REAL TIME |

Weather Icon
Απόψεις , Ευρωπαϊκή Ένωση 15 Ιανουαρίου 2020

Απούσα η ΕΕ από τις εξελίξεις στην περιοχή μας

Απούσα η ΕΕ από τις εξελίξεις στην περιοχή μας
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση είναι απούσα από τις εξελίξεις στην περιοχή. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα διαφορετικών συμφερόντων αλλά και η έλλειψη κοινής εξωτερικής πολιτικής. Κάποια κράτη-μέλη, σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή, θεωρούν πως είναι «πολύ μακριά γεωγραφικά». Κράτη που είναι κοντά εκτιμούν πως θα πληγούν εθνικά συμφέροντα εάν έχουν την οποιαδήποτε εμπλοκή. Ακόμη και μια φραστική τοποθέτηση αποφεύγεται για να μην προκληθούν «παρεξηγήσεις».
ΕΙΝΑΙ πρόδηλο πως οι χώρες που «καίγονται» για όσα διαδραματίζονται στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Είναι τα κράτη που δέχονται ευθέως και χωρίς περιστροφές τις απειλές της κατοχικής Τουρκίας. Είναι τα κράτη που βιώνουν την επιθετικότητα της Άγκυρας. Γι’ αυτό και αντιδρούν. 

 

ΤΙ θα μπορούσε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση συλλογικά; Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επαναλαμβάνει την τελευταία περίοδο πως: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στέλνονται τα σωστά και αναγκαία μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία». Το επαναλαμβάνει επειδή προφανώς και δεν είναι ικανοποιημένος από την παρουσία της ΕΕ και κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας. Δεν επιδεικνύεται συλλογικά αποφασιστικότητα και διάθεση να προστατεύσει ευρωπαϊκά συμφέροντα. Η λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αγνοείται εδώ και καιρό. Περιορίζεται σε θεωρητικές, φραστικές τοποθετήσεις. Κενού περιεχομένου. 

 

Η ΕΝΩΣΗ πρέπει να στείλει εκείνα τα μηνύματα προς την Άγκυρα που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Μηνύματα που θα λειτουργήσουν με τρόπο ώστε το κόστος για την Τουρκία να είναι μεγαλύτερο εάν συνεχίσει τις έκνομες ενέργειές της. Βρισκόμαστε, όπως συναφώς έχουμε επισημάνει ήδη, ακόμη στο θεωρητικό πεδίο, στις φραστικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Διαχρονικά, όμως, έχει επιβεβαιωθεί πως η Τουρκία δεν επηρεάζεται από δηλώσεις και φραστικές προειδοποιήσεις. Αυτή η μέθοδος δεν προκαλεί κόστος στην κατοχική δύναμη και γι’ αυτό και συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες. Γι’ αυτό και επιμένει διά της ισχύος να επιβάλλει τα επεκτατικά της σχέδια.

 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ συναφώς πως η Ένωση από το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε στοχευμένα μέτρα κατά εταιρειών και φυσικών προσώπων για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες η πρώτη σχετική συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Πολλά ακούγονται για τη στάση κάποιων στις Βρυξέλλες, για τις παρεμβάσεις της κατοχικής Τουρκίας και μάλιστα του ιδίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

ΚΑΙ δεν είναι μόνο οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Αιγαίο. Είναι και εκείνες που διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή και μας επηρεάζουν. Μας αφορούν. Όταν, για παράδειγμα, στη Μόσχα εμπλεκόμενοι και μη στη λιβυκή κρίση συζητούν και παρεμβαίνουν, συμφωνούν ή δεν συμφωνούν και η ΕΕ δεν είναι παρούσα ενώ είναι, για παράδειγμα, η Τουρκία, τι εξήγηση μπορεί να δοθεί; Ότι είναι ένας Οργανισμός που δεν έχει ρόλο και λόγο; Η απάντηση βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Στα κράτη-μέλη και στη γραφειοκρατία, που υιοθετούν μια παθητική αντιμετώπιση των εξελίξεων, που οδηγεί εν πολλοίς στη μη εμπλοκή. Που σημαίνει πως δεν έχει ρόλο, τον οποίο άλλωστε δεν επιδιώκει.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube