REAL TIME |

Weather Icon

Για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι – Υπόθεση Αττίλα Ολγκάτς, καλοκαίρι 2009

Για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι – Υπόθεση  Αττίλα Ολγκάτς, καλοκαίρι   2009

Δεν στοιχειοθετείται κατηγορία κατά του Ολγκάτς.  Αθώωσαν τον Αττίλα

Άγκυρα – Δεν στοιχειοθετείται κατηγορία σε βάρος του Τούρκου ηθοποιού, που είχε δηλώσει ότι, το 1974 στην Κύπρο, είχε σκοτώσει δέκα Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους

Δεν στοιχειοθετείται κατηγορία εναντίον του Τούρκου ηθοποιού, Ατίλα Ολγκάτς, ο οποίος πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ότι σκότωσε δέκα αιχμάλωτους Ελληνοκύπριους, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας, που είχε αναλάβει τη σχετική έρευνα.

Κατά τη διαδικασία της έρευνας, ο εισαγγελέας πήρε καταθέσεις από τον ίδιο τον Ολγκάτς, τις παρουσιάστριες της τηλεοπτικής εκπομπής, στην οποία είχε μιλήσει ο Ολγκάτς, τον Τούρκο ιστορικό Γιαλτσίν Κοιουτσούκ, που είχε υπηρετήσει τη θητεία του μαζί με τον ηθοποιό στην Κύπρο το 1974, ενώ ζητήθηκαν στοιχεία κι από το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων. Το επιτελείο στην απάντησή του ανέφερε ότι ο Ολγκάτς δεν πήρε ενεργό μέρος στην εισβολή και ότι υπηρέτησε μεν τη θητεία του στην Κύπρο, αλλά στα μετόπισθεν.

Ο ιστορικός Κιουτσούκ, από την πλευρά του, ανέφερε πως ήταν διοικητής του Ολγκάτς στην Κύπρο. Χαρακτήρισε τον ηθοποιό «φοβισμένη προσωπικότητα», που δεν είχε λάβει μέρος στις μάχες.  Ωστόσο, ο εισαγγελέας ζήτησε και τη γνωμάτευση δύο εμπειρογνωμόνων από πλευράς ανθρωπιστικού δικαίου. Οι δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Γκαλατάσαραϊ της Κωνσταντινούπολης, διατύπωσαν ότι ακόμη κι αν ευσταθούν οι πρώτοι ισχυρισμοί του Ολγκάτς πως, δηλαδή, σκότωσε δέκα αιχμαλώτους, από πλευράς ανθρωπιστικού δικαίου η Τουρκία δεν φέρει καμία ευθύνη και ότι δεν τίθεται θέμα να δικαστεί ο ηθοποιός στο διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηθοποιός αρχικά είχε υποστηρίξει ότι σκότωσε δέκα αιχμαλώτους Ελληνοκυπρίους. Στη συνέχεια, όμως, και αφού προκλήθηκαν αντιδράσεις στην Τουρκία, επανήλθε και διόρθωσε, λέγοντας ότι τα όσα είπε ήταν μέρος ενός σεναρίου ταινίας, που έχει γράψει ο ίδιος.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube