REAL TIME |

Weather Icon

Επιτέλους, ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κύπρο – Για προφανείς λόγους, το καράβι να “πιάνει” Ρόδο και Καστελόριζο

Επιτέλους, ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κύπρο – Για προφανείς λόγους, το καράβι να “πιάνει” Ρόδο και Καστελόριζο
Οι διαδικασίες κυλούν γρήγορα για να επανασυνδεθεί ακτοπλοϊκώς η Κύπρος με την Ελλάδα, ενώ οι πρώτοι αριθμοί για τον λογαριασμό του εγχειρήματος έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 
Το υφυπουργείο Ναυτιλίας, αυτή τη στιγμή διαμορφώνει τα έγγραφα των προσφορών, εάν και εφόσον πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν για την ετήσια επιχορήγηση των €5 εκατ. που θα προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Όπως εκτιμά το υφυπουργείο, η απάντηση των ευρωπαίων εταίρων θα είναι θετική καθότι το εγχείρημα εμπίπτει στις νομοθεσίες της Κομισιόν. Η επιχορήγηση θα είναι για τρία χρόνια, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και περαιτέρω, ενώ οι προσπάθειες είναι όπως η σύνδεση γίνει με το λιμάνι του Πειραιά.
Βεβαίως, αυτό θα εξαρτηθεί κι από τις ελληνικές Αρχές. Το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης συζητήθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.Στα €130 εκτιμάται ότι θα είναι η τιμή του εισιτηρίου για ένα άτομο με προορισμό την Αθήνα, ενώ για τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα υπάρξουν μειωμένα ναύλα. Από κει και πέρα η καμπίνα (που θα την μοιράζεσαι και με άλλους- shared) θα στοιχίζει το λιγότερο €100, ενώ το κόστος θα ανεβαίνει εάν πρόκειται για καμπίνα πολυτελείας.Αγκάθι του όλου εγχειρήματος είναι η τιμή του αυτοκινήτου. Τα τέλη του λιμανιού Λεμεσού παίζουν σημαντικό παράγοντα στον καθορισμό της τιμής, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» θα ξεπερνούν τα €250.
Για το ζήτημα των ναύλων στα αυτοκίνητα και γενικότερα για την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών σήμερα η υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο. Πάντως, ως επιλογή, δεν αποκλείστηκε και το λιμάνι της Λάρνακας, ενώ έπειτα από συζητήσεις που είχε το υφυπουργείο με το Γενικό Λογιστήριο και τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων θα μπουν ως επιλογές και τα δύο λιμάνια της Κύπρου. Γενικότερα, όπως πληροφορείται ο «Φ», το ενδιαφέρον από τους επενδυτές είναι μεγάλο. Πέραν των κυπριακών εταιρειών που επέδειξαν ενδιαφέρον, οι μνηστήρες προέρχονται και από την Ελλάδα, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι και εταιρείες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσέγγισαν το υφυπουργείο. Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας έχει ενώπιόν του την ολοκληρωμένη μελέτη βιωσιμότητας που εκπόνησε η Deloitte και προσπάθεια του Υφυπουργείου είναι όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2020. Όπως εξομολογούνται κύκλοι του υφυπουργείου, ναι μεν είναι πολλοί αυτοί που ζητούν (και διεκδικούν) την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα, ωστόσο, πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα καθώς ο άγνωστος –και αστάθμητος– παράγοντας είναι ο αριθμός των επιβατών. Δεδομένο είναι ότι ο επιτυχών προσφοροδότης θα μπορεί να βάλει και σταθμό μετεπιβίβασης (πιθανόν Ρόδο ή Κρήτη), ενώ η διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται στις 30 ώρες. Σε ό,τι αφορά τις συχνότητες της σύνδεσης, η ελάχιστη συχνότητα προβλέπεται να είναι μια φορά την εβδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Μάιο – Σεπτέμβριο και μία φορά ανά δεκαπενθήμερο κατά τους υπόλοιπους μήνες.Σημειώνεται ότι η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με πλοία τα οποία είχαν αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά και η γραμμή συνέδεε τα λιμάνια της Κύπρου (Λεμεσού και Αμμοχώστου), του Ισραήλ (Χάιφα), και κατά περίπτωση του Λιβάνου (Βηρυτού) και Αιγύπτου (Αλεξάνδρειας). Το 2000 για διάφορους λόγους η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας διακόπηκε διότι είχε καταστεί οικονομικά ασύμφορη για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης. 
  Δήμητρα Λάντου, Φιλελεύθερος Κύπρου 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube