REAL TIME |

Weather Icon
Διεθνή , Ευρωπαϊκή Ένωση 21 Ιανουαρίου 2020

EMASOH: Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη στην Μέση Ανατολή

EMASOH: Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη στην Μέση Ανατολή

Μία Ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη αποστολή επιτήρησης των Στενών του Ορμούζ εστάλει στην περιοχή, σε ένα μέρος που πλήττεται από ένοπλες εντάσεις κυρίως λόγω της Μέσης  Ανατολής. Η ναυτική αποστολή κέρδισε την στήριξη 9 κρατών της Ε.Ε. όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου το υπουργείο εξωτερικών της Γαλλίας.

Η δημιουργία μελλοντικής ευρωπαϊκής αποστολής επιτήρησης ναυτιλίας στα Στενά του Ορμούζ έχει πλέον αποκτήσει την ”πολιτική στήριξη” της Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας , της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας.

Τα Στενά του Ορμούζ είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές παγκόσμιας μεταφοράς πετρελαίου. ”το 2019 ήταν μία χρονιά ναυτικών και όχι μόνο εντάσεων κυρίως στον Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ με σημαντικές συνέπειες στην διεθνή οικονομία” τόνισαν.

Σύμφωνα με τις 8 εμπλεκόμενες χώρες ” οι εντάσεις αυτές υπονόμευσαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια των ευρωπαϊκών και ξένων πλοίων καθώς και των πληρωμάτων τους. Έθεσε σε κίνδυνο το εμπόριο και τον ενεργειακό εφοδιασμό προκαλώντας οικονομικές συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο”

Με την ονομασία EMASOH οι 8 χώρες δύναται να προστατεύσουν τα πλοία τάνκερ, τα φορτηγά πλοία αλλά και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στην περιοχή.

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrel εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του οργανισμού που ονομάσθι ”συνασπισμός των προθύμων” προσθέτοντας πως είναι ένας οργανισμός διαφορετικής αμυντικής φύσης από αυτόν των ΗΠΑ. 

Πέρυσι η Ουάσινγκτον είχε ζήτησει κοινή Ευρωπαϊκή αποστολή αλλά η ΕΕ είχε αρνηθεί.

Μετά την έξοδο του Ιράν από την συμφωνία για τα πυρηνικά τον Μάιο του 2018, αλλά και έπειτα από τις οικονομικέ κυρώσεις που επεβλήθησαν στο Ιράν, η Τεχεράνη άμεσα απειλεί συνεχώς πως θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ και την διεθνή ναυτιλία.

Το 2019, όταν οι εντάσεις ήταν υψηλές μεταξύ των ΗΠΑ, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας μία σειρά περιστατικών στην Μέση Ανατολή που αφορούσε βρετανικά και αμερικανικά πετρελαιοφόρα-δημιούργησε έντονες περιφερειακές εντάσεις μειώνοντας την ναυτιλία της ΕΕ. 

Δύο πετρελαιοφόρα είχαν δεχθεί επίθεση στα Στενά του Ορμούζ ενώ διαμάχισαν για τον Κόλπο του Ομάν με το Ιράν να καταρρίπτει ένα αμερικάνικο ντρόουν στην περιοχή.

Τα κεντρικά της αποστολής της δύναμης EMASOH φαίνεται να είναι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πέραν των εξοπλιστικών μέσων της ναυτικής δύναμης η ΕΕ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει και διπλωματικά μέσα δημιουργώντας φόρουμ ”συζητήσεων” με τις χώρες της περιοχής με σκοπό να μειωθούν οι ένοπλες διενέξεις.

μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

Πηγή: https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/eight-member-states-back-european-led-naval-mission-in-strait-of-hormuz/?fbclid=IwAR0Qopa-9_1g9TPloKudfOMsSjlgqHx8uddK9a-uEGgA36IT1KGiWTwSjGw

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube