Weather Icon
Συρία , Τουρκία , Τρομοκρατία 31 Ιανουαρίου 2020

H Τουρκία υποστηρίζει Σύριους ισλαμιστές και εξοπλίζει το ISIS

H Τουρκία υποστηρίζει Σύριους ισλαμιστές και εξοπλίζει το ISIS

Οι δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, υποστηριζόμενες από την Τουρκία, πιάστηκαν να πωλούν όπλα στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Συρία, προκαλώντας κύμα παραιτήσεων αξιωματικών του τουρκικού στρατού, που διαμαρτυρήθηκαν για την παράδοση όπλων Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), σύμφωνα με την nordic monitor.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που εξέτασε η nordic monitor, οι αξιωματικοί που επιχειρούσαν στο έδαφος της Συρίας στο πλαίσιο της τουρκικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Ozel Kuvvetler Komutanligi, OKK) πωλούσαν όπλα στις ισλαμικές δυνάμεις από τον Ιανουάριο του 2017. Η σκανδαλώδης αυτή αποκάλυψη οδήγησε περίπου 50 αξιωματικούς στην παραίτησή τους από τον στρατό. Οι αξιωματικοί διαμαρτυρήθηκαν για την πώληση όπλων και αμφισβήτησαν την εκπαίδευση και την ποιότητα του στρατού FSA, ενώ δήλωσαν πως γνώριζαν ότι τα όπλα που έδιναν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό κατέληγαν στα χέρια του ISIS.

Εκνευρισμένος από τις συνέπειες εντός του τουρκικού στρατεύματος, ο αντιστράτηγος Zekai Aksakalli, τότε διοικητής των ειδικών δυνάμεων, απειλούσε τους αξιωματικούς που ζητούσαν παραίτηση με σκληρές κυρώσεις. Κατάφερε να κρατήσει το σκάνδαλο εντός του επιτελείου και σταδιακά να το ”καπελώσει”, αποτρέποντας παράλληλα την παραίτηση των αξιωματικών, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει αδυναμία στην τουρκική κυβέρνηση.

Ο Aksakalli ήταν βασικός αξιωματικός και συνεργάτης της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), ο οποίος φημολογείται ότι συμμετείχε στο αποτυχημένο πραξικόπημα τις 15ης Ιουλίου 2016, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως ”λανθασμένη σημαία” και ωφέλησε την κυβέρνηση Ερντογάν. Χιλιάδες αξιωματικοί του στρατού, της αεροπορίας αλλά και του ναυτικού φυλακίστηκαν το 2016, δεδομένων αμφιβολιών σχετικά με την φυλάκιση όλων αυτών. Χρησιμοποιώντας το περιστατικό αυτό ως πρόσχημα, ο πρόεδρος απέλυσε πολλούς αξιωματικούς οποίοι ήταν αντίθετοι στην εισβολή στην Συρία, αλλά και με τον οπλισμό που δίνονταν στις ομάδες των ισλαμιστών στη Συρία από τη ΜΙΤ. 

Σε μία κατάσταση βιασύνης η κυβέρνηση Ερντογάν, προσπαθώντας να αποφύγει τις καταστάσεις παραίτησης, εξέδωσε το εκτελεστικό διάταγμα 681, τροποποιώντας το, υπό μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία τροποποίησε και τον νόμο 926 για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ο οποίος είχε περάσει στις 27 Ιουλίου 1967. Το διάταγμα που εκδόθηκε στη 1 Φεβρουαρίου 2017, παρέτεινε την περίοδο υποχρεωτικής υπηρεσίας για αξιωματικούς και υπαλλήλους του στρατού από 10 εώς 15 έτη.  Ως αποτέλεσμα οι αξιωματικοί που επιθυμούσαν να παραιτηθούν αναγκάστηκαν να παραμείνουν στον στρατό με την νέα τροπολογία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν βρέθηκε να βοηθά ένοπλες δυνάμεις ισλαμιστών στην Συρία, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα και του ISIS, παρέχοντάς τους όπλα και εξοπλισμό διευκολύνοντας τους Τούρκους μαχητές να διέρχονται από και προς την Συρία. Η υπηρεσία ΜΙΤ συνεργάζεται με ορισμένες ομάδες ισλαμιστών μαχητών στην Συρία και με τους διοικητές τους συζητώντας για την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί που αντιτάχθηκαν με αυτήν την κίνηση της ΜΙΤ είτε εκαθαρίστηκαν είτε φυλακίστηκαν εντός Τουρκίας.

Τον Αύγουστο του 2016 η Τουρκία έστειλε καύσιμα και υλικοτεχνική βοήθεια πέρα από τα τουρκικά σύνορα, οδηγώντας τους Σύρους αντικαθεστωτικούς να καταλάβουν την συνοριακή πόλη Jarabulus. Η επιχείρηση εκείνη, που ονομάστηκε ”Ασπίδα του Ευφράτη”, τερματίστηκε τον Μάρτιο του 2017, όταν τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Al Bab.

Οι αξιωματικοί του ΟΚΚ που ήθελαν να παραιτηθούν υπογράμμισαν των κυνισμό της κυβέρνησης σχετικά με τις απαντήσεις στις επιστολές παραίτησης., δηλώνοντας πως αντιτάσσονται στον εξοπλισμό του ISIS από την Τουρκία. Ο τουρκικός στρατός έχασε 70 στρατιώτες στην επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη.

του Abdullah Bozkurt

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: https://www.nordicmonitor.com/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube