REAL TIME |

Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση , Πολιτική 26 Ιανουαρίου 2020

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που βοηθήθηκε από το ΔΝΤ εξαιτίας σπατάλης του δημοσίου χρήματος από το κράτος.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που βοηθήθηκε από το ΔΝΤ εξαιτίας σπατάλης του δημοσίου χρήματος από το κράτος.

 Σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, η κρίση οφειλόταν στην τεράστια διόγκωση του ιδιωτικού δανεισμού και ξεπεράστηκε γρήγορα. Το ελληνικό κράτος όμως ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ λόγω της υπέρμετρης αύξησης κρατικών δαπανών σε συντάξεις και παροχές, των οποίων ο ρυθμός αύξησης τα τελευταία χρόνια προ «κρίσης» ξεπέρασε το 7% του ΑΕΠ! Αυτά έχει σημειώσει από τον Σεπτέμβριο ο Πολ Τόμσεν, διευθυντής του ευρωπαϊκού σκέλους του ΔΝΤ.

Σήμερα, τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια αποτελούν το 42% του συνόλου των δανείων, το δημόσιο χρέος παραμένει στο 180% του ΑΕΠ και οι προοπτικές εξαιρετικά δυσμενείς, καθώς την ελληνική οικονομία ξεπερνούν ακόμη και ανερχόμενες οικονομικά χώρες. Για παράδειγμα η Τσεχία, η Λετονία, η Λιθουανία η Ρουμανία κ.α. μας ξεπερνούν σε πολλούς οικονομικούς δείκτες, στηρίζοντας μάλιστα την ανάπτυξή τους στον ιδιωτικό τομέα με ελάχιστο κρατικό δανεισμό, χαμηλούς φόρους και υγιείς προοπτικές (πχ η Ρουμανία έχει χρέος 34% του ΑΕΠ και κόκκινα δάνεια μόλις 5%).

Στην Ελλάδα όμως συντηρείται η νοοτροπία των υψηλών αδιέξοδων δαπανών με αυξήσεις σε κρατικές παροχές και συντάξεις, διατηρώντας τα υψηλά επιχειρηματικά φορολογικά βάρη, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο την πραγματική οικονομία. Η μοναδική λύση που αποδεδειγμένα λειτούργησε στις ανεπτυγμένες και εύρωστες χώρες είναι η δραστική μείωση φόρων και εισφορών, η κατάργηση της προοδευτικής φορολόγησης (στο εξής μόνο ενιαίοι συντελεστές), η μείωση του κράτους και των δαπανών του, η αύξηση της ελευθερίας των πολιτών και ο περιορισμός του δημοσίου τομέα σε έναν ήπια εποπτικό ρόλο. Αυτή η λύση είναι ελάχιστα δημοφιλής στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περιμένουν επί το πλείστον να ζήσουν είτε άμεσα είτε έμμεσα από το κράτος, από το οποίο λαχταρούν ρυθμίσεις ακόμη και στο πώς θα πιουν τον καφέ τους ή στο πώς θα βάψουν το σπίτι τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η χώρα δεν θα καταλήξει δορυφόρος της Τουρκίας, αλλά δορυφόρος και των Βαλκανίων και όπως τόνισα στην προηγούμενη ανάρτηση, Κανείς δεν θα μπει στον κόπο και στα έξοδα επεκτατικού πολέμου εναντίον μας. Θα παρακαλάμε να μας αλώσουν για την επιβίωσή μας. Μοναδική ελπίδα η διάσπαση των μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων (που συχνά γίνεται λόγω εσωτερικών αντικρουόμενων συμφερόντων όπως συμβαίνει και σε μαφιόζικες οργανώσεις) και η διαμόρφωση ευκαιριών για διαμόρφωση καθαρού φιλελεύθερου πόλου όπως συμβαίνει στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, φαινόμενο που η Ελλάδα ποτέ δεν έχει γνωρίσει.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube