Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Εξοπλισμοί 21 Ιανουαρίου 2020

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ανταλλακτικά ελικοπτέρων Apache για την Ελλάδα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ανταλλακτικά ελικοπτέρων Apache για την Ελλάδα

του: Φαίδων Καραϊωσιφίδη 

Διαβάσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη χαρά το άρθρο του καλού συναδέλφου Κ.  Σαρικά (εδώ) για την ευκαιρία που ίσως ανοίγεται για την ΑΣ και τα AH-64A του 1ου ΤΕΕΠ με την δυνητική προμήθεια ανταλλακτικών από πλεονάσματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Θα ήταν μια πραγματική «ανάσα» για την Αεροπορία Στρατού στην «ασφυξία» που αντιμετωπίζει στην υποστήριξη των 19 AH-64A του ελληνικού οπλοστασίου (Α+ δεν υφίστανται και παίρνουμε την ευθύνη για το γεγονός ότι η Π&Δ λανθασμένα το είχε αναφέρει πριν από 20 χρόνια και έκτοτε… κόλλησε).

Τα ΗΑΕ, όπως επισημαίνει το άρθρο, είχαν πράγματι σταθεί αρωγός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο παρελθόν όταν παραχώρησαν ανταλλακτικά αξίας άνω των $100 εκ. φρεγατών κλάσης Korteraer/ «S» στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.  Tα HAE μαζί με την Ελλάδα είχαν πάρει δυο από τις φρεγάτες της κλάσης, την περίοδο 1997-1998, όταν τις απέσυρε το Ολλανδικό Ναυτικό, τις διατήρησαν για μια περίπου δεκαετία  (κάνοντας πολύ μεγάλες επενδύσεις υποδομών) και  τις παρόπλισαν το 2007-2008. Παρέμεινε όμως ένα μεγάλο στοκ ανταλλακτικών και παρελκομένων, το οποίο και προετοιμαζόντουσαν να διαθέσουν ως άχρηστο υλικό. Οι πληροφορίες λένε ότι το γεγονός είχε γίνει γνωστό στο ΓΕΝ μέσω ακολούθου Άμυνας  στην περιοχή και μετά από συντονισμένες ενέργειες, δεδομένων και των πολύ καλών σχέσεων των δυο χωρών, υπήρξε συμφωνία για την παραχώρησή του.

Ελπίδα μας προφανώς είναι να επαναληφθεί η ιστορία και με τα Apache.

Χωρίς φυσικά καμιά πρόθεση να αμφισβητήσουμε το ρεπορτάζ,  ο προβληματισμός που υφίσταται σχετικά και… κρατάμε μικρό καλάθι, είναι ότι «κάποια πράγματα δεν συνάδουν» με το όλο πλαίσιο.

Τα HAE υπήρξαν από τους πρώτους εξαγωγικούς πελάτες AH-64A αγοράζοντας 30, στις αρχές της δεκαετίας του 90, την περίοδο 1991-1994. Τα ελικόπτερα αυτά υπηρέτησαν για σχεδόν 15 χρόνια πριν, στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισής τους  στο πρότυπο AH-64D, όπως είχαν ξεκινήσει να κάνουν τότε οι περισσότερες χώρες  ακολουθώντας την προτροπή της Boeing. Επανεντάχθηκαν σε υπηρεσία ως AH-64D Block II, ενώ σχεδόν αμέσως μετά, τον Νοέμβριο του 2010, τα ΗΑΕ αιτήθηκαν από τις ΗΠΑ την περαιτέρω αναβάθμισή τους σε AH-64D Block III (αργότερα γνωστά ως AH-64E Guardian) με επιπλέον αγορά 30 καινούργιων AH-64D Block III.

Η πρόθεση εκείνη δεν υλοποιήθηκε και επανήλθε το 2016 ως αίτημα των ΗΑΕ για την ανακατασκευή 28 AH-64D Block ΙΙ σε AH-64E, πλαισιωμένη με αγορά 9 καινούργιων AH-64E Apache Guardian.  Ούτε όμως και αυτή η προοπτική υλοποιήθηκε. Το 2018 τα Εμιράτα συμφώνησαν στην παραγγελία 17 AH-64E, 9 εξ’ αυτών καινούργιων και 8 ανακατασκευών. Πιθανότατα όμως θα προχωρήσουν και σε άλλες παρτίδες εκσυγχρονισμού.

Πράγματι η αναβάθμιση AH-64A σε AH-64D δημιουργεί σημαντικό αριθμό πλεονασματικών απαρτίων και μεγάλων συγκροτημάτων αφού το σύνολο των κυρίων υποδομών του αρχικού Apache αντικαθίσταται ώστε να καταστεί Longbow (εξ’ ου και το πολύ υψηλό κόστος του εκσυγχρονισμού). Αντίθετα η μετάπτωση AH-64D σε AH-64E αφορά σχεδόν στο σύνολο ανακατασκευή όλων των μεγάλων απαρτίων και συγκροτημάτων.

Όπως προαναφέρθηκε ο εκσυγχρονισμός των AH-64A των ΗΑΕ δεν είναι καινούργιος αλλά μετρά ήδη περισσότερο από μια δεκαετία.

Η διαδικασία μετάπτωσης Apache σε Longbow Apache στην Mesa της Αριζόνας, ενείχε για άλλους  εξαγωγικούς χρήστες-πελάτες την εξαγορά των πλεονασματικών απαρτίων είτε από την ίδια την Boeing  ή (κυρίως) από τρίτες εταιρίες για προσπορισμό και αξιοποίηση. Είναι μάλλον απίθανο ότι τα ΗΑΕ ακολούθησαν διαφορετική διαδικασία στην διάθεση των πλεονασματικών απαρτίων. Θυμόμαστε μάλιστα ότι μια εξ’ αυτών των εταιριών με έδρα την Φλώριδα μέσω Έλληνα αντιπροσώπου του κατοικοέδρευε στο νοτιοανατολικά προάστια των Αθηνών περιφερόταν το διάστημα 2012-2013 ή και αργότερα πλασάροντας τέτοια ανταλλακτικά στο ΓΕΣ, αλλά εκείνη την εποχή με την κρίση να κλιμακώνεται οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα. [Το Ισραήλ ήταν η μόνη χώρα που όντας… διορατική διασφάλισε ως γνωστόν τα πλεονασματικά απάρτια από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αμερικανικών AH-64Α σε AH-64D και μάλιστα ως στρατιωτική βοήθεια]. Υπό το πρίσμα των παραπάνω είναι μάλλον απίθανο ότι τα ανταλλακτικά που υπονοεί το άρθρο είναι μεγάλα συγκροτήματα και απάρτια από τον αρχικό εκσυγχρονισμό των AH-64A των ΗΑΕ.

Υπάρχει βέβαια πιθανότητα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να διατηρούν κάποια ανταλλακτικά έστω και μια δεκαετία μετά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του 2008-2010, αν και πάλι υπήρχαν αμερικανικές εταιρίες που «σκούπιζαν» κυριολεκτικά αυτά τα πολύτιμα αποθέματα ήδη από την εποχή εκείνη.

Αναμένουμε όμως με ενδιαφέρον τα νεώτερα από την προσπάθεια και με την ελπίδα να τελεσφορήσει για το καλό της Αεροπορίας Στρατού. (Άλλωστε δεν φέρνουν όλοι Mirage από την… Ταϊβάν).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube