REAL TIME |

Weather Icon

Ενώ το State Department εναντιώνεται στον TurkStream… η Ρωσία περικυκλώνει με αγωγούς την Ευρώπη, κόντρα στον EastMed

Ενώ το State Department εναντιώνεται στον TurkStream… η Ρωσία περικυκλώνει με αγωγούς την Ευρώπη, κόντρα στον EastMed

Increased Russian gas exports to Europe

Η Ρωσία μέσω των αγωγών φυσικού αερίου ενισχύει καθοριστικά την παρουσία της στα ενεργειακά δρώμενα της Ευρώπης ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής…

Ενώ το αμερικανικό State Department εναντιώνεται στον TurkStream του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που θα περάσει μέσω Τουρκίας σε Βουλγαρία και Σερβία… η Ρωσία περικυκλώνει με αγωγούς την Ευρώπη, κόντρα στον EastMed.
Οι αμερικανοί εναντιώνονται και ανησυχούν για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και οι αγωγοί TurkStream στην Νότια Ευρώπη και NordStream 2 στην Βόρεια Ευρώπη αποτελούν σοβαρή απειλή για τα αμερικανικά σχέδια αλλά και ια ισραηλινά αφού ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed θα ξεκινάει από το κοίτασμα Leviathan στα δυτικά του Ισραήλ και ανατολικά της Κύπρου έχει στόχο μέσω της Ελλάδος και της Ιταλίας να καταλήγει στην Ευρώπη.
Οι αμερικανοί έχουν τριπλό σχέδιο
Α)Να μπλοκάρουν με οποιδήποτε τρόπο τα ρωσικά ενεργειακά σχέδια
Β)Οι Αμερικανοί στηρίζουν τον EastMed επειδή εμπλέκεται το Ισραήλ
Γ)Οι αμερικανοί προωθούν την λύση του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG
Τη θέση ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream, τον οποίο εγκαινίασαν πρόσφατα οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης διατυπώνει το State Department.

Οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ο Nord Stream 2 και η δεύτερη γραμμή του TurkStream δεν συνεισφέρουν καθόλου στη προώθηση των στόχων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα προσφέρουν στη Ρωσία ένα επιπλέον εργαλείο για τον πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Ουκρανίας
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μπλοκάρουν τον Nord Stream 2 αλλά η Ρωσία έχει προχωρήσει πολύ στις διαδικασίες.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Βόρεια Ευρώπη με την επέκταση του Ρωσικού αγωγού στην Νότια Ευρώπη ο Ρώσος Πρόεδρος Putin και ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan εγκαινίασαν τον  πολυαναμενόμενο υπεράκτιο αγωγό TurkStream, ο οποίος θα προμηθεύει ρωσικό φυσικό αέριο την Τουρκία και τη νότια Ευρώπη.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissovalso συμμετέχουν ενεργά στον αγωγό μήκους 930 χιλιομέτρων.
Με συνολική δυνατότητα μεταφοράς 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων από τη Ρωσία κατευθείαν στην Μαύρη Θάλασσα,  στη βόρεια Τουρκία και βορειοδυτικά στη γειτονική Βουλγαρία και Σερβία.
Η Νοτιοανατολική Ευρώπη πρόσφατα είχε σοβαρή έλλειψη φυσικού αερίου ειδικά κατά τη διάρκεια της κρίσιμης χειμερινής περιόδου.

Για τη συνέχεια BankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube