REAL TIME |

Weather Icon

Οι γερμανικές φιλοδοξίες στη διευρυμένη Μέση Ανατολή

Οι γερμανικές φιλοδοξίες στη διευρυμένη Μέση Ανατολή

Τιερί Μεϊσάν

75 χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία προτίθεται να ξαναγίνει μια δύναμη στη διεθνή σκηνή. Επέλεξε να επιστρέψει στη διευρυμένη Μέση Ανατολή. Είναι όμως δύσκολο και επικίνδυνο για την ίδια να ανέλθει σε αυτό το επίπεδο χωρίς άλλη εμπειρία εκτός από την ιστορική.

Σύμφωνα με το σχέδιο που συνέταξε ο Volker Perthes το 2013, η Γερμανία ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τους Αμερικανούς στρατιώτες στη διευρυμένη Μέση Ανατολή. Ανυπομονεί, αφού στερήθηκε για 75 χρόνια του διεθνούς της ρόλου. Είναι για την ίδια ζήτημα εθνικής τιμής.

Προτίθεται να χρησιμοποιήσει το στρατό της για να εδραιώσει την ειρήνη κάπου στο κόσμο, εκείνη που έπρεπε να φέρει το βάρος των χαμένων πολέμων του ναζισμού.

Καταρχάς, ήλπιζε να εισέλθει στη Δαμασκό νικηφόρα μαζί με τους γενναίους «δημοκράτες» της Ιντλίμπ. Αλίμονο! Δεν ήταν παρά μόνο τζιχαντιστές! Στη συνέχεια, ήλπιζε να αντικαταστήσει τους αμερικανούς οπλίτες  στη βόρεια Συρία όταν ο πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε, για δεύτερη φορά, την απόσυρσή τους.

Δυστυχώς, υποτασσόμενος στο Πεντάγωνο, έκανε στροφή 180 μοιρών. Απέγυγε να επέμβει κατά τη διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης κατά του PKK / YPG, λόγω του μεγάλου μεταναστευτικού τουρκικού και κουρδικού πληθυσμού της. Τότε σχεδίασε να καλύψει τις πράξεις της πίσω από ένα ανθρωπιστικό άλλοθι, καταθέτοντας σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και προκαλώντας τα αγανακτισμένα βέτο της Ρωσίας και της Κίνας.

Ως εκ τούτων, απέστειλε διακριτικά, τον Οκτώβριο του 2019, εμπειρογνώμονες για να δοκιμάσουν το έδαφος με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abd al-Fattah al-Sissi και τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι. Εν τέλει, επικεντρώθηκε στη Λιβύη και διοργάνωσε, στις 19 Ιανουαρίου 2020, τη διάσκεψη του Βερολίνου.

Και πάλι, ήταν ένα μια τρύπα στο νερό. Οι δύο  κύριοι αντίπαλοι, Fayez el-Sarraj και Khalifa Haftar, ούτε καν μίλησε ο ένας στον άλλον. Αλλά η καγκελάριος Μέρκελ έλαβε με αυτή την ευκαιρία, την ομόφωνη υποστήριξη της άρχουσας τάξης της να «επενδύσει στην ειρήνη». Το τελικό ανακοινωθέν εκθέτει αυτό το φανταστικό όραμα της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, που δεν την θέλει κανείς και του γερμανικού στρατού που θα την επιβάλλει.

Δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί η διευρυμένη Μέση Ανατολή μετά από 75 χρόνια απουσίας, όχι μόνο εδώ, αλλά και από τη διεθνή σκηνή.

Ίσως η Γερμανία θα βρει νέα ευκαιρία με τον διά βίου στρατιωτικό σύμμαχό της, την Τουρκία. Ωστόσο, η υπόθεση δεν είναι κερδισμένη εκ των προτέρων: η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθυστερήσει μια καταβολή 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu. Το Βερολίνο και η Άγκυρα δεν σταμάτησαν να τσακώνονται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και το μισό εκατομμύριο συλλήψεις που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένων 59 Γερμανών πολιτών που εξακολουθούν να κρατούνται. Και διαπλέκονται πάλι για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Υπάρχουν όμως πολλοί ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, για το καλύτερο ή το χειρότερο (ο Rudolf Höss συμμετείχε στη γενοκτονία των μη-μουσουλμανικών πληθυσμών που διαπράχθηκε από τους Νεότουρκους, στη συνέχεια έγινε μερικά χρόνια αργότερα διευθυντής του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς, πριν καταδικαστεί σε θάνατο από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης). Ανθρώπινοι δεσμοί επίσης, καθώς η μεγαλύτερη εκπατρισμένη τουρκική κοινότητα ζει στη Γερμανία από του Ψυχρού Πόλεμου. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία φιλοξενεί επίσης τους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη Χάμα (Συρία) το 1982, και τους αφιέρωσε ένα ειδικό γραφείο στο υπουργείο Εξωτερικών κατά την έναρξη του πολέμου κατά της Συρίας.

Η καγκελάριος Angela Merkel ταξίδεψε προχθές στην Κωνσταντινούπολη για τα εγκαίνια μιας νέας πανεπιστημιούπολης του γερμανοτουρκικού πανεπιστημίου. Επανέλαβε ότι η χώρα της θέλει να “βοηθήσει” την περιοχή. Για παράδειγμα, προσφέρθηκε να χτίσει 10.000 κατοικίες για τους ανθρώπους που έφθασαν από την Ιντλίμπ. Αλλά άραγε, μιλούσε για αμάχους ή για τζιχαντιστές;

Τιερί Μεϊσάν

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά  Πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube