REAL TIME |

Weather Icon
Αφρική 30 Ιανουαρίου 2020

Ιζαμπέλ Ντος Σάντος: Πετρέλαιο, διαμάντια και κομμουνισμός

Ιζαμπέλ Ντος Σάντος: Πετρέλαιο, διαμάντια και κομμουνισμός

luanda leaks

Πριν ακόμα σκάσει η βόμβα του σκανδάλου «Luanda Leaks» με την κόρη του πρώην πρόεδρου της Αγκόλα στο επίκεντρο, η Ιζαμπελ Ντος Σάντος βρισκόταν σχεδόν παντού. Selfies με την Κιμ Καρντάσιαν, φιλανθρωπικά γκαλά, πρεμιέρες στο Χόλιγουντ, διασκέψεις ηγετών του πλανήτη, διακοπές σε πολυτελή θέρετρα.

Η μονάκριβη κόρη του επί 38 χρόνια προέδρου της πρώην πορτογαλικής αποικίας είχε απασχολήσει τα διεθνή μέσα όμως, πολύ πριν γίνει γνωστή η υπόθεση αυτή, αφού θεωρούνταν η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής.

Αυτός ο τίτλος δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητος αν σκεφτεί κανείς ότι η οικογένεια Ντος Σάντος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης του Ψυχρού Πολέμου, στο πλευρό της Σοβιετικής Ένωσης. 

Η Ντος Σάντος ήταν ακόμα αγέννητη, όταν ο πατέρας της έπαιρνε το πτυχίο από το Ινστιτούτο Πετρελαίου και Χημείας του Αζερμπαϊτζάν, τότε κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης, στα τέλη της δεκαετίας του 60′. Εν μέσω του Ψυχροπολεμικού σκηνικού το οποίο είχε μεταφερθεί στην Αφρική, ο Ντος Σάντος ανέβαινε στα κλιμάκια του Λαϊκού Κόμματος για την Απελευθέρωση της Αγκόλα (MPLA) εκμεταλλευόμενος τις διασυνδέσεις του στην Σοβιετική Ένωση και την παρέμβαση του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος είχε εξόπλιζε αφειδώς τέτοια «αντάρτικα».

Στο μεταξύ, ο Ντος Σάντος έχει παντρευτεί μια Ρωσίδα την Τατιάνα Κουκάνοβα, με την οποία αποκτά το 1973, μια κόρη την Ίζαμπελ. Ο γάμος τους δεν διαρκεί πολύ, αφού η Ρωσίδα με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορούσε εύκολα να γίνει δεκτή από τους συμπατριώτες του ανερχόμενου πολιτικού.

Το 1979, ο Ντος Σάντος αρπάζει την ευκαιρία που του δίνει ο θάνατος του Αγκοστίνιο Νέτο, τότε προέδρου της χώρας και εκλέγεται αρχηγός στο κόμμα. Έκτοτε και ως το 1991, ο ρωσομαθείς ηγέτης της Αγκόλα πολεμά εναντίον της UNITA, το αντίπαλου κινήματος υπό τον Γιόνας Σαβίμπι. Στο διάστημα αυτό,η κουβανέζικη βοήθεια προς τον Σάντος ανήλθε σε περισσότερους από 370.000 στρατιώτες και τουλάχιστον 50.000 γιατρών και δασκάλων.

H πτώση του Κομμουνιστικού μπλοκ όμως στις αρχές του 90′ αφήνει τον Ντος Σάντος χωρίς υποστηρικτές, αφού μόνος του, ο Φιντελ Κάστρο δεν μπορεί να τον χρηματοδοτήσει. Ο τότε ηγέτης της Αγκόλα αναγκάζεται λοιπόν να στραφεί, όπως και ο Μελές Ζενάουι στην Αιθιοπία και άλλοι πρώην κομμουνιστές στις ΗΠΑ, αποκηρύσσοντας όμως τον Μαρξισμό.

Τα χρόνια περνούν, οι μπίζνες μεγαλώνουν, η χώρα αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου και η μικρή Ίζαμπελ αρχίζει να θαμπώνεται από τη λάμψη της Δύσης και των όσων προσέφερε η ελεύθερη αγορά.

Το 2013, με τις φήμες για διαφθορά της οικογένειας της να οργιάζουν η Ντος Σάντος λέει στην εφημερίδα «Financial Times»: «Είναι όλα ψέματα, έχουμε κάνει πολλά για την Αγκόλα». Δυο χρόνια αργότερα μια διαρροή, πιθανώς από την ίδια, εκτοξεύει μετοχές δυο πορτογαλικών τραπεζών στα ύψη. Τότε το Reuters είχε αναφέρει ότι η Ντος Σάντος πρότεινε την συγχώνευση των δύο πορτογαλικών τραπεζών, Millennium BCP και BPI Banco στον CEO της Ισπανικής CaixaBank.

Για τη συνέχεια liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube