REAL TIME |

Weather Icon

Οικονομικά Συμφέροντα – Διεθνές Δίκαιο:1-0

Οικονομικά Συμφέροντα – Διεθνές Δίκαιο:1-0

Germany’s Turkey Quagmire

Εκφράζονται από παντού απορίες για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Γερμανία για την υπογραφή μιας συμφωνίας στην Λιβύη, αλλά και για την μη πρόσκληση της χώρας μας στην διάσκεψη του Βερολίνου. Εκφράζονται επίσης ενστάσεις για την στάση που τηρεί η Γερμανία στα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου, ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Δια της επισήμου οδού, δηλαδή δια στόματος Στέφεν Ζάιμπερτ, πληροφορηθήκαμε  ότι θέμα συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτή την Διάσκεψη για την Λιβύη, δεν υπήρχε από την αρχή. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, διευκρίνισε ότι αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα ήταν οι “συμφωνίες” που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Λιβύη.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση καλύπτεται στο θέμα της “συμφωνίας”, από την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η Γερμανία στηρίζει πλήρως την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο Ράινερ Μπρόιλ, έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι “Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει σαφή θέση και βεβαίως η Γερμανία στηρίζει πλήρως αυτήν την απόφαση στο πλευρό της Ελλάδας”.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η γερμανική Bild, η οποία  αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες, πως η απουσία της Ελλάδας από την γερμανική πρωτοβουλία ειρήνευσης στην Λιβύη, ήταν αποτέλεσμα πιέσεων  του Τούρκου προέδρου Ερντογάν προς την καγκελάριο Μέρκελ.

Φυσικά και υπάρχουν σαφείς πολιτικές διαστάσεις στην στάση της Γερμανίας, η οποία διακρίνεται από την προσήλωση της στα μακροχρόνια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της και όχι από την δέσμευση της στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Δηλαδή, στις αρχές που επικαλείται η χώρα μας, στην προσπάθεια της να λάβει στήριξη, απέναντι στο κρεσέντο των ολοένα αυξανόμενων τουρκικών διεκδικήσεων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η στάση της Γερμανίας, που αποστασιοποιήθηκε από την υπόλοιπη ΕΕ, δίνοντας πράσινο φως για τέσσερις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στην Τουρκία ύψους 3 εκατ. ευρώ, μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες, μετά τη στρατιωτική εισβολή της τελευταίας στη βόρεια Συρία. Το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων αξίας περίπου 2,7 εκατ. ευρώ, αφορούσε στο ναυτικό, χωρίς να δίνονται συγκεκριμένες πληροφορίες για το είδος των οπλικών συστημάτων. Αυτή η γερμανική κίνηση αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Γερμανό ομόλογο του Χάικο Μάας κατά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο.

Πίσω όμως από αυτήν την στάση της Γερμανικής κυβέρνησης, δεν κρύβονται μόνο πολιτικά συμφέροντα. Είναι βαθιά και σημαντικά τα οικονομικά συμφέροντα, που καθορίζουν αυτήν την μορφή σχέσης ανάμεσα στην Γερμανία και στην Τουρκία. Η σύγκριση με τα αντίστοιχα οικονομικά και επενδυτικά συμφέροντα της Γερμανίας στην Ελλάδα, δίνει από μόνη της απαντήσεις. Το εμπόριο ανάμεσα στην Γερμανία και την Τουρκία, ανέρχεται στα 32 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ακολουθεί σταθερά αυξητικούς ρυθμούς. Αντίθετα η Ελλάδα παραμένει στάσιμη στα 2 δισ. ευρώ, ως προς τις εξαγωγές της προς τη Γερμανία, ενώ οι εισαγωγές από την Γερμανία ήταν της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ το 2018 και αυτές παρέμειναν στάσιμες, παρ’ ότι είναι βελτιωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες, που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης.

 

Για τη συνέχεια liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube