Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία , Τρομοκρατία 28 Ιανουαρίου 2020

Οι μισθοφόροι του Ερντογάν στη Λιβύη εξομολογούνται: Πώς δελεάστηκαν – Πόσο μισθό παίρνουν

Οι μισθοφόροι του Ερντογάν στη Λιβύη εξομολογούνται: Πώς δελεάστηκαν – Πόσο μισθό παίρνουν

Ο Αντνάν, στρατιωτικός ηγέτης σε μια αντικυβερνητική ομάδα της Συρίας, παρουσιάστηκε στα σύνορα με την Τουρκία, στο Κιλίς, στις 10 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από 30 άνδρες του. Μεταφέρθηκαν εν μία νυκτί στο αεροδρόμιο του Γκαζιαντέπ, όπου επιβιβάστηκαν σε τουρκικό εμπορικό αεροσκάφος. “Υπήρχαν ακόμη και αεροσυνοδοί και δίσκοι με φαγητό”, δήλωσε ο Αντνάν, διοικητής της ταξιαρχίας Al-Hamza.

“Ήταν η πρώτη φορά που πήρα αεροπλάνο, ήταν τρομακτικό”, είπε με χαμόγελο. Τρεις ώρες αργότερα, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, ο Αντνάν και οι μαχητές του αποβιβάστηκαν με αποσκευές και όπλα. Αποτελούν κομμάτι περισσότερων από 3.000 μαχητών, σύμφωνα με όσα δηλώνουν τρεις μαχητές του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), ο οποίος υποστηρίζεται από την Τουρκία και έχει αναπτυχθεί στη Λιβύη τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα παράνομα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον Σαράτζ, τον Νοέμβριο, άνοιξαν το δρόμο για την ανάπτυξη των Σύρων μισθοφόρων. Η Τουρκία αν και προσπαθεί να αντιστρέψει το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του πολέμου, που είναι η νίκη των δυνάμεων του Χαφτάρ, ταυτόχρονα προσπαθεί να προωθήσει μία πολιτική λύση, ώστε να μείνει ανοιχτό το όραμα της επέκτασης των κυβερνήσεων που είναι φίλα προσκείμενες στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία αντιπροσωπεύει ο Σαράτζ, αλλά φυσικά ο Τούρκος πρόεδρος και το συμμαχικό του Κατάρ. 

Η Τουρκία έχει ήδη αποστείλει μερικές δεκάδες άτομα για να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις του GNA στη χρήση αντιπυραυλικών όπλων και drone. Στηρίζεται επίσης σε διακριτικούς υπεργολάβους. Από το 2013, μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, Sadat, που ιδρύθηκε από τον Αντνάν Τανριβέρντι, πρώην στρατιωτικό σύμβουλο του Ερντογάν, ήταν παρούσα στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Ωστόσο, η Τουρκία βασίζεται κυρίως σε Σύρους μισθοφόρους για να υποστηρίξει τη GNA.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι κύριοι πολέμαρχοι του Συριακού Εθνικού Στρατού κλήθηκαν από τις τουρκικές αρχές για συνάντηση στο Γκαζιαντέπ, σύμφωνα με δύο μαχητές που ήταν στη συνεδρίαση. Ο Αντνάν και η ταξιαρχία Al-Hamza, αρχικά από την περιοχή Χομς της Συρίας, είχαν έδρα τη συριακή πόλη Ρας αλ-Αΐν, που κατελήφθη από την Τουρκία και τους Σύρους μισθοφόρους της, τον Οκτώβριο.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube