REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα 27 Ιανουαρίου 2020

Η συμφωνία για τις φρεγάτες Βelhara στα χέρια Μητσοτάκη-Μακρόν και η συμμαχία με το Παρίσι

Η συμφωνία για τις φρεγάτες Βelhara στα χέρια Μητσοτάκη-Μακρόν και η συμμαχία με το Παρίσι

Να ξεπεράσουν τις σημαντικές νομικές αγκυλώσεις και να ‘’κλειδώσουν’’ τη συμφωνία για την απόκτηση από την Ελλάδα των Γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Βelhara είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει σύμφωνα με πληροφορίες τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Εμάνουελ Μακρόν την ερχόμενη Τετάρτη στο Παρίσι.

‘Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους οι Επιτελείς του Πολεμικού μας Ναυτικού και τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων έχουν καταλήξει τόσο στη διαμόρφωση του πλοίου όσο και σε ζητήματα συντήρησης και υποστήριξης.

‘’Αγκάθι’’ όμως παραμένει το νομικό καθεστώς της συμφωνίας αφού η Αθήνα επιθυμεί οι δύο χώρες να προχωρήσουν σε G to G συμφωνία (Government to Government) ώστε το Γαλλικό κράτος να είναι η συμβαλλόμενη πλευρά πάνω από την κατασκευάστρια εταιρεία η οποία άλλωστε βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο. Αυτό δηλαδή που επιθυμεί η Ελληνική πλευρά είναι να εξασφαλίσει εγγυήσεις απευθείας από το Παρίσι.

Το πρόβλημα φαίνεται όμως ότι είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται η Γάλλοι τη διακρατική συμφωνία και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το οικονομικό σκέλος-για την αποπληρωμή κυρίως και όχι για τη χρηματοδότηση-δεν έχει κλείσει οριστικά, καθιστούν αναγκαία την πολιτική παρέμβαση σε κορυφαίο επίπεδο.

Χαρακτηριστικό της πολυπλοκότητας της υπόθεσης είναι ότι η Ελληνική πλευρά έχει συστήσει ειδική επιτροπή από στελέχη τα οποία χειρίζονται αποκλειστικά το νομικό σκέλος της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η απόφαση για απόκτηση των Γαλλικών πλοίων όπως διαφαίνεται και από τις δύο πλευρές δεν λαμβάνεται μόνο με τεχνικά και οικονομικά κριτήρια αλλά ουσιαστικά αφορά στρατηγική συμφωνία των δύο κρατών. Άλλωστε το Παρίσι έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα με την αποδέσμευση προς την Ελλάδα και των στρατηγικών όπλων Scalp Naval τα οποία θα φέρουν μεταξύ άλλων στον οπλισμό τους οι Belhara.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube