Weather Icon
Ιστορία , ΙΣΤΟΡΙΚΑ 22 Ιανουαρίου 2020

Η επιστολή Κίσινγκερ και οι γραπτές εγγυήσεις των ΗΠΑ 43 χρόνια πριν

Η επιστολή Κίσινγκερ και οι γραπτές εγγυήσεις των ΗΠΑ 43 χρόνια πριν

Ειδικού συνεργάτη

Το 1976 μετά από επιστολή του τότε υπουργού εξωτερικών Δ. Μπίτσιου, ο Χένρι Κίσινγκερ με δική του επιστολή του προς τον έλληνα ομόλογό του την 10η Απριλίου προσφέρει για πρώτη φορά γραπτώς εγγυήσεις για τη «δέσμευση» των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού και την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν προσπάθεια καμιάς εκ των δυο πλευρών να επιχειρήσει λύση των προβλημάτων με στρατιωτικά μέσα. Η επιστολή Κίσινγκερ επιχειρεί να καθησυχάσει την Αθήνα για τις συνέπειες της Αμερικανοτουρκικής Αμυντικής Συμφωνίας, ενώ ακόμη εκκρεμούσε η αντίστοιχη συμφωνία με την Ελλάδα.

Το τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στάλθηκε στις 16 Απριλίου από την Ουάσιγκτον στις μεγάλες Πρεσβείες  των ΗΠΑ στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ:

«Η ακόλουθη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Μπίτσιου και του Υπουργού Εξωτερικών θα  δημοσιοποιηθεί στις 15 Απριλίου μετά την υπογραφή των Αμερικανοελληνικών Αρχών Αμυντικής Συνεργασίας , Το τηλεγράφημα περιέχει οδηγίες σχετικά με τις επιστολές ώστε να είναι εμπιστευτικές».

Επιστολή  Μπίτσιου προς τον Υπουργό Εξωτερικών Απρίλιος 7(1976):

«Αγαπητέ υπουργέ. Όπως γνωρίζετε, η υπογραφή νέας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας δημιουργεί προβλήματα και αυξάνει τις σοβαρή ανησυχία  στην Ελλάδα. Υπό το φως αυτής της εξέλιξης , θέλω να συζητήσω μαζί σας πως θα συμφωνήσουμε το καθεστώς των αμερικανικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, θα εκτιμούσα να γνωρίζω τη θέση σας επί της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα για τον κίνδυνο σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης στο Αιγαίο. Θα ήθελα επίσης να μάθω πώς η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών οραματίζεται ότι η Συμφωνία με την Τουρκία ότι μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μιας ταχείας και δίκαιης λύσης του Κυπριακού υπό το φως των προηγούμενων εγγυήσεων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια για να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Πιστεύω ότι η απάντησή σας σε αυτά τα ερωτήματα θα βοηθήσει την κυβέρνησή μου να διαμορφώσει την πολιτική της. Ελπίζω ότι θα είναι κατάλληλες για να διαλύσουν την ανησυχία μας, προς όφελος των δυο χωρών μας όσο και της Δυτικής Συμμαχίας ως συνόλου.»

Επιστολή υπουργού Εξωτερικών προς Μπίτσιο: 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1976.

«Κύριε υπουργέ σας ευχαριστώ για την επιστολή σας  της 7ης Απριλίου στην οποία θέσατε ορισμένα ερωτήματα  σχετικά με την αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλωσορίζω αυτή την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας γι αυτά τα ζητήματα.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube