Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 11 Ιανουαρίου 2020

Η Τουρκία αξιώνει από τη Λιβύη 2,7 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις, για έργα από την εποχή του Καντάφι

Η Τουρκία αξιώνει από τη Λιβύη 2,7 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις, για έργα από την εποχή του Καντάφι

Μια προκαταρκτική συμφωνία για αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισ. δολαρίων για εργασίες που είχε κάνει στη Λιβύη πριν από τον εμφύλιο πόλεμο του 2011, σχεδιάζει να υπογράψει η Τουρκία έως τον Φεβρουάριο του 2020, με στόχο να επαναληφθούν οι δουλειές των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα, που συνεχίζει να αποτελεί θέατρο πολεμικών συγκρούσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν για καιρό στη Λιβύη, όμως οι δουλειές τους εκεί αναστατώθηκαν εξαιτίας της αναταραχής που προκλήθηκε, όταν αντάρτες ανέτρεψαν τον Μουαμάρ Καντάφι, πριν από εννέα χρόνια, ενώ δέχτηκαν πάλι πλήγμα εξαιτίας των μαχών που συνεχίζονται.

Εντούτοις, ένα σημαντικό εμπόδιο για να επαναληφθούν οι επενδύσεις, ήταν η αβεβαιότητα σχετικά με τα απλήρωτα χρέη.

Τώρα όμως, ο Μουζαφέρ Ακσόι, πρόεδρος του Τουρκολιβυκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι οι δύο χώρες πλησιάζουν στην υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης (MoU).

«Η δουλειά για το MoU αναφορικά με τα παλιά συμβόλαια φτάνει στο τέλος. Τα προβλήματα των απλήρωτων χρεών, των αποζημιώσεων και μιας εγγυητικής επιστολής θα επιλυθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακσόι σε συνέντευξή του για το θέμα στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο.

Η συμφωνία, η οποία πρόκειται να υπογραφεί -αν όχι αυτό τον μήνα- το αργότερο τον Φεβρουάριο, θα περιλάβει μια εγγυητική επιστολή ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, 500.000.000 δολάρια για ζημιές σε μηχανές και εξοπλισμό και απλήρωτα χρέη 1,2 δισεκατομμυρίου δολ., πρόσθεσε ο πρόεδρος του Τουρκολιβυκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Καθώς τα προγράμματα στη Λιβύη έχουν ανασταλεί εξαιτίας των μαχών, οι καθυστερούμενες πληρωμές για τουρκικές εργολαβίες στη Λιβύη αντιστοιχούν σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια για προγράμματα που δεν έχουν ακόμη αρχίσει, εξήγησε επιπλέον ο Ακσόι.

Πίσω στην Τουρκία, πάντως, όπως καταγράφηκε σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Cumhuriyet, έξι στους δέκα Τούρκους πολίτες δηλώνουν αντίθετοι με την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, στη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Κωνσταντινούπολης, που δημοσιεύει η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα, το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να σταλεί στρατός στη Λιβύη, σε αντίθεση με το 34%, ενώ ένα ποσοστό 8% απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Πηγή: newsbreak

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube