρκίας με την πλειάδα των αποφάσεων και Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα του για επανέναρξη ενός διαλόγου, μακράν απειλών, που να οδηγούσε στην επίλυση του Κυπριακού.

Από την πλευρά της η κα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο τόσο το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ παράλληλα θα υπογραμμίσει τις θέσεις της ΕΕ.

Η επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία, γίνεται έπειτα από πρόσκληση του Ερντογάν. Στις συνομιλίες θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη Λιβύη, το Συριακό και τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν και Μέρκελ θα εγκαινιάσουν τουρκογερμανικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σχέση των δύο ηγετών έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας των συλλήψεων δεκάδων γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής ή προσώπων με διπλή υπηκοότητα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά και εξαιτίας των επικρίσεων για τον αυταρχισμό που επιδεικνύει ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής.
«Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λήψη μέτρων για να τερματιστεί η εκστρατεία καταστολής πρέπει να είναι στην καρδιά των συζητήσεων ανάμεσα στην Άγγελα Μέρκελ και τον τούρκο πρόεδρο», έκρινε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο ενόψει της συνάντησης.
Ο Ερντογάν έχει εξάλλου απειλήσει να «ανοίξει τις πόρτες» προς την Ευρώπη στους εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχει υποδεχθεί η χώρα του, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι όπως διατείνεται δεν προσφέρει στην Τουρκία την υπεσχημένη οικονομική βοήθεια.
Η Μέρκελ και ο Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να εγκαινιάσουν τον χώρο ενός τουρκογερμανικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη.
Σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με αντιπροσώπους βιομηχανιών κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και της τουρκικής κοινωνίας.
Μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος θα δει τον γνωστό τούρκο δικηγόρο Βεϊσέλ Οκ, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube