Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Corriere della Sera: Πέρα για πέρα παράνομες οι τουρκικές γεωτρήσεις

Δημοσιεύτηκε στις

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στη δραστηριότητα του γεωτρύπανου Γιαβούζ στην Ανατολική Μεσόγειο –  Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει συμφέρον να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, από τη στιγμή που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία

H ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Λιβύη, το παιχνίδι στρατηγικής φυσικού αερίου και πετρελαίου: H Ιταλία στη Μεσόγειο και η τουρκική πρόκληση».

Ειδικότερα, η εφημερίδα του Μιλάνου αναφέρεται αναλυτικά στην τελευταία πρόκληση της ‘Αγκυρας και υπογραμμίζει: «Η τελευταία τουρκική πρόκληση στην Μεσόγειο έγινε στις 18 Ιανουαρίου και πέρασε σχεδόν απαρατήρητη: αφού έσβησε το δορυφορικό του σύστημα εντοπισμού, στις 26 Δεκεμβρίου, το γεωτρύπανο Yavuz, απέπλευσε από το λιμάνι της Μυρσίνης για να μεταβεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και να αρχίσει να διεξάγει έρευνες στο «οικόπεδο 8», για το οποίο έχουν λάβει άδειες εκμετάλλευσης οι πετρελαϊκές εταιρίες Eni και Τοtal. Εδώ και δέκα ημέρες, πλέον, παραμένει σε περιοχή στην οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκεται. Και στην οποία, κυρίως, δεν θα έπρεπε να δρα, από την στιγμή που πρόκειται για άδεια εκμετάλλευσης η οποία δόθηκε από κυβέρνηση χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, η Corriere della Sera προσθέτει ότι «για πρώτη φορά, η δραστηριότητα του Yavuz είναι πέρα για πέρα παράνομη» και θεωρεί ότι «είναι περίπου σαν ένα τουρκικό πλοίο να ξεκινά γεωτρήσεις, χωρίς άδεια, στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από την ιταλική πόλη Ραβέννα ή την Σικελία ή και στην Βόρεια Θάλασσα της Ολλανδίας».

«Προς το παρόν, όμως, δεν υπήρξε καμία αντίδραση, δεν έχουν καταγραφεί αξιοσημείωτες απαντήσεις σε διπλωματικό ή πολιτικό επίπεδο. Καμία αντίδραση από την Ρώμη ή το Παρίσι, έφτασε μόνο μια ασθενής προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαμαρτυρία των αρχών της Λευκωσίας», τονίζει η ιταλική εφημερίδα.

«Το διπλό συμφέρον της Άγκυρας σχετικά με τη Λιβύη»

«Αν το Yavuz επιχειρούσε να κάνει το ίδιο στην περιοχή για την οποία έχει λάβει άδεια η αμερικανική Exxon, θα είχε κινητοποιηθεί ο Έκτος Στόλος» είναι ένα από τα σχόλια που ακούγονται από όσους γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα αυτή», γράφει παράλληλα η Corriere.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Λιβύη, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Άγκυρα έχει ένα διπλό συμφέρον: να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, από τη στιγμή που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία, με την οποία συνδέεται από τους αγωγούς φυσικού αερίου TurkishStream Και BlueStream. Αλλά ότι υπάρχει και «το νεο-οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν, το οποίο θα μπορούσε να ευνοηθεί από τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου, με ανοικτή πρόσβαση για την Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την Coriere della Sera, «εξηγούνται και οι κινήσεις του Yavuz στην ανατολική Μεσόγειο και το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα οποία η Τουρκία δεν έχει πρόσβαση. Όπως και η de facto σχέση με την Ρωσία».

Η ιταλική εφημερίδα, τέλος, εκτιμά ότι δεδομένης της κατάστασης στην Λιβύη «η προοπτική να δούμε τους άνδρες του Ερντογάν να ελέγχουν τον αγωγό φυσικού αερίου που μεταφέρει το λιβυκό αέριο στην Ιταλία, δεν πρέπει να θεωρείται καθησυχαστική από την Ρώμη. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που το Yavuz παραμένει στην περιοχή για την οποία έχουν λάβει άδειες εκμετάλλευσης η Eni και η Τοtal».

Διεθνή

Μάθημα για τον χειρισμό drone στα σχολεία της Ρωσίας

Τα drones χρησιμοποιούνται σε σημαντικό βαθμό και από τις δύο εμπόλεμες δυνάμεις, την Ουκρανία και τη Ρωσία, με την δεύτερη να ετοιμάζεται να συμπεριλάβει στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα εγχειρίδιο για τον τρόπο χειρισμού τους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που διεξάγονται οι σύγχρονες συγκρούσεις, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να «φωτίζεται» ιδιαίτερη η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκάφων.

Τα drones χρησιμοποιούνται σε σημαντικό βαθμό και από τις δύο εμπόλεμες δυνάμεις, την Ουκρανία και τη Ρωσία, με την δεύτερη να ετοιμάζεται να συμπεριλάβει στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα εγχειρίδιο για τον τρόπο χειρισμού τους.

Το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας ενέκρινε στις 30 Απριλίου σχολικό βιβλίο που υπογράφει η κατασκευάστρια εταιρεία drones Geoscan, η οποίη βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Prosveshcheniye, τον μεγαλύτερο εκδότη σχολικών βιβλίων της Ρωσίας. Το εγχειρίδιο θα δισάσκεται στην στην 8η και 9η τάξη των σχολείων στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ίδρυμα για την πνευματική ανάπτυξη, με επικεφαλής τη μικρότερη κόρη του Πούτιν, Κατερίνα Τιχόνοβα, έχει αποκτήσει μερίδιο 10% στην Geoscan, σύμφωνα με το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Verstka τον Νοέμβριο του 2023.

Το εγχειρίδιο συντάχθηκε στο πλαίσιο ενός σχεδίου στη Ρωσία για την εκπαίδευση 1 εκατομμυρίου χειριστών drones σε πάνω από 500 σχολεία και 30 πανεπιστήμια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την Moscow Times.

Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια χιλιάδες φοιτητές πανεπιστημίου στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη παρακολουθούν μαθήματα χειρισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αντόστοιχα, μαθητές μεγαλύτερων τάξεων έχουν επίσης διδαχθεί τις βασικές δεξιότητες χειρισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Ο Μιχαήλ Λούτσκι, που συμμετέχει στη συγγραφή του εγχειριδίου, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι οι οδηγίες είναι σαφείς και έτοιμες για εφαρμογή καθώς βασίζονται σε υλικό που έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες. Πρόσθεσε ότι σε έναν κόσμο υψηλής τεχνολογίας, οι μαθητές πρέπει να μάθουν «εφαρμοσμένες γνώσεις και δεξιότητες».

Το βιβλίο χωρίζεται σε έξι κεφάλαια με ύλη που καλύπτει μια γενική εισαγωγή στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τις κατηγορίες και τη δομή των drones, τα ηλεκτρονικά τους εξαρτήματα και τα βασικά του χειροκίνητου χιερισμού. Προβλέπεται να καλυφθεί σε 34 ώρες μελέτης.

Το σχολικό εγχειρίδιο έρχεται σε μια περίοδο που η Ρωσία παράγει drones με γοργούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προμηθεύτηκε από το Ιράν. Ταυτόχρονα, έχει αναπτύξει σημαντικά την εγχώρια παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως και η Ουκρανία.

Η ένταξη του εγχειριδίου στα σχολεία αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης της ρωσικής κοινωνίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Θέλουν με… ταύρους να χτυπήσουν την Ταυρίδα! Για την καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας θέλουν οι Ουκρανοί τους γερμανικούς πυραύλους Taurus

Ουκρανικές πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, οι υπερηχητικοί γερμανικοί πύραυλοι να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στη στρατηγικής σημασίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κάπου 50.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο Σούμι, στην βορειοανατολική Ουκρανία και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν ολομέτωπη επίθεση, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Ήδη, ο πρόεδρος Ζελένσκι ακύρωσε την προγραμματισμένη συμμετοχή του στη σημερινή τελετή απονομής στο Ααχεν, του Βραβείου Καρλομάγνου στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  και υποχρεώθηκε να επιστρέψει απευθείας, από το Βερολίνο στο  Κίεβο.

Στο Βερολίνο, ο Ζελένσκι φαίνεται πάντως να πήρε το πράσινο φως για την παράδοση στην Ουκρανία δεκάδων πυραύλων κρουζ Taurus, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις , βαθιά στο ρωσικό έδαφος. «Είναι καλό νέο ότι ήρθησαν οι περιορισμοί στη χρήση των πυραύλων», γράφει η εφημερίδα Kyiv Independent .

Ουκρανικές πηγές αφήνουν ανοικτό μάλιστα το ενδεχόμενο, οι υπερηχητικοί γερμανικοί πύραυλοι να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στη στρατηγικής σημασίας Γέφυρα της Κριμαίας. «Η γέφυρα, που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, αποτελεί για τους Ουκρανούς, σύμβολο κατοχής και σημαντική οδό ανεφοδιασμού για τα ρωσικά στρατεύματα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Το καλύτερο δυτικό όπλο

Η Ουκρανία έχει επιτεθεί στη γέφυρα αρκετές φορές, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να την καταστρέψει ολοσχερώς.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πύραυλοι Taurus θα μπορούσαν να το πετύχουν. «Ο Taurus είναι το καλύτερο οπλικό σύστημα στα δυτικά οπλοστάσια για την καταστροφή γεφυρών», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα όπλων Φάμπιαν Χόφμαν, στην Kyiv Independent .

Η κατασκευάστρια εταιρεία των Taurus, MBDA Germany,  εξέφρασε επίσης την προθυμία να αναλάβει δράση, σε δήλωσή της που δημοσιεύτηκε στην ουκρανική εφημερίδα. «Παρακαλούμε να είστε βέβαιοι ότι η MBDA είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη γερμανική κυβέρνηση και την Ουκρανία με την απαραίτητη εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη, μόλις ληφθεί πολιτική απόφαση», ανέφερε η εταιρεία.

Οι κινήσεις αυτές πάντως έχουν σημάνει συναγερμό στη Μόσχα, που δεν θα διστάσει να απαντήσει σκληρά, ειδικά αν επιχειρηθεί ουκρανική επίθεση με Taurus στην γέφυρα της Κριμαίας.

Προς το παρόν πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ  πρότεινε νέα  Ρωσο-Ουκρανική συνάντηση, την προσεχή Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη. «Η ρωσική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα υπόμνημα που καθορίζει τη θέση της  Μόσχας σχετικά με όλες τις πτυχές μιας αξιόπιστης υπέρβασης των βαθύτερων αιτιών της κρίσης».

Η Ουκρανία συμφώνησε να συναντηθεί ξανά με τους διαπραγματευτές της Μόσχας, αλλά θέλει πρώτα να δει τους ρωσικούς όρους ειρήνης, όπως έγραψε στο Χ, ο  υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ.

«Γραπτή δέσμευση»

Για να καθίσει η Μόσχα  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πούτιν θέλει μια» γραπτή δέσμευση» από τις κύριες χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, να μην επεκτείνουν το ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, σύμφωνα με ρωσικές «διαρροές».

Το θέμα προφανώς δεν είναι καινούργιο, αλλά η μέθοδος είναι καινούργια: Για πρώτη φορά, το Κρεμλίνο «διαρρέει» πέρα ​​από τα όρια και την εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων, το αίτημα για γραπτή δέσμευση σε ένα αποφασιστικό στρατηγικό σημείο.

«Μια οριστική και βιώσιμη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι δυνατή μόνο μέσω της πλήρους και μη αναστρέψιμης εξάλειψης των βαθύτερων αιτιών της», δήλωσε στο Tass η επικεφαλής του Τμήματος Συνεργασίας με την Αφρική του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τατιάνα Ντοβγκαλένκο.

«Χρειαζόμαστε αξιόπιστες, νομικά δεσμευτικές συμφωνίες, μηχανισμούς που εγγυώνται τα εθνικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας και της αποτροπής της επανέναρξης της κρίσης», δήλωσε η Ντοβγκαλένκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής από διπλωματικές πηγές στη Μόσχα,  στις ρωσικές απαιτήσεις περιλαμβάνεται «η ουδετερότητα της Ουκρανίας, καθώς και ο αποκλεισμός ένταξης στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας, της  της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών»

Η Μόσχα αξιώνει επίσης την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων και την επίλυση της διαμάχης για τα» παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η υπόσχεση στον Γκορμπατσόφ

Οι όροι της Μόσχας για το ΝΑΤΟ ,δεν έχουν μόνο πολιτική αλλά και συμβολική αξία: ο Πούτιν θέλει να καταγραφεί γραπτώς η υπόσχεση που δόθηκε το 1989 στον τελευταίο Σοβιετικό ηγέτη, Μιχαήλ  Γκορμπατσόφ- η οποία αργότερα αθετήθηκε- να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ «ούτε κατά μία ίντσα», προς την Ανατολή.  «Δεδομένου ότι η διεύρυνση αποτέλεσε το έναυσμα και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα απαιτεί τώρα να μην υπάρχουν άλλες ασάφειες», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η επιμονή  της Μόσχας άλλωστε, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, έχει επίσης συμβολική αξία: Η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και με αυτόν τον τρόπο, ο Πούτιν σηματοδοτεί  ότι η ειρήνη δεν μπορεί να είναι μόνο με την Ουκρανία, αλλά με την Ατλαντική Συμμαχία στο σύνολό της.

Τα σύνορα του ΝΑΤΟ

ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν πάντως να ενισχύσουν τα βορειοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, ειδικά στη Βαλτική. «Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο από τις χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβικής χερσονήσου για να παρακινήσουν τους Αμερικανούς να αναλάβουν το ρίσκο, με την έννοια ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή. Αλλά όλα είναι πολύ μπερδεμένα», σημειώνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι με απροσδιόριστες εξελίξεις, μάλιστα οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στα φινλανδικά σύνορα. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να καταλάβουμε εάν οι πράξεις θα ακολουθήσουν τα λόγια. Αλλά εδώ επιστρέφουμε στον Τραμπ. Για ποιον Τραμπ μιλάμε; Εκείνου που ήθελε να εγκαταλείψει την Ευρώπη, μεταφέροντας ανθρώπους και πόρους αλλού, ή εκείνου που υποστηρίζει τη θέση των δυτικών χωρών της Βαλτικής και της Σκανδιναβικής χερσονήσου;», διερωτώνται οι διπλωμάτες.

Ποια θέση θα επικρατήσει; Όπως λένε χαρακτηριστικά,  «αυτή που φαίνεται να επικρατεί είναι αυτή του συμβούλου που βγαίνει τελευταίος από το Οβάλ Γραφείο».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

«Κομμουνιστικό κίνδυνο» από τους Κινέζους φοιτητές βλέπει η κυβέρνηση Τραμπ και ανακαλεί τις βίζες

Η Κίνα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της έπειτα από τη σχετική ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αντιδρά το Πεκίνο στο σχέδιο Τραμπ να ανακαλέσει τις βίζες των Κινέζων φοιτητών και κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιδιώξει περισσότερο εποικοδομητική στάση προς την κατεύθυνση σταθερών διμερών σχέσεων.

Η Κίνα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της έπειτα από τη σχετική ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν ιδεολογικούς λόγους και ζητήματα ασφαλείας ως «πρόφαση» για την απόφασή τους, κάτι που πλήττει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των φοιτητών μας, δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον θα ανακαλέσει «επιθετικά» τις βίζες που έχουν χορηγηθεί σε φοιτητές από την Κίνα.

Το ΥΠΕΞ θα «συνεργαστεί με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας για να ανακληθούν επιθετικά οι βίζες Κινέζων φοιτητών», ιδίως όσων «συνδέονται με το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα» ή «σπουδάζουν σε κρίσιμα πεδία», τόνισε ο Ρούμπιο.

Πάνω από 277.000 Κινέζοι ήταν εγγεγραμμένοι σε αμερικανικά πανεπιστήμια κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Τον αριθμό τους ξεπέρασαν αποκλειστικά –για πρώτη φορά εδώ και χρόνια– οι φοιτητές και φοιτήτριες από την Ινδία, σύμφωνα με έκθεση του Institute of International Education (IIE) εγκεκριμένη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις12 λεπτά πριν

Απαράδεκτη κατάσταση!

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ.Δημήτρη Καραϊτίδη στη Βεργίνα Τηλεόραση

Αναλύσεις42 λεπτά πριν

Αιτία πολέμου για την Ελλάδα η “Γαλάζια Πατρίδα”

Εκπομπή "Με το κλειδί της Ιστορίας" - Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος

Πολιτική1 ώρα πριν

Αντώνης Σαμαράς: «Κινητοποίηση εδώ και τώρα για τη Μονή Σινά»

Έκκληση για διεθνή αφύπνιση μετά την απόφαση της Αιγύπτου να δημεύσει τη Μονή, λίγο μετά την ένταξη της Τουρκίας στους...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Αμείλικτη πραγματικότητα!

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. και προέδρου του ΕΛΙΣΜΕ Ιωάννη Μπαλτζώη στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής".

Πολιτική2 ώρες πριν

Ιερώνυμος για τη Μονή Σινά: «Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία βιώνουν μία ακόμη ιστορική άλωση»

Για μία ακόμη ιστορική «άλωση», για κατάλυση κάθε έννοιας δικαίου, για υφαρπαγή και δήμευση της περιουσίας της Ιεράς Μονής Αγίας...

Δημοφιλή