REAL TIME |

Weather Icon

Καστελόριζο και Πέντεμιλι Κερύνειας

Καστελόριζο και Πέντεμιλι Κερύνειας

Η ακτή Πέντεμιλι είναι η ακτή που έγινε η απόβαση των Τούρκων, τις 20 Ιουλίου 1974

Ε Α Ν… κριτήριο τεθεί, ποιοί και γιατί εκ των Ελλήνων, εν Αθήναις και εν Λευκωσία εναντιώνονται στον East-Med Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, ποιοί χλευάζουν τις επιτευχθείσες τριμερείς συνεργασίες Ελλάδος και Κύπρου με Αίγυπτο αφ’ ενός και Ισραήλ αφ’ ετέρου, ποιοί στον αθηναϊκό Τύπο μέμφονται την Αθήνα, κινδυνολογούν και μεμψιμοιρούν ότι παρασύρθηκε από την… βουλιμία των Ελλήνων Κυπρίων, τότε προκύπτει μία επιπλέον ένδειξη για την ορθότητα αυτής της συγκεκριμένη πολιτικής των διαδοχικών κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου στην γεωγραφία που μας προίκισαν οι αιώνες. Η οποία, συν τοις άλλοις, εξοργίζει τα μάλα την Τουρκία.

Η ΙΔΙΑ η Τουρκία, με τα επάλληλα πεπραγμένα της των τελευταίων δεκαετιών, έχει κατεδαφίσει εμφανέστατα και τα έσχατα απομεινάρια των ψευδαισθήσεων που όλοι αυτοί, και πολύ περισσότεροι στο πρόσφατο παρελθόν, έτρεφαν όλ’ αυτά τα χρόνια και συστηματικά καλλιεργούσαν στο αναγνωστικό κοινό και στον λαό ευρύτερα, επιχειρώντας να εξωραΐσουν την εικόνα της «γείτονος», διαφημίζοντας τα… “win-win” οφέλη της διαλλακτικότητας στις ελλαδο-τουρκικές σχέσεις και πιέζοντας μεθοδικά για το κλείσιμο του Κυπριακού διά της «λύσης» συμβιβασμού με τις απαιτήσεις των Τούρκων Κατακτητών.

Η ΙΔΙΑ η Τουρκία έδειξε και απέδειξε εμπράκτως ότι, η ακολουθούμενη απέναντί της από το 1974 ελληνική πολιτική του Κατευνασμού, όχι μόνο παγιώνει και διαιωνίζει τα κατοχικά «τετελεσμένα» της στην Κύπρο, αλλ’ αυξάνει κι αποθηριώνει την επεκτατική της βουλιμία στο Αιγαίο. Εκτρέφοντας κι αποθρασύνοντας τον ηγεμονικό της νεο-οθωμανισμό στην Ανατολική Μεσόγειο. Απαραίτητη προϋπόθεση, τουτέστιν, για την ανάπτυξη του Νεο-Οθωμανισμού, αποδεικνύεται η ύπαρξη του Νεο-Ραγιαδισμού.

Η ΙΔΙΑ η Τουρκία, αντιγράφοντας εαυτήν, επαναλαμβάνει, εμπλουτίζοντας αταλάντευτα, σε βάθος χρόνου και χώρου, την πάγια ανθελληνική στρατηγική της, με την αυτοπεποίθηση επιδεξιότητας που της προσφέρουν τα σε βάρος των Ελλήνων παλαιότερα και νεότερα επιτεύγματά της. Ιδιαίτερα στο Κυπριακό. Ως καθοδηγητική μόλα και γραμμή, όχι μόνο εναντίον της Ελλάδος, διαθέτει δεδηλωμένα η Τουρκία, την επιτυχημένη κυπριακή στρατηγική της από το 1956 μέχρι σήμερα. Η στρατηγική Νιχάτ Ερίμ – Γραφείου Ειδικού Πολέμου στο Κυπριακό, αποτελεί την ασφαλέστερη για την Άγκυρα μέθοδο, την οποία εμπλούτισε το 2001 για περαιτέρω ανάπτυξη από τους εν εξουσία από το 2002 ισλαμιστές του κ. Ερντογάν το «Στρατηγικό Βάθος» του Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΑΚΟΜΗ και στις λεπτομέρειες των τουρκικών… επιχειρημάτων, ανοίγοντας το στόμα τους οι νυν κυβερνώντες Τούρκοι, τα επιχειρήματα του Νιχάτ Ερίμ 1956 παπαγαλίζουν αυτούσια:

– Μόλις προχθές 10 Ιανουαρίου 2020 ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Τσιαγατάι Ερτσίγερς, εκδιπλώνοντας την τουρκική στρατηγική εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην θαλάσσια ΑΟΖ, τα οποία οριοθετούνται σύμφωνα με το Δίκαιο της Θαλάσσης και από την ύπαρξη του Καστελορίζου το οποίο ανακόπτει και δεν επιτρέπει το αυθαίρετο τουρκο-λυβικό «Μνημόνιο», εκστόμισε και το εξής «επιχείρημα»:

“Το να πιστεύει κανείς ότι ένα μικροσκοπικό νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 570 μακριά από την Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γελοίο”…

ΒΕΒΑΙΑ στα μυαλά του κ. Ερτσίγερς και της Τουρκίας το Καστελόριζο φαίνεται ότι… δεν είναι Ελλάδα. Ότι δεν ανήκει στην εδαφική επικράτεια του ελλα-δικού μας κράτους, αλλά είναι… μακριά από την Ελλάδα!

ΔΕΙΤΕ πώς ακριβώς, πριν από ΕΞΗΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ το ίδιο ακριβώς αντίστοιχο «επιχείρημα» περιείχε η Έκθεση του Νιχάτ Ερίμ της 24ης Νοεμβρίου 1956, για την αγγλοκρατούμενη τότε Κύπρο που αγωνιζόταν με την Ε.Ο.Κ.Α. για την Ένωσή της με την Ελλάδα, Έκθεση που δόθηκε στον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές και κατέστη το θεμέλιο της κυπριακής στρατηγικής της Άγκυρας:

«Η νήσος Κύπρος απέχει από την Τουρκία 45 μίλια ενώ από τον Πειραιά 600 μίλια». (Νεοκλή Σαρρή «Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ» τόμος 2ος, βιβλίο Α 1955-1963 I. Αθήνα 1982 σελ. 284).

ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ σε οιονδήποτε οποιεσδήποτε αμφιβολίες ότι το Καστελόριζο δεν αποτελεί έναν από τους επόμενους πρώτους στόχους της τουρκικής βουλιμίας; Υπάρχει κανείς που δεν βλέπει και δεν ακούει και δεν διαβάζει, πόσα τουρκικά μαχητικά σπεύδουν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Καστελόριζο και ιδίως κάθε φορά που πάει εκεί Έλλην πρωθυπουργός, υπουργός ή αρχηγός από τις ελλα-δικές μας ένοπλες δυνάμεις; Δεκαοκτώ υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σημειώθηκαν μόνο προχθές πάνω από Ρω, Στρογγύλη και Μεγίστη, όταν ο Αρχηγός ΓΕΣ πέταξε με ελικόπτερο στη Ρω…

ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΤΑΙ λοιπόν και πάλιν το διαχρονικό καθήκον της ελληνικής (ελλαδικής και κυπριακής) πολιτικής, για αντίστοιχη εμμονή και αταλάντευτη ανάπτυξη της διαρκούς ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ρωμαλέας ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ.

ΕΝΑΝΤΙ της Τουρκίας και ενάντια στην βουλιμία της, δεν υπάρχει άλλη «λύση» παρά μόνο η ενδυνάμωση όλων των συντελεστών ισχύος της Ελλάδος και της Κύπρου. Πρωτίστως στον στρατιωτικό, στον διπλωματικό, στον οικονομικό, στον τεχνολογικό, στον μορφωτικό τομέα. Προκειμένου να υλοποιείται, αποτελεσματικότερα και πειστικότερα, η ελληνική πανεθνική αντίσταση. Με κυριότερο, ευτυχώς, ΥΠΑΡΚΤΟ προσόν το ότι: Σήμερα ο Ελληνισμός δεν υποφέρει από εμφύλια πάθη και διχασμούς, ούτε και από τον φόβο ότι κάποια Χούντα θα αφήσει το Καστελόριζο όπως άφησε την 20η Ιουλίου 1974 το Πέντεμιλι της Κερύνειας στον Αττίλα…

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα Σημερινή Κύπρου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube