Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 20 Ιανουαρίου 2020

Ερντογάν σε ΕΕ: Δεν σας λογαριάζω, συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στην Κύπρο

Ερντογάν σε ΕΕ: Δεν σας λογαριάζω, συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στην Κύπρο

Σε κρύο ντους υπέβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς, όπως πληροφορείται η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, του επεσήμανε με ύφος χιλίων πασάδων ότι το ζήτημα της Κύπρου “το χειρίζομαι εγώ προσωπικά” και ότι “οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν” παρά τις υποδείξεις της Ε.Ε., τις οποίες η Άγκυρα δεν λογαριάζει!

Όπως μεταδίδει το philenews.com, το πρωτοφανές άδειασμα του Σαρλ Μισέλ έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Ιανουαρίου, όπου ο αξιωματούχος της Ε.Ε. πήγε χωρίς να έχει καν εξασφαλίσει όρους εντολής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (βλέπε πιο κάτω), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα που εκπέμπει η Ένωση.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το ζήτημα των έκνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου “ήταν το πλέον δύσκολο” στις συζητήσεις Ερντογάν-Μισέλ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας ήταν “κάθετος” και δεν άφησε κανένα περιθώριο για ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της Άγκυρας. Επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να χειρίζεται “προσωπικά” το θέμα της Κύπρου και δη των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν δίστασε να επικαλεστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και τα δήθεν “νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα” της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή… Πηγή με άριστη γνώση της συζήτησης Ερντογάν-Μισέλ ανέφερε στον “Φ” ότι στο ζήτημα των γεωτρήσεων της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου “συνάντησε τείχος”, καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν άφησε ίχνος παρερμηνείας για τις προθέσεις του, ανεξαρτήτως αντιδράσεων εκ μέρους της Ε.Ε.

Το όλο θέμα της συνάντησης Ερντογάν-Μισέλ έχει και μια δεύτερη διάσταση. Ο αξιωματούχος της Ε.Ε., ο οποίος εκπροσωπεί τα 28 κράτη-μέλη (και όχι βεβαίως τον εαυτό του), πήγε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, χωρίς να έχει λάβει όρους εντολής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και χωρίς συμφωνημένες και καταγεγραμμένες θέσεις για τα ζητήματα που ηγέρθησαν. Οι χειρισμοί του Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αντικατάστησε τον “σωστό” Ντόναλντ Τουσκ στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 1η Δεκεμβρίου, κρίνονται αν μη τι άλλο ως άγαρμποι, καθώς δεν είναι δυνατόν ο αξιωματούχος της Ε.Ε. που εκπροσωπεί τους “28” να επιχειρεί διαβουλεύσεις με τρίτα κράτη χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο σύνολό του και χωρίς συγκεκριμένους όρους εντολής. Η δε δήλωση που αρχικά εξέδωσε ο κ. Μισέλ, ως αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, απετέλεσε ένα ακόμη λάθος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ανάγκασε τη Λευκωσία να προβεί σε παραστάσεις προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Η αρχική δήλωση αναφερόταν σε “μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες” της Τουρκίας, ενώ κατόπιν των παραστάσεων του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας (βλέπε άλλη στήλη), το τελικό κείμενο διορθώθηκε, σε σημαντικό βαθμό.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube