Weather Icon

Κατάρριψη του Boeing 737: ψάρεμα σε θολά νερά;

Κατάρριψη του Boeing 737: ψάρεμα σε θολά νερά;

ParsToday  11 Ιανουαρίου 2020 13:49 UTC

Η αεροπορική καταστροφή που προκλήθηκε από “ανθρώπινο λάθος” την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, λίγες ώρες μόνο μετά τη στόχευση από το Ιράν της βάσης των ΗΠΑ στο Ain al-Asad με μια ισχυρή πυραυλική επίθεση προκάλεσε σοκ στο Ιράν.

Ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, με ένα ρητό επείγον μήνυμα, έδωσε εντολή στο επιτελείο των Ε.Δ. να αποσαφηνίσει τις “ευθύνες”, και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα ξανασυμβούν. Ύστερα, ο αρχηγός της Αεροδιαστημικής Δύναμης του CGRI (Φρουροί της Επανάστασης), ταξίαρχος Hajizadeh ανέλαβε δημόσια την ευθύνη για την τραγική συντριβή του Boeing 737 της Ουκρανικής Αεροπορίας.

Ο ταξίαρχος Amir Ali Hajizadeh, αρχηγός της Αεροδιαστημικής Δύναμης του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επαναστατικής (CGRI), δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη βαθιά «κατάπληξη» του, αποτολμώντας τη εξής φράση: «Ευχήθηκα να πεθάνω παρά να μάθω τέτοια τραγική είδηση, επειδή το CGRI έχει ως αποστολή την εδαφική προστασία του ιρανικού έθνους. Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη και παραδίνομαι στα χέρια της δικαιοσύνης, είπε ο κορυφαίος διοικητής που ισχυρίστηκε ότι έμαθε τα νέα ενώ βρισκόταν στην Kermanchah (τοποθεσία της θεαματικής βαλλιστικής επίθεσης που ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου εναντίον της αμερικανικής βάσης, σημείωμα του συντάκτη).

Ο στρατηγός πρόσθεσε: “Οι Αμερικανοί είχαν απειλήσει να χτυπήσουν 52 στόχους στο Ιράν. Οι μονάδες αεράμυνας μας ήταν επομένως σε υψηλό επίπεδο συναγερμού σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης. Το κέντρο συντονισμού της αεράμυνας εξέπεμψε ένα σήμα από ένα από τα συστήματα αεράμυνας που βρίσκονται δυτικά της πρωτεύουσας, επιβεβαιώνοντας ότι εκτοξεύτηκαν εχθρικοί πύραυλοι κρουζ προς τη χώρα. Το προειδοποιητικό σήμα αποστάλθηκε δύο φορές και ζητούσε από τους χειριστές να είναι έτοιμοι να πιέσουν το κουμπί εκτόξευσης.
Ο χειριστής επιβεβαίωσε ότι είχε ζητήσει προηγουμένως να τεθεί ο ουρανός της πρωτεύουσας σε θέση “clear”, δηλαδή να εκκενωθεί από όλες τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών. Το αίτημα παρέμεινε ανεκτέλεστο στην ακριβή ώρα του συμβάντος, και ο χειριστής έβλεπε έναν “πύραυλο κρουζ” σε απόσταση 19 χιλιομέτρων”.

Στη συνέχεια, στις παρατηρήσεις του, ο στρατηγός Hajizadeh εξηγεί” το ανθρώπινο λάθος ” που διέπραξε ο χειριστής.

“Η αεράμυνα που αναπτύχθηκε στα δυτικά της πρωτεύουσας εγκαταστάθηκε γύρω στα μεσάνυχτα. Ο χειριστής στον οποίο τα δεδομένα ανακοινώνουν την εκτόξευση ενός  εχθρικού πυραύλου κρουζ πρέπει να ετοιμάζεται να εκτοξεύσει. Εκεί που έκανε το λάθος, είναι ότι έπρεπε να είχε έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές λίγο πριν από την εκτόξευση για να λάβει την επιβεβαίωση. Ο χειριστής ισχυρίζεται ωστόσο ότι το σύστημά του αντιμετώπιζε σοβαρές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε κορεσμό των συστημάτων επικοινωνίας, αλλά ό τι και να είναι, ο χειριστής είχε μόνο 10 δευτερόλεπτα στη διάθεση του για να δράσει».

Αλλά γιατί αυτή η καθυστέρηση των 48 ωρών για τη δημοσίευση των λεπτομερειών αυτής της πληροφορίας;

“Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, μόλις πληροφορήθηκα τις τραγικές ειδήσεις, ενημέρωσα την ιεραρχία. Η οργάνωση της ιρανικής αεροπλοΐας έκανε δηλώσεις από την πλευρά της με βάση τα δικά της δεδομένα και δεν μπορούμε να της αποδώσουμε κανένα λάθος, ούτε σε κανένα κυβερνητικό σώμα. Αλλά η ευθύνη για αυτή την τραγωδία βρίσκεται στο CGRI, το οποίο αναλαμβάνει πλήρως τις συνέπειες ».

Και ο στρατηγός κατέληξε στο συμπέρασμα: «Θα ήθελα να είμαι νεκρός παρά να είμαι θεατής τέτοιου περιστατικού … ο πύραυλος εξερράγη στο πλάι του αεροσκάφους. Ήταν ένας πύραυλος μικρής εμβέλειας που εξερράγη έξω κοντά στο αεροπλάνο. Γι ‘αυτό το αεροπλάνο συνέχισε τη πτήση του για λίγο, αλλά εξερράγη όταν άγγιξε το έδαφος».

Αντιδράσεις 

Ενώ η Ουκρανία αντέδρασε σε αυτές τις δηλώσεις δηλώνοντας ότι η ιρανική πλευρά διέθεσε από την αρχή όλα τα απαραίτητα στοιχεία στους εμπειρογνώμονές της, ζητώντας επίσημη συγγνώμη και αποζημίωση για τα θύματα, η Ρωσία εκτίμησε ότι η το CGRI έκανε το σωστό, δηλαδή να αναγνωρίσει ένα τραγικό λάθος: «Τώρα που το CGRI αναγνώρισε την ευθύνη του με απόλυτα ορθολογικό τρόπο, η υπόθεση θα πρέπει να κλείσει», δήλωσε ο Dimitri Novikov.

Αλλά όλα τα μέρη δεν αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο: η  Γαλλία  δήλωσε ότι το τραγικό συμβάν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να πιέσει το Ιράν να «σταματήσει να μειώνει τις πυρηνικές δεσμεύσεις του» και να «ανοίξει διαπραγματεύσεις» χωρίς αμφιβολίες για τις πυρηνικές του ικανότητες: «Είναι σημαντικό να αδράξουμε αυτή τη στιγμή για να δώσουμε χώρο για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις …. Τα μαθήματα που πρέπει να μάθουμε από αυτό το δραματικό επεισόδιο που βιώσαμε για αρκετές ημέρες τώρα , από το τέλος του 2019, είναι ότι πρέπει να τερματίσουμε αυτήν την κλιμάκωση », δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων πριν προσθέσει:« Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα σκοτώσουμε τη συμφωνία σχετικά με την πυρηνική ενέργεια του Ιράν που συνήφθη στη Βιέννη πριν από πέντε χρόνια. Είναι το μόνο διαθέσιμο εργαλείο (…). Αυτό προϋποθέτει ότι το Ιράν θα σταματήσει να ασκεί προοδευτικές παραβιάσεις (της συμφωνίας) οι οποίες καθίστανται αρκετά ανεπανόρθωτες», δήλωσε η Parly, κατηγορώντας το Ιράν για «παραβίαση» προσπαθώντας να παραμορφώσει την πραγματικότητα.

«Πρέπει τώρα να προσπαθήσουμε να επανασυνδέσουμε τα σύρματα του διαλόγου. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτή τη συμφωνία της Βιέννης και γι ‘αυτό χρειαζόμαστε την πλήρη συμμετοχή των Ιρανών », πρόσθεσε. Στο απόηχο, οι  παρατηρητές σημειώνουν ότι το δυτικό στρατόπεδο επιδιώκει να μετατρέψει αυτή την τραγωδία προς την κατεύθυνση των συμφερόντων του, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για τις συνθήκες που προηγήθηκαν αυτής της τραγωδίας.

Μετάφραση Κ.Α.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube