REAL TIME |

Weather Icon

Η αγορά της Αιγύπτου, το παραμύθι με την αγορά της Τουρκίας και η πολιτική δολιοφθορά του EastMed από τους πολιτικούς μας

Η αγορά της Αιγύπτου, το παραμύθι με την αγορά της Τουρκίας και η πολιτική δολιοφθορά του EastMed από τους πολιτικούς μας

Άριστος Μιχαηλίδης

Έχει απόλυτο δίκαιο ο Άντρος Κυπριανού όταν λέει πως επείγει η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για τα ενεργειακά ζητήματα.

Αλλού, όμως, πάει το μυαλό μας όταν μόλις τον περασμένο Οκτώβριο δήλωνε ότι «είναι αφέλεια να νομίζουμε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα, την οποία κάποιος εύκολα μπορεί να αποκλείσει από τις οποιεσδήποτε συζητήσεις για συνεργασίες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου» (21/10/19). Ότι επείγει η διαμόρφωση ενεργειακού στρατηγικού σχεδιασμού ο οποίος θα εξυπηρετεί την Τουρκία. Διότι σχεδιασμός που θα εξυπηρετεί κι εμάς και την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει εκτός αν η Τουρκία αποφασίσει ότι θα συνεργαστεί μαζί μας και μαζί με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής. Κι αυτό δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Είναι θεοσκότεινος.

Αυτό που επείγει είναι η διαμόρφωση στρατηγικού σχεδιασμού για την Κύπρο, όχι για την Τουρκία. Αφέλεια είναι να νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμό που θα μας διασώζει από τον Γκρίζο Λύκο, που με το στόμα ανοικτό το μόνο που του λέει το κτηνώδες ένστικτο του είναι να μας καταβροχθίσει. Αφέλεια είναι να νομίζουμε πως δεν θα το κάνει επειδή θα λέμε ότι ο αγωγό EastMed «είναι ασύμφορος και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει» (Α. Κυπριανού, 21/10/19). Αφέλεια είναι να μην καταλαβαίνουμε ότι δεν θέλει μόνο να μεταφερθεί το δικό μας φυσικό αέριο στους δικούς του αγωγούς, αλλά θέλει να βάλει στην ιδιοκτησία του όλο το φυσικό αέριο, να σημαδέψει όλη την περιοχή, όπως κάνουν οι λύκοι και οι σκύλοι που ουρούν γύρω – γύρω στην περιοχή τους, και να μην αφήνει κανέναν να διεκδικεί ούτε κομμάτι.

Πράγματι, επείγει η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, όχι μόνο για τα ενεργειακά, αλλά για την επιβίωση μας. Τα ενεργειακά είναι το κεφάλαιο που μπορεί να μας δώσει ευκαιρίες για τον ευρύτερο σχεδιασμό. Αλλά, μόνο αν μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με θάρρος (και θράσος, ακόμα) και όραμα και αποφασιστικότητα. Δεν έχουμε καμιά πιθανότητα επιβίωσης αν οι ηγέτες μας και οι διάφοροι τζιτζιφιόγκοι, που τους περιβάλλουν, πιστεύουν πως είναι αφέλεια να νομίζουμε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα, την οποία κάποιος εύκολα μπορεί να αποκλείσει και είναι διατεθειμένοι να της προσφέρουν γην και ύδωρ, κοροϊδεύοντας εαυτούς και αλλήλους ότι θα χαλαρώσει τον στραγγαλισμό για να πάρουμε κι εμείς αέρα.

Αυτή η ιστορία που άρχισε τώρα, για το ότι δήθεν πρέπει να αναγνωρίσουμε το ρόλο της Τουρκίας και να την βάλουμε στο ενεργειακό πρόγραμμα, να μην την εξαγριώνουμε αποκλείοντας την από τις συνεργασίες (λες και η ίδια επιθυμεί συνεργασία και την αποκλείουμε εμείς οι ανόητοι), μου θυμίζει πάρα πολύ εκείνες τις εκστρατείες που έκαναν οι ίδιοι φωστήρες το 2015, 2016, για τα οικονομικά οφέλη της λύσης. Όταν προσπαθούσαν να μας εξηγήσουν ότι με τη λύση θα αποκτήσουμε πρόσβαση στην τεράστια τουρκική αγορά να κάνουμε εξαγωγές και επενδύσεις να γεμίσουν οι τσέπες μας λίρες (τουρκικές). Μέχρι και οι ομοσπονδίες των βιομηχάνων μας έκαναν εκστρατείες, μαζί τους κι ο Αναστασιάδης κι ο Ακιντζί κι όλο το χαρωπό επιτελείο. Δεν μας είπαν ποτέ, όμως, γιατί μέχρι να μπουν στην μεγάλη αγορά της Τουρκίας δεν μπαίνουν στην πιο μεγάλη αγορά της Αιγύπτου, που είναι και φιλική και αποζητά εμπορικές σχέσεις;

Η Τουρκία έχει έκταση 78.562 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 82 εκατομμύρια πληθυσμό και η Αίγυπτος έχει έκταση ένα εκατομμύριο τ.χλμ. και 100 εκατομμύρια πληθυσμό. Είναι πιο μεγάλη αγορά να ξανοιχτεί η οικονομία μας. Ούτε μακριά μας είναι, ούτε εχθρική. Γιατί δεν μπαίνουν τα σαΐνια μας στην αγορά της Αιγύπτου και περιμένουν την μεγάλη ευκαιρία να μπουν στην αγορά της Τουρκίας; Έτσι και τώρα. Άνοιξε η Τουρκία το στόμα της να μας καταβροχθίσει κι αντί να σκεφτούμε πώς θα γλυτώσουμε, πώς θα αντισταθούμε έστω, σκέφτονται με ποιο τρόπο θα της ρίξουν κοκαλάκι ότι δήθεν θα της πουλούν φυσικό αέριο κι ότι θα μεταφερθεί όλο στον αγωγό της, κι ότι ο EastMed είναι ασύμφορος και δεν θα γίνει, και νομίζουν πως δεν θα κλείσει το στόμα της να μας εξαφανίσει από προσώπου γης και να τα πάρει όλα.

Τόση αφέλεια μαζεμένη σε ένα τόσο μικρό τόπο δεν υπήρξε ποτέ ξανά στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube