Weather Icon
Γερμανία , Λιβύη , ΟΗΕ , Τουρκία 20 Ιανουαρίου 2020

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν

Η εξασφάλιση μιας θέσης στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη οδήγησε τον Ερντογάν στο να χάσει τον έλεγχο και να επιτίθεται κατά τρόπο προκλητικό εναντίον τον πάντων. Πριν μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα για τη διεθνή σύναξη ο Ερντογάν φρόντισε να τα βάλει με την Ελλάδα κατηγορώντας την για τις συνομιλίες που είχε με τον στρατάρχη Χαφτάρ τις προηγούμενες ημέρες. 

Αναχωρώντας για το Βερολίνο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι στις επιθέσεις που έγιναν μέχρι τώρα από τον «πραξικοπηματία Χαφτάρ και τους υποστηρικτές του έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άμαχοι», προσθέτοντας ότι λόγω των μαχών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σχεδόν 400 χιλιάδες Λίβυοι. Υποστήριξε ότι υπάρχει ένα σοβαρό κύμα μετανάστευσης και ότι το Νταές (Ισλαμικό Κράτος) και η Αλ Κάιντα άρχισαν να κερδίζουν και πάλι έδαφος στη Λιβύη. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι επιθέσεις έφτασαν σε σημείο να απειλούν τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα της Μεσογείου.

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα η διεθνής κοινότητα δεν έδειξε την απαραίτητη αντίδραση απέναντι στις απερίσκεπτες επιθέσεις του Χαφτάρ. Για μεγάλο χρονικό διάστημα παραβλέπονται οι πράξεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ και των υποστηρικτών του οι οποίες παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διοργάνωση αυτής της Συνόδου μόλις σήμερα, εννέα μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις εναντίον της Τρίπολης και τέσσερις μήνες μετά τη διαδικασία που ξεκίνησε στο Βερολίνο, προκαλεί ασφαλώς σκέψεις», ανέφερε. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η κρίση επέδειξε μια συνεπή και βασισμένη σε αρχές στάση, στηρίζοντας τις εργασίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επιτυχία της διαδικασίας του Βερολίνου», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι αύξησαν τον διάλογο, τις διαβουλεύσεις και τη συνεργασία με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, παγιώνοντας τη συνεργασία τους με την υπογραφή των δύο μνημονίων συναντίληψης με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. «Η Τουρκία με τον αγώνα που συνεχίζει τόσο στο πεδίο δράσης όσο και στη διπλωματία έγινε το κλειδί ειρήνης στην Λιβύη», ανέφερε.

Απάντηση από την Αθήνα 

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι για την Ελλάδα σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή. «Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής, στην περιοχή μας», καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Εκτός ατζέντας τα ενεργειακά 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας, ερωτήθηκε -μεταξύ άλλων- για το εάν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο διαδραματίζουν ρόλο στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ «το κοίτασμα φυσικού αερίου δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στη Διάσκεψή μας. Πρόκειται για μια πολιτική διαδικασία για τη Λιβύη. Όσο μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, μπορούν όλοι να βγάλουν από το μυαλό τους τα συμφέροντά τους για το κοίτασμα του φυσικού αερίου». Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα εκνευρίστηκε επειδή δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη και εάν η Γερμανία υποχώρησε στο σημείο αυτό στην πίεση Ερντογάν, απαντά πως «Όχι. Η ΕΕ είναι προσδεδεμένη στη διαδικασία. Και είμαι πολύ σίγουρος ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενδιαφέρονται για την ειρήνη στη Λιβύη και ως εκ τούτου υποστηρίζουν τη Διάσκεψη».

Τέλος, για το εάν απειλούνται Γερμανία και ΕΕ από μια νέα προσφυγική κρίση εξαιτίας του εμφυλίου στη Λιβύη, ο Μαας απαντά πως «ήδη τώρα έρχονται πρόσφυγες σε μας μέσω της Λιβύης και της Μεσογείου. Όσο περισσότερο διαρκέσει η σύγκρουση στη Λιβύη, τόσο λιγότερο θα είμαστε σε θέση να θέσουμε υπό έλεγχο τις μεταναστευτικές κινήσεις. Μόνον αν υπάρξουν εκεί κρατικές δομές που να λειτουργούν, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη δράση των διακινητών».
 

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ 

Βασικό ζητούμενο της διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο ήταν η επίτευξη συμφωνίας η οποία θα τερματίζει τις εχθροπραξίες στη Λιβύη. Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της πολύωρης συνάντησης στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι όλοι συμφώνησαν πως δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης. Συμφωνήθηκε εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η συμφωνία θα πάει τώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο διεθνής οργανισμός θα αναλάβει την επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας. Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις από τις χώρες που έλαβαν μέρος στη διάσκεψη ότι δεν θα παρέχουν άλλη στήριξη, σε προσωπικό και όπλα, στις αντιμαχόμενες πλευρές. 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube