Weather Icon
Διεθνή , Τουρκία 18 Ιανουαρίου 2020

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Κωνσταντινούπολη- στα τέλη του 1990 καθώς η Τουρκία ξεδιπλώνεται από διάφορες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις, υπήρξε μία συζήτηση σχετικά με την τον ενδεχόμενο η προσχώρηση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενδεχόμενο επίλυσης των τουρκικών προβλημάτων μέσω της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήμουν τότε πτυχιούχος Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Μεταξύ των καθηγητών μου στο τμήμα υπήρχε μόνο ένας που αντιτάχθηκε στην ένταξη της Τουρκίας στην Δύση. Ήταν διακεκριμένος μελετητής της ισλαμικής και δυτικής πολιτικής φιλοσοφίας , ήταν μία ευγενική φιγούρα που απολάμβανε να συζητάει με τις ώρες με τους μαθητές του. Στις διαλέξεις του ο καθηγητής υποστήριζε πως η Τουρκία σύντομα θα αναδειχθεί ηγέτης του ισλαμικού κόσμου εκμεταλλευόμενη την περήφανη κληρονομιά της και το γεωγραφικό της δυναμικό.

Τώρα 14 χρόνια μετά ο καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου ονομάστηκε νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας. Οι δηλώσεις στην τάξη του κυρίου Νταβούτογλου στην τάξη περισσότερο ακούγονταν στην τάξη σαν παραμύθια παρά σαν πολιτική ανάλυση. Αναφέρθηκε στα ιστορικά προηγούμενα της Βρετανίας, τα  οποία δημιούργησαν μία παγκόσμια αυτοκρατορία μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 17ου αιώνα και την Γερμανία, ένα κατακερματισμένο έθνος που έγινε παγκόσμια δύναμη μετά την ενοποίησή του τον 19ο αιώνα. Ο κ. Νταβούτογλου ήταν πεπεισμένος ότι το όραμά του θα μπορούσε να μετατρέψει αυτό που ήταν τότε ένα έθνος που είχε πληγεί από τον πληθωρισμό, σχεδόν σκισμένο από έναν πόλεμο με κούρδους ριζοσπάστες, σε μία παγκόσμια δύναμη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτές τις ιδέες του στο βιβλίο ‘’ Το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας’’ το 2001, ένα χρόνο πριν δημιουργήσει από μέρους του το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Α.Κ.Π. το οποίο ήρθε  στην εξουσία. Στο βιβλίο του ορίζει την Τουρκία ως ένα έθνος που όχι μόνο μελετά την ιστορία του αλλά την γράφει-ένα έθνος που βρίσκεται στην περιφέρεια της Δύσης αλλά στο κέντρο του ισλαμικού πολιτισμού.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

Πηγή: https://www.nytimes.com/2014/08/29/opinion/ahmet-davutoglu-and-turkeys-imperial-fantasy.html?fbclid=IwAR18G7f557p6TyYg6mq9MpoMr5GA1R6FmX_ZlIVZ1me6aN5UPuk675b90Cg

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube