REAL TIME |

Weather Icon

Η διάσκεψη του Βερολίνου και οι κίνδυνοι για Ελλάδα

Η διάσκεψη του Βερολίνου και οι κίνδυνοι για Ελλάδα

Οι εξελίξεις επιτάσσουν την παρουσία της Αθήνας στη συνάντηση για τη Λιβύη. Φουλ μηχανές η Γερμανία για να «λύσει» το μεταναστευτικό, το δεύτερο εξάμηνο. Η διαμεσολάβηση Πομπέο και οι κίνδυνοι. Αποκαλυπτικό παρασκήνιο.

Η απότομη κλιμάκωση των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράν κατέδειξε για ακόμα μια φορά τα αργά αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της νέας ηγεσίας τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και της Κομισιόν.

Η εσωστρέφεια του Λευκού Οίκου, η προτίμηση Τραμπ για την Τουρκία, το κάλεσμά του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ να λάβει μέρος στην κρίση με το Ιράν (κάτι που περιορίστηκε σε δηλώσεις και ανακοινώσεις) φέρουν τις λεγόμενες μεγάλες χώρες της ΕΕ στο προσκήνιο, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία.

Η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ως αποτέλεσμα μια συνάντηση για τη Λιβύη «με προσκλήσεις», κάτι που ελλοχεύει κινδύνους.

Ήδη τα τουρκικά μέσα ανέφεραν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παρευρεθεί, κάνοντας την παρουσία της Ελλάδας στη συνάντηση όλο και πιο επιτακτική.

Διπλωματικές πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει ακόμα κρούση για συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη συνάντηση αυτή. Μήπως όμως δεν πρέπει να περιμένουμε αλλά να ζητήσουμε και να επιβάλουμε την παρουσία καθώς έχουμε άμεσο ενδιαφέρον σε όλα τα θέματα της ατζέντας;

Ήδη, με τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος έχει πλέον κεντρικό ρόλο στα δρώμενα, τα οποία η χώρα μας έχει καταγγείλει επανειλημμένως, όμως η συμπαράσταση των εταίρων στην ΕΕ περιορίστηκε σε ανακοινώσεις.

Η κ. Μέρκελ το δήλωσε ευθαρσώς μετά τη συνάντησή της με τον Ρώσο πρόεδρο. Είπε: «Ελπίζουμε ότι οι κοινές προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας θα οδηγήσουν σε επιτυχία». 

Ο κύριος λόγος της συνάντησης είναι να τερματιστεί η σύγκρουση στη Λιβύη. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για τους οποίους «καίγεται» η Γερμανία.

1. Το προσφυγικό. Η συνεχιζόμενη αναταραχή στην περιοχή φέρνει όλο και περισσότερους πρόσφυγες προς την ΕΕ. Όπως είχαμε γράψει στο παρελθόν, μπορεί σε πρώτη ανάγνωση οι χώρες που επηρεάζονται από τη Λιβύη να είναι κυρίως η Ιταλία και η Μάλτα, όμως, όπως μας μετέφεραν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, το «σύστημα» των δουλεμπόρων έχει οργανωθεί παντού, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η διακίνηση να αφορά και τη χώρα μας.

για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube