Weather Icon

Έγγραφα τουρκικού δικαστηρίου δείχνουν πως ο Soleimani ήταν επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης εντός της Τουρκίας

Έγγραφα τουρκικού δικαστηρίου δείχνουν πως ο Soleimani ήταν επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης εντός της Τουρκίας

Του: Levent Kenez

Ένα σημαντικό έγγραφο του Νordic Monitor αποκαλύπτει πως ο Qasem Soleimani ηγέτης των ιρανικών δυνάμεων Quds του Ιράν ο οποίος εδολοφονήθει στις 3 Ιανουαρίου 2020 ήταν άμεσα συνδεδεμένος με σειρά δολοφονιών και απαγωγών Τούρκων εμπλεκομένων στους Ιρανικούς εμπορικούς-ενεργειακούς διαδρόμους της Μέσης Ανατολής.

Το κατηγορητήριο που χρονολογείται από τις 11 Ιουλίου του 2000 και συνετάχθει από τον εισαγγελέα Hamza Keles, περιελάμβανε τις δολοφονίες εξέχοντων δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών όπως του Ugur Mumcu, Muammer Aksoy και Ahmet Taner Kislali, καθώς και διάφορων διαφόρων Ιρανών διπλωματών που ζούσαν στην Τουρκία την δεκαετία του 1990 και εργάζοντο για την Τεχεράνη.

Δεκαεπτά πολίτες καταδικάσθηκαν για εγκαθίδρυση και διεξαγωγή μίας παράνομης οργάνωσης ονόματι Tawhid Salam καθώς και μία τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία που συνδέεται με την Ιρανική δύναμη Quds. Το κατηγορητήριο αποφάσισε πως οι κατηγορούμενοι είχαν εκπαιδευτεί στο παρελθόν σε ιρανικά στρατόπεδα και λειτουργούσαν υπό τις εντολές της οργάνωσης SAVAMA, του Ιρανικού Υπουργείου Πληροφοριών και των δυνάμεων Quds, μία μονάδα που εντάσσεται στα σώματα των φρουρών της επανάστασης και ειδικεύεται στον μη συμβατικό πόλεμο, σε ανορθόδοξες επιχειρήσεις καθώς και σε ”πόλεμο πληροφοριών”.

Το έγγραφο θέλει τον Σουλεϊμανί και άλλους ιρανούς να λειτουργούν υπό την διοίκησή του σε τουρκικό έδαφος διεξαγάγοντας χρηματισμούς, μισθώσεις και παραβιάσεις τουρκικού δικαίου, υπονομεύοντας τα τουρκικά συμφέροντα στις γύρω χώρες. Η δύναμη Quds εκατηγορήθει από την Τουρκία όχι μόνο για παράνομη στρατιωτική δράση, αλλά και για δημιουργία εταιρειών ”βιτρίνες” παρέχοντας λογιστική και τεχνική υποστήριξη σε τούρκους αντιφρονούντες και σε οποιονδήποτε ήθελε να υπονομεύσει τον τουρκικό επεκτατισμό στην περιοχή. 

Σύμφωνα με το δικαστήριο της Άγκυρας και απόφαση του 2002 η οργάνωση Tawhid Salam εκατηγορήθει για δολοφονίες και απαγωγές αποκλειστικά. Τρεις ένοχοι εκτελούν ισόβια κάθειρξη στις φυλακές, 3 ύποπτοι εκτέλεσαν κάθειρξη 12 ετών και άλλοι 5 κάθειρξη 6 μηνών. Μετέπειτα καταδικάστηκαν για συμμετοχη στην τρομοκρατική οργάνωση Tahwid Salam η οποία συνδέεται με την δύναμη Quds. Ακολούθησε μετέπειτα διάγγελμα τούρκων αξιωματούχων κατηγορώντας το Ιράν ως ευεργέτη τρομοκρατικών δυνάμεων και ασκητή τρομοκρατικής εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές εκείνη την εποχή κανένας Ιρανός αξιωματούχος δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες, αντιθέτως ανέφεραν πως ύστερα των δικών ακολούθησε μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων κάποιων αγνώστων-έναντι τουρκικών κυβερνητικών οργανισμών.

Μετά από μία απροσδόκητη κίνηση, το δικαστήριο της Άγκυρας το 2017 αποφάσισε πως ”η υπόθεση υφίσταται αναθεώρησης όπως προβλέπει το άρθρο 36 του καταστατικού και θα επανεκδικαστούν οι ποινές των κατηγορουμένων” οδηγώντας έτσι σε αποφυλάκιση πολλών εμπλεκομένων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι είτε αποφυλακίστηκαν εντός εκείνου του έτους είτε αγνοούνται τα ίχνη τους κάνοντας λόγο για άτυπη ανταλλαγή κρατουμένων με την κυβέρνηση της Τεχεράνης. 

Παράλληλα το 2010 η τουρκική αστυνομία ανακάλυψε πως η οργάνωση Tawhid-Salam και η δύναμη Quds είχαν επανεισχωρήσει σντός τουρκικού εδάφους. Η υπόθεση της αστυνομίας έδειξε πως ένα καλά κρυμμένο ανθρώπινο δίκτυο είχε δημιουργηθεί εντός Τουρκίας από Τούρκους αντιφρονούντες και Ιρανούς, οι οποίοι υπό το διπλωματικό τους πρίσμα και την προστασία της ιρανικής πρεσβείας δραστηριοποιούντο στην περιοχή. Η αστυνομία μάλιστα υπέθεσε πως υπάρχει πληθώρα αντιφρονούντων εντός των δομικών βάσεων των τουρκικών κοινωνικών δομών. 

Παρ ‘αυτά πολλοί ανακριτές στο αστυνομικό τμήμα και μέλη του δικαστικού σώματος που εξέταζε την υπόθεση φυλακίστηκαν το 2014 για την διεξαγωγή εμπιστευτικής έρευνας σχετικά με την δύναμη Quds όταν αποκαλύφθηκε ότι η έρευνα εξέθεσε μυστικούς δεσμούς του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με ιρανούς δρώντες συμπεριλαμβανομένου και του Ali Ekber Mirvakili ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις των Quds στην Τουρκία. Η μυστική έρευνα αποκάλυψε πως ο αρχηγός της Μ.Ι.Τ. Hakan Fidan, είχε πολύ στενούς και ύποπτπυς δεσμούς με το ιρανικό καθεστώς. 

Πρόσφατα ο Nuredin Sirin ένας από του υπόπτους του κατηγορητηρίου το 2000 και τωρινός επικεφαλής της τηλεόρασης των Quds δήλωσε εμφατικά πως ο Qasem Soleimani συνέβαλε αποφασιστικά στην επιχείρηση ενός πραξικοπηματικού επιχειρήματος κατά του Ερντογάν στις 15 Ιουλίου το 2016.

” ο Σολεϊμανί αποπειράθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να διαταράξει την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Ο Ερντογάν ήξερε πολύ καλά τι είχε πράξει ο Σολεϊμανί την μέρα του πραξικοπήματος” δήλωσε ο Sirin λίγες μέρες μετά την δολοφονία του αρχηγού των δυνάμεων Quds.

Εξακολουθεί να μένει άγνωστη η δράση του Σολεϊμανί στην Τουρκία όχι όμως και της ομάδας του. Μερικές πηγές αναφέρουν πως εκατοντάδες νεκρών πολιτών δεν δολοφονήθηκαν από τουρκικές  αλλά από ιρανικές δυνάμεις καταστολής στην Τουρκία. Τα σημάδια αυτά βρέθηκαν από κάλυκες που δεν ανήκαν σε Νατοϊκά όπλαπου χρησιμοποιεί η Τουρκία αλλά πιθανόν σε ιρανικά. Πολλές τέτοιες παραστρατιωτικές αμφιβόλου προελεύσεως δράσεις έχουμε στην περιοχή της Γέφυρας του Ευφράτη όπου έχουν βρεθεί παρόμοιοι κάλυκες.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ένα κυβερνητικό διάταγμα στις 24 Δεκεμβρίου του 2017 ανέφερε ρητά πως ”κανέναν από τα άτομα που άνευ τουρκικής ταυτότητος που ενείργησαν κατά την περίοδο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δεν φέρει καμία νομική ευθύνη, διοικητική ή ποινική”.

Σχόλιο: Ο μεταφραστής προσπαθεί να καταδείξει πως πέραν του επιφανειακού σκέλους της δοολοφονίας του Σουλεϊμανί  υπάρχει και το ρεαλιστικό σκέλος το οποίο υποδικνύει άμεσα πως οι ΗΠΑ για άλλη μία φορά διευκόλυναν την Τουρκική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το εντός της αντιμαχούμενο τοπίο δίνοντάς της επιπλέον γεωγραφική ισχύ στους χερσαίους δρόμους που διοικούσε ο Σουλεϊμανί και οι δυνάμεις του εντός και εκτός Τουρκίας. 

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

Πηγή: https://www.nordicmonitor.com/2020/01/document-shows-turkish-court-designated-slain-qasem-soleimani-as-head-of-terrorist-organization-in-2000/

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube