Weather Icon
Τεχνολογία 3 Ιανουαρίου 2020

Drone: Το θρίλερ που θυμίζει πως εκτός από τον Σουλεϊμανί τα αμερικανικά UAVs έχουν σκοτώσει και… αθώους

Drone: Το θρίλερ που θυμίζει πως εκτός από τον Σουλεϊμανί τα αμερικανικά UAVs έχουν σκοτώσει και… αθώους

H δολοφονία του φέρνει στο προσκήνιο και κάποιες ανάλογες επιθέσεις που εκτός από στρατιωτικούς στόχους επλήγησαν και άμαχοι…

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

Η μεγάλη είδηση των τελευταίων ωρών αποτελεί ο θάνατος του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης που το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτήρισε «αμυντική» ενέργεια.

«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, στην οποία προσέθετε, ότι σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων».

Ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης θεωρείτο πως ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018. Παρά το στρατιωτικό προφίλ, ο 62χρονος είχε εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια κάτι σαν influencer στην πατρίδα του, έχοντας δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στον λογαριασμό του στο Instagram.

Ο άνθρωπος που εξολοθρεύτηκε με εντολή Τραμπ διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, ειδικά στο Ιράκ, την Υεμένη και στη Συρία, δύο χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στρατιωτικά. Δεν είναι τυχαίο, ότι πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, κατήγγειλε την αμερικανική αεροπορική επιδρομή από την οποία σκοτώθηκε ο Σουλεϊμανί, καθότι το καθεστώς του στηρίζεται στρατιωτικά από την Τεχεράνη.

«Ο συριακός λαός δεν θα λησμονήσει την παρουσία του στο πλευρό του αραβικού συριακού στρατού για την άμυνα της Συρίας απέναντι στην τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της», ανέφερε ο Άσαντ σε επιστολή του που απευθύνεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana.

Σύμφωνα με πληροφορίες , το αεροσκάφος που έριξε τους τρείς πυραύλους ήταν ένα UAV MQ9 Reaper. Ο πρώτος έπληξε το πρώτο όχημα, ο δεύτερος το όχημα του Ιρανού στρατηγού, και ο τρίτος χτύπησε πίσω από το δεύτερο όχημα προκαλώντας και τραυματισμούς σε φρουρούς φιλο-ιρανικής ομάδας.

Όπως αναφέρει ο ειδικός αναλυτής ασφάλειας του «geopolitics.iisca.eu», Αλέξανδρος Νίκλαν, «η επίθεση δείχνει πώς οι ΗΠΑ έχουν ικανή πληροφόρηση, ενώ ταυτοχρόνως επιδείξαν για μια ακόμη φορά μετά τον Al Baghdadi πώς αν κάποιος γίνει στόχος τους, είναι θέμα χρόνου να τον πετύχουν. Ένα ισχυρό μήνυμα που περνάει μέσα από τα “ψιλά γράμματα”… Αν είσαι εχθρός των ΗΠΑ και στόχος, πουθενά δεν θα είσαι ασφαλής».

Όταν ο Ομπάμα αποκάλυπτε τους θανάτους αμάχων από UAVs

Η εξολόθρευση του Σουλεϊμανί πάντως επαναφέρει στην επικαιρότητα και ένα μείζον θέμα που αφορά τις επιθέσεις με drones. Κατά τη διάρκεια τέτοιων στρατιωτικών επιχειρήσεων από αμερικανικά μή επανδρωμένα αεροσκάφη εκτός από στρατιωτικοί στόχοι έχουν πληγεί και άμαχοι.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube