REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη , ΟΗΕ , Ρωσία , Τουρκία 15 Ιανουαρίου 2020

Επικεφαλής κοινοβουλίου του Τομπρούκ: Τελείωσε η εκεχειρία στη Λιβύη, συνεχίζεται ο πόλεμος

Επικεφαλής κοινοβουλίου του Τομπρούκ: Τελείωσε η εκεχειρία στη Λιβύη, συνεχίζεται ο πόλεμος

Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, και ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Φαγιέζ αλ Σάρατζ, είχαν ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Μόσχα. Στο τέλος των συνομιλιών, η αντιπροσωπεία της GNA υπέγραψε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, όχι όμως και ο LNA υπό τον Χαφτάρ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ, Ακίλε Σαλίχ – σύμμαχος του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ – ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία στη Λιβύη τελείωσε και ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, σύμφωνα με πολλές αναφορές.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, και ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Φαγιέζ αλ Σάρατζ, είχαν ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Μόσχα.

Στο τέλος των συνομιλιών, η αντιπροσωπεία της GNA υπέγραψε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, όχι όμως και ο Χαφτάρ.

Καθώς οι συνομιλίες της Μόσχας δεν κατέληξαν σε επίσημη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η ένταση μεταξύ GNA και LNA συνεχίζεται κοντά στην Τρίπολη.

Ο στρατός του Χαφτάρ υποστήριξε ότι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στα νότια προάστια της πρωτεύουσας της Λιβύης, δηλώνοντας έτοιμος να συνεχίσει την επίθεσή του για «απελευθέρωση» της Τρίπολης.

Διπλωματικός πυρετός

Στο μεταξύ, διπλωματικός πυρετός επικρατεί ενόψει της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη

Μόσχα και Βερολίνο συζήτησαν την Τρίτη για την προετοιμασία της διάσκεψης στις 19 Ιανουαρίου. Η Αίγυπτος δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το επίπεδο της εκπροσώπησης στη διάσκεψη.

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα υποβάλει σχετικό αίτημα συμμετοχής, με τον ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του να καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για την απουσία της Ελλάδας από τις χώρες που έχουν προσκληθεί.

Ο εμφύλιος τη Λιβύη

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι.

Έκτοτε, η αφρικανική χώρα διοικείται από δύο διαφορετικές και αντιμαχόμενες κυβερνήσεις: Την κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και την – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube