Weather Icon
Απόψεις , Διεθνή , Λιβύη , Τουρκία 29 Ιανουαρίου 2020

Δύο Τουρκικές φρεγάτες στα Λιβυκά παράλια-πιθανή απόβαση τουρκικών τεθωρακισμένων στην Λιβύη

Δύο Τουρκικές φρεγάτες στα Λιβυκά παράλια-πιθανή απόβαση τουρκικών τεθωρακισμένων στην Λιβύη

Εβδομάδες μετά την απόφαση της Τουρκικής κυβερνήσεως να στείλει ”ποικιλία” δυνάμεων-στρατευμάτων στην Λιβύη για υποστήριξη της νόμιμης κυβερνήσεως, εμφανίζονται σήμερα ενδείξεις πως αυτές οι ενισχύσεις βρίσκονται καθ’ οδόν. Δύο τουρκικές φρεγάτες (Gabya) εμφανίσθηκαν πρόσφατα κοντά στις ακτές της Λιβυκής πρωτεύουσας (Τρίπολη) εξοπλίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες τον Λιβυκό στρατό με τεθωρακισμένα οχήματα και βαρύ οπλισμό.

Η πρώτη φωτογραφία δημοσιεύθη στις 28 Ιανουαρίου 2020 απεικονίζοντας τα 2 τουρκικά πλοία κοντά στην περιοχή της Τρίπολης. Ώρες αργότερα μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ανέφεραν πως τουρκικά στρατεύματα έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή. Στις 5 Ιανουαρίου σε μία τηλεοπτική συνέντευξη ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως αδημοσίευτος αριθμός τουρκικών στρατευμάτων ενδέχεται να μετάσχει στις μάχες της Λιβύης , μία μέρα μετά αποκαλύφθηκε πως μέλη των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, γνωστές και ως ΜΙΤ, δραστηριοποιούντο ήδη στην περιοχή. 

Αυτές οι δημοσιεύσεις έρχονται ως επακόλουθο της συνεργασίας της κυβέρνησης της Τρίπολης με αυτήν της Άγκυρας, η οποία παρείχε στρατιωτικά προνόμια στην Τουρκία καθώς και την άδεια χρήσης τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή της Λιβύης. Οι δυνάμεις της  κυβέρνησης GNA έχουν αρχίσει ακόμα και ένοπλες διαμάχες μεταξύ αμάχων αλλά και υποστηρικτών της κυβέρνησης Haftar (LNA), οι οποίες διατηρούν βάση επιχειρήσεων στην Βεγγάζη απολαμβάνοντας τα προνόμια που τους προσφέρουν οι Αραβικές χώρες καθώς και η Ρωσία.

Είναι άγνωστο ακόμα ποιές από τις 8 τουρκικές φρεγάτες δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Λιβύης. Υπάρχουν αναφορές από τις 27 Δεκεμβρίου οι οποίες αναφέρουν πως οι προσχεδιασμένες τουρκικές επιχειρήσεις στην Λιβύη συμπεριλαμβάνουν και άγνωστο αριθμό τουρκικών ναυτικών μονάδων.

Τα πολεμικά πλοία TCG Gosku και TCG Gokova άφησαν πίσω τα λιμάνια τους στα τέλη του Δεκέμβρη για να πραγματοποιήσουν ναυτικές ασκήσεις στα παράλια της Αλγερίας την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Έπειτα παρέμειναν στην θάλασσα της Μεσογείου για να διεξάγουν ναυτικές ασκήσεις με άλλες νατοϊκές δυνάμεις. Το πλοίο TGC Gediz βρισκόταν επίσης στην θάλασσα της Μεσογείου από τον Δεκέμβριο του 2019.

Μεταξύ άλλων οι 2 φρεγάτες, ονόματι Oliver Hazard Perry, οι οποίες χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένες από την από το τουρκικό ναυτικό, δεδομένου ότι ανήκαν στις ΗΠΑ, φαίνεται να παρέχουν αεροπορική υποστήριξη εναντίον των αεροπορικών δυνάμεων του LNA, οι οποίες διάγουν συχνά βομβαρδισμούς στην περιοχή της Τρίπολης. Τα πυραυλικά συστήματα θαλάσσης-αέρος που χρησιμοποιούνται από το τουρκικό ναυτικό φαίνεται να είναι τα mk-14, τα οποία επιχειρούν με βλήματα RIM-162 ESSM (Evolved Sea Sparrow Missiles). Επίσης πιθανό είναι τα τουρκικά πλοία να επιχειρούν εναντίον drone του στρατού του LNA τα οποία έχουν ενταχθεί ως σημαντική γραμμή μάχης στο επιχειρησιακό πεδίο.

Υπάρχουν επίσης ανακριβείς πληροφορίες οι οποίες αναφέρουν πως η Τουρκία χρησιμοποιεί τις ναυτικές τις δυνάμεις με μελλοντικό σκοπό να επιχειρήσει απόβαση τεθωρακισμένων μεραρχιών στα παράλια. Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για το μέγεθος και τα οχήματα της επιχείρησης καθώς και για τον σχεδιασμό της. Πάντως αν η πληροφορία είναι ακριβής, αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμα ισχυρότερο σημάδι πως η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει ναυτική βάση στην περιοχή, από την οποία θα ξεκινούν ακόμα μεγαλύτερες επιχειρήσεις τόσο στρατιωτικής, όσο και διπλωματικής μορφής έναντι του στρατάρχη Haftar.

Την ίδια ώρα είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως με την ορολογία”τεθωρακισμένο” εννοούμε οποιοδήποτε τεθωρακισμένο όχημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο επιχειρησιακό περιβάλλον είτε ως επιθετικό μέσο, είτε ως αντιαρματικό έναντι των ναρκών της περιοχής. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες οι οποίες αναφέρουν πως η Τουρκία εξοπλίζει με τουρκικής κατασκευής οχήματα BMC Kirpi τα οποία έχουν ως ιδιότητα την καταστροφή ναρκών. Επιπλέον ιδιότητά τους είναι η αντιαρματική κατασκευή τους η οποία σημαίνει πως πιθανότατα θα μεταφέρουν σημαντικά πρόσωπα για το επιχειρησιακό σκηνικό.

Η Τουρκία στέλνει ακόμα ελαφριά τεθωρακισμένα, όπως συγκεκριμένου τύπου μη επανδρωμένα οχήματα με τα οποία εξοπλίζει τον LNA από τον Μάιο του 2019. Οποιοδήποτε άλλο όχημα χρησιμοποιείται από τους Σύριους στην περιοχή είναι τουρκικής προελεύσεως και έχει μεταφερθεί στην Λιβυκή κυβέρνηση μέσω αέρος.

Ο ερχομός των 2 τουρκικών φρεγατών στα ανοιχτά της Λιβύης καθώς και η φημολογία περί απόβασης τεθωρακισμένων στην Τρίπολη έρχεται ως αποκύημα τουρκορωσικής πολιτικής η οποία επιδιώκει να οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη τις δύο πλευρές.Η πλευρά του Haftar έχει αρνηθεί πλήρως τις συνθήκες κατάπαυσης του πυρός, πάραυτα ταξίδεψε στην Μόσχα στις 13 Ιανουαρίου όπου δημοσίευσε τους όρους του τουρκορωσικού σχεδίου. Έφυγε την επόμενη μέρα χωρίς να συμφωνήσει μαζί τους.

Υπήρχε μία ελπίδα πως θα στεριώσει ο διάλογος περί εκεχειρίας με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες να το συστήνουν, όπως η γερμανική κυβέρνηση η οποία ενισχύει τον διάλογο. Ο Haftra και ο Saraj συμμετείχαν και οι δύο στην διάσκεψη του Βερολίνου χωρίς να αντικρίσουν ο ένας τον άλλον. Στις 27 Ιανουαρίου έγινε εμφανές πως δεν υπάρχει περίπτωση εκεχειρίας των δυνάμεων στο άμεσο μέλλον.

”τις τελευταίες μέρες πολυάριθμες καλυμένες και μη πτήσεις έχουν προσγειωθεί στην Λιβύη, τόσο στα δυτικά όσο και στα ανατολικά αεροδρόμια παρέχοντας και στα δύο μέτωπα προηγμένα όπλα, εξειδικευμένα οχήματα και πλήθος στρατιωτικών συμβουλών” αναφέρει μία έκθεση του ΟΗΕ στις 27 Ιανουαρίου. ”οι αερομεταφορές αυτές θέτουν σε μεγάλο ρίσκο την μελλοντική πολιτική εκεχειρία στην μάχη της Λιβύης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για νέο κύκλο ένοπλων διενέξεων”.

Η Τουρκία φαίνεται να τηρεί το επιχειρησιακό πλαίσιο εξοπλισμού του GNA έτσι ώστε να αντέξει την πίεση στην περιοχή της Τρίπολης, ενισχύοντας το status quo, ευελπιστώντας να μείνουν δύο τα μέτωπα στο εγγύς μέλλον. Παρ’όλα αυτά είναι πιθανό η τουρκική απόβαση να ακολουθηθεί από μία παρόμοια απόβαση από τις συμμαχικές χώρες του Haftar, αναζωπυρώνοντας την κατάσταση. Η Αίγυπτος η οποία δραστηριοποιείται ήδη στην Λιβύη εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο να παράσχει ναυτική βοήθεια στον Χάφταρ  όπως και η Τουρκία, επηρεάζοντας έτσι την ναυτική συμφωνία η οποία υπεγράφη μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Όπως έχει ήδη προειδοποιήσει, ο ΟΗΕ αναμένει νέο κύμα ένοπλης διενέξεως, οι οποίες θα έχουν επιρροές και στα παράκτια εδάφη των γύρω Βορειοαφρικανικών χωρών.

Σχόλιο: Ο μεταφραστής επιδιώκει να επισημάνει την επιθυμία της Τουρκικής κυβέρνησης να λειτουργήσει ως φορέας επιτήρησης της περιοχής αποσκοπώντας στην απόκτηση ναυτικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε να αποκόψουν  τον άξονα του Ισραήλ από την υπόλοιπη δύση, να θέσουν την τουρκική πολιτεία ως πιθανό φορέα διαχείρισης των ενεργειακών κοιτασμάτων της Λιβύης, αλλά και να ελέγξουν μελλοντικά τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των Νατοϊκών και των Ανατολικών-Ευρασιατικών δυνάμεων. 

Του Joseph Trevithick

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: https://www.thedrive.com/the-war-zone/32002/two-turkish-frigates-appear-of-libya-amid-reports-of-troops-and-armor-landing-ashore

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube