REAL TIME |

Weather Icon

Ελλάδα – ΗΠΑ – Γαλλία: Νέα τροπή στο «κατασκοπευτικό» θρίλερ με τον Ρώσο Mr.Bitcoin

Ελλάδα – ΗΠΑ – Γαλλία: Νέα τροπή στο «κατασκοπευτικό» θρίλερ με τον Ρώσο Mr.Bitcoin

Η κράτηση του Βίνικ στη Γαλλία, αποφασίστηκε χθες, σύμφωνα με ρωσικά και γαλλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η ελληνική κοινή γνώμη, βέβαια, είναι αμφίβολο αν δει έστω και ένα μονόστηλο στα ελληνικά Μέσα “Ενημέρωσης”. Όπως δεν είδε τις προηγούμενες ημέρες, οπότε, σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνηγόρων του Ρώσου Mr Bitcoin, απήχθη από την ελληνική φυλακή και μεταφέρθηκε εν κρυτπώ στο Παρίσι.

Το Antinews, εγκαίρως, ήδη από την προ μηνών επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Μόσχα, προκειμένου να “επανεκκινήσει” όπως έλεγε τις ελληνορωσικές σχέσεις, είχε επισημάνει ότι πρόκειται για μείζον αγκάθι μεταξύ Αθήνας και Μόσχας. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν και ένα πολύ “βαρύ χαρτί” στα χέρια της Αθήνας, τόσο απέναντι στη Μόσχα, όσο και της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να τον πάρει πάση θυσία στα χέρια της. Τελικά, το “βαρύ χαρτί Βίνικ”, η Αθήνα το μετέτρεψε σε “καυτή πατάτα”, και έκανε τα πάντα για να την πετάξει μακριά από την Ελλάδα.

Η έκδοση του Αλεξάντρ Βίνικ στη Γαλλία, και με μαθηματική ακρίβεια, όπως ισχυρίζεται η υπεράσπισή του, στη συνέχεια στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι έχει ήδη προκαλέσει σοβαρούς διπλωματικούς κραδασμούς στις ελληνορωσικές σχέσεις. Διπλωματικοί κύκλοι, μάλιστα, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την υπόθεση Βίνικ ως “υψηλού διπλωματικού συμβολισμού, και ακόμα μεγαλύτερης ουσίας”, δεν διστάζουν να πουν ότι “ναι μεν το “Μακεδονικό”, κυρίως η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, αλλά και η “λυκοσυμμαχία” Ρωσίας – Τουρκίας μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την απόσταση μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, αλλά η υπόθεση Βίνικ θα έχει καταστροφικές συνέπειες στα ελληνορωσικά”.

Εκτός του “ανθρωπιστικού” παράγοντα που επικαλείται η ρωσική πλευρά, δεδομένου ότι ο Βίνικ κάνει για δεύτερη φορά απεργία πείνας και ήδη η υγεία του έχει τρωθεί σοβαρά, καθώς και το ότι η σύζυγός του είναι πολύ σοβαρά άρρωστη και τα δυο παιδιά του μόνα τους, η Μόσχα εστιάζει κυρίως στο ότι ο ονομαζόμενος Mr Bitcoin είναι “μαθηματικό κεφάλι”, και ότι οι Αμερικανοί τον θέλουν με κάθε τρόπο, επειδή έχει πολύ καλή εικόνα του μηχανισμού χάκινγκ της Ρωσίας, καθώς και γνώση του τι συνέβη με τη ρωσική εμπλοκή, όπως ισχυρίζεται μερίδα του αμερικανικού κατεστημένου, κατά την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, το 2016.

Αν ισχύουν όλα αυτά, τότε εξηγείται και η κατασκοπευτικού τύπου επιχείρηση φυγάδευσης του Βίνικ, όπως ισχυρίζεται η υπεράσπισή του, από την ελληνική φυλακή προς τη Γαλλία. Η ρωσική πλευρά, επίσης, εστιάζει στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν ακόμη ήταν πρόεδρός του, η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, να εκδοθεί αρχικά στη Γαλλία, μετά στις ΗΠΑ και τέλος στη Ρωσία. Κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, η Μόσχα θεωρεί έκδοση στις ΗΠΑ.

Οι ισχυρισμοί της ρωσικής πλευράς, βεβαίως, μένουν να αποδειχθούν. Πόσο μάλλον, να φανεί εάν το Παρίσι θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ ή θα τον χρησιμοποιήσει ως “χαρτί” διαπραγμάτευσής του με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Στο Παρίσι, πάντως, όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι του Βίνικ, η πρώτη δίκη του έγινε κεκλεισμένων των θυρών, με τα ΜΜΕ, αλλά και τους εκπροσώπους της ρωσικής πρεσβείας στη γαλλική πρωτεύουσα, εκτός της αιθούσης.

Ο Βίνικ, εξουθενωμένος από την απεργία πείνας, ήταν σε “γυάλινο κλουβί”, οι μετέχοντας στη δίκη ήταν υποχρεωμένοι να φορούν ιατρικές μάσκες, ενώ οι δικηγόροι του κατήγγειλαν ότι κάποια από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ήταν “κατασκευασμένα”. Γενικότερα, η αίσθηση που φαίνεται πως έχει η ρωσική πλευρά είναι ότι το γαλλικό δικαστήριο δεν είναι “αντικειμενικό”, και, ως εκ τούτου, θα είναι έκπληξη εάν τελικά ο Βίνικ δεν εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Όπως και να’ χει, σε πρώτη φάση η γαλλική Δικαιοσύνη αποφάσισε την προσωρινή κράτηση του Βίνικ, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία, ούτως ώστε στη συνέχεια να κριθεί επί της ουσίας η υπόθεσή του. Να σημειωθεί ότι η Γαλλία κατηγορεί τον Βίνικ ότι “χάκαρε” τεράστιο αριθμό ηλεκτρονικών λογαριασμών, με συνέπεια να υπεξαιρέσει μεγάλα κέρδη. Η υπεράσπισή του, αντίθετα, απορρίπτει τις κατηγορίες.

Πηγή: antinews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube