Weather Icon

Από το βλήμα Skyvolt στα βληματοκεντρικά μοντέλα μάχης

Από το βλήμα Skyvolt στα βληματοκεντρικά μοντέλα μάχης

Έντονο ενδιαφέρον έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως στους αεροεκτοξευόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και στις δυνατότητές τους, κυρίως στην Ρωσία, το Ισραήλ και την Κίνα. Την ίδια στιγμή η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία είναι στα στάδια δημιουργίας νέων, μεγάλων και υψηλού βεληνεκούς αεροεκτοξευόμενους υπέρ-υπερηχητικούς πυραύλους για τα Β-52 βομβαρδιστικά, οι οποίοι έχουν παρόμοια κατασκευαστικά χαρακτηριστικά με τους παραδοσιακούς αεροεκτοξευόμενους βαλλιστικούς πυραύλους.  Πάραυτα το σχέδιο δεν αποτελεί κάτι καινοτόμο για την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, η οποία σχεδιάζει να υιοθετήσει έναν πυρηνοκίνητο αεροεκτοξευόμενο βαλλιστικό πύραυλο, γνωστό και ως Skybolt, ο οποίος σχεδιάζεται για πάνω από 50 χρόνια.

Το 1959 η αεροπορική εταιρεία Douglas κέρδισε έναν αμερικανικό διαγωνισμό, αξίας τριών εκατομμυρίων, ο οποίος της έδινε την άδεια σχεδιασμού και μελέτης του πυραύλου SkyνΑolt, ο οποίος είναι γνωστός και ως WS-138A. Η εταιρία Douglas συνεργάστηκε με τις Northtrop, Aerojet και General Electrics οι οποίες είχαν ως σκοπό να δημιουργήσουν σύστημα πλοήγησης, πυραυλική μηχανή και όχημα επαναπροσδιορισμού στόχου.

Η Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε το πρόγραμμα κατασκευής του Skyvolt μετά από την έναρξη παραγωγής του προγράμματος εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μέσω του υποβρυχίου Polaris το 1956. Υπήρχαν φόβοι σχετικά με την υποκατάσταση των δυνατοτήτων του Β-52 στρατηγικού βομβαρδιστικού από το υποβρύχιο Polaris, τα οποία σχεδιάζοντο ξεχωριστά και προσαρμόζοντας στην επαυξημένες δυνατότητες αεράμυνας της Σοβιετικής Ένωσης. 

Το 1957 η πολεμική αεροπορία σχεδίασε τον πρώτο κλάδο αποκλειστικής μελέτης και δημιουργίας αεροεκτοξευόμενων βαλλιστικών πυραύλων, ως παρακλάδι του προγράμματος Weapon System 199 (ws-199). Τον Νοέμβριο του 1958 ένα τροποποιημένο στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-47 εκτόξευσε πρώτη φορά επιτυχώς έναν πειραματικό αεροεκτοξευόμενο βαλλιστικό πύραυλο, ονόματι Bold Orion, ο οποίος είχε σχεδιαστεί για πρώτη φόρα από την εταιρεία Martin. Τον επόμενο μήνα η εταιρεία Martion μέσω του Β-47 εκτόξευσε άλλον έναν πρωτότυπο πύραυλο Bold Orion δευτέρου σταδίου. Μερικές ημέρες μετά ένα Β-58 βαρύ βομβαρδιστικό εκτέλεσε εκτόξευση ενός διαφορετικού πρωτοτύπου πυραύλου, κατασκευασμένου από τις Convair και Lockheed, ονόματι High Virgo. 

Ο High Virgo υπέφερε από πολυάριθμες βλάβες όπως διαπιστώθηκε το 1958-1959. Ελλατωματικοί τομείς ήταν τα συστήματα επικοινωνίας, τα συστήματα πλοήγησης καθώς και ο κινητήρας ο οποίος δεν πέταξε ποτέ για παραπάνω από 310 μίλια. Η δεύτερη έκδοση του Bold Orion πάραυτα επέτυχε σε 12 με 13 δοκιμές φτάνοντας μέγιστο βεληνεκές τα 990 μίλια. 

Το πρόγραμμα WS-138A εξέλιξε την εμπειρία των εργαζομένων μέσω των πειραμάτων του Skybolt, στα οποία η πολεμική αεροπορία βασίστηκε, σχεδιάζοντας επίσης τον GAM-87A. Τον Φεβρουάριο του 1960 η πολεμική αεροπορία εξέδωσε ένα ακόμα κονδύλι 281,1 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό η Douglas να κινηθεί από τα πειραματικά στάδια στην πραγματική εξέλιξη και δημιουργία τέτοιων πρωτότυπων όπλων.

Το τελευταίο στάδιο σχεδίασης του Skyolt ήταν ένας βαλλιστικός πύραυλος παρόμοιος με αυτόν του Bold Orion. Το βλήμα ήταν μεγαλύτερο από 38 πόδια, με αεροδυναμική ουρά και 35 ίντσες διάμετρο. Αυτό τον καθιστούσε μικρότερο από τον GAM-77A Hound Dog, ο οποίος κοσμούσε το βομβαρδιστικό Β-52 και την πολεμική αεροπορία από το 1960.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το Β-52 βομβαρδιστικό παραμένει μία σημαντική πλατφόρμα μάχης, φιλοξενώντας εντός της βλήματα με ενισχυμένης αναγνώρισης τοποθετημένες κεφαλές. Τον προηγούμενο χρόνο ένα τέτοιο βομβαρδιστικό εδοκιμάσθη με το βλήμα AGM-183A ARRW. Ένα όπλο που μοιάζει πολύ με έναν αεροεκτοξευόμενο βαλλιστικό πύραυλο, στον οποίο έχει προστεθεί μία υπέρ-υπερηχητική κατευθυνόμενη κεφαλή δίνοντάς του την ικανότητα ελιγμού εντός ατμόσφαιρας. Η αεροπορία μεθοδεύει στην κατασκευή περαιτέρω παρόμοιων πυραύλων που θα εντάσσονται στο Β-52 δημιουργώντας έτσι ένα βαρύ πυλώνα αεροπορικού στρατηγικού βομβαρδιστικού.

Άλλες χώρες έχουν αρχίσει επίσης να δημιουργούν παρόμοια βλήματα και πλατφόρμες. Η Ρωσία μέσω της ασκήσεως στην Μαύρη Θάλασσα  τον Δεκέμβριο του 2019 έδειξε πως έφτιαξε τον αεροεκτοξευόμενο αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο Kinzhal kh47 M-2, τον πύραυλο εδάφους-εδάφους Iskander-M, τους οποίους σχεδιάζει να προσάψει εντός του αεριωθούμενου μαχητικού MiG-31K. Η Κίνα έχει θέσει επίσης σε λειτουργία το χαμηλού δορυφορικού σήματος στρατηγικό βομβαρδιστικό Η-6Ν στο οποίο σχεδιάζει να προσάψει τον πύραυλο DF-21D, προσπαθώντας να φτιάξει μία αεροεκτοξευόμενη έκδοσή του. Ύστατη τεχνολογικά μελέτη από μέρους της Κίνας είναι η τοποθέτηση εντός του βομβαρδιστικού Η-6Ν, ενός βλήματος με διασπώμενη κεφαλή το οποίο θα φιλοξενεί εντός του πληθώρα drone WZ-8 τα οποία θα υπηρετούν σχεδιασμό σμήνωσης. Ισραηλινές εταιρείες δημιουργούν πληθώρα μικρότερων αεροεκτοξευόμενων βαλλιστικών πυραύλων προσαρτημένους σε μαχητικά κυρίως f-15.

Συμπερασματικά 5 δεκαετίες μετά την έναρξη δημιουργίας του Skybolt, όχι μόνο ενισχύθηκε η θέση του Β-52 στην πολεμική αεροπορία, αλλά ενισχύθηκαν και οι ικανότητες δημιουργίας μικρότερων βλημάτων, μεγαλύτερου βεληνεκούς, χρησιμοποιώντας ενισχυτές στις μηχανές τους για μεγαλύτερη ταχύτητα πλήξης στόχου. Και άλλες χώρες κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνοντας πως η ιδέα του Douglas για την δημιουργία ενός αεροεκτοξευόμενου βαλλιστικού πυραύλου ήταν πολύ από την εποχή του.

Σχόλιο: Ο μεταφραστής επιδιώκει να καταδείξει την τεράστια προσοχή που έχει δοθεί από τις μεγάλες δυνάμεις στην δημιουργία ενός βληματοκεντρικού μοντέλου αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και στην δημιουργία ενός γενικότερου δικτυοκεντρικού πλαισίου στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αν θελήσει το Ελληνικό Κράτος να εμπλακεί σε εξωτερικά αμυντικά κατασκευαστικά προγράμματα, με σκοπό την δημιουργία εθνικής αμυντικής σκέψης, το στοιχείο που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της πολυχωρικής μάχης είναι το αεροεκτοξευόμενο βαλλιστικό βλήμα, καθώς και οι καταδείκτες άμεσης και ακριβούς στοχοποίησης.

Απώτερος σκοπός του Εθνικού μας αμυντικού σκεπτικού πρέπει να είναι η αξιοποίηση των αποκεντρωτικώς νησιωτικών δομών, οι οποίες εξοπλισμένες με αυτόνομα-ημιαυτόνομα βλήματα θα είναι σε θέση να βάλουν άμεσα οποιονδήποτε στόχο απειλήσει την θαλάσσια μας κυριαρχία. Η διασπορά τους στον χώρο δίνει στην αρχιπελαγική δομή μας ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των γειτόνων μας, την δημιουργία μίας ενιαίας αρχιτεκτονικής, υποστηριζόμενοι από ηλεκτρονικές και πυραυλικές ”φυσαλίδες”  οι οποίες είναι αδύνατο να παραβιαστούν είτε δια αέρος είτε δια θαλάσσης.

Μετάφραση-Σχόλιο Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: https://www.thedrive.com/the-war-zone/31868/the-b-52-almost-got-an-ahead-of-its-time-air-launched-ballistic-missile-named-skybolt

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube