Weather Icon

Ανάγκη να το κατανοήσουμε – Δεν αρκούν οι δηλώσεις καταδίκης της Τουρκίας

Ανάγκη να το κατανοήσουμε – Δεν αρκούν οι δηλώσεις καταδίκης της Τουρκίας
ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ φραστικά στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία ενώ ταυτόχρονα καταδικάζονται οι έκνομες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας. Αυτό το θέλουμε, το επιδιώκουμε, αλλά δεν είναι αρκετό. Δεν μπορεί παρά να εκφράσει κανείς ικανοποίηση για τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις τουρκικές προκλήσεις, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου» και πρόσθεσε πως: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις πληροφορίες που αφορούν τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αποστολής του ”Γιαβούζ” νότια της Λεμεσού. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα».
ΕΙΝΑΙ προφανές πως οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν τους Τούρκους στο να συνεχίζουν τις έκνομες ενέργειές τους στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα γνωρίζουμε πολύ καλά πως κάθε αντίδραση, η οποία καταγράφεται έχει τα όρια της. Κοντολογίς, πέραν των φραστικών τοποθετήσεων δεν πρέπει να αναμένεται οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε αυτό το βιώνουμε τέσσερις και πλέον δεκαετίες, από της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974 και εντεύθεν. Έχουμε… αποθήκες γεμάτες με ψηφίσματα, δηλώσεις και διακηρύξεις. Επί της ουσίας, όμως, τίποτε δεν αλλάζει. Ο χρόνος και η τουρκική πολιτική εδραιώνουν τα τετελεσμένα της κατοχής. 
ΠΟΛΛΟΙ είναι εκείνοι που θεωρούν ότι όλα αυτά θα ανατραπούν με την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Επί της ουσίας κανείς δεν διαφωνεί με αυτό. Το ζητούμενο είναι πώς θα επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και στη βάση ποιων όρων θα γίνει. Η Τουρκία- και σε αυτή τη φάση- δεν θέλει λύση και επιχειρεί να διαμορφώσει δεδομένα που θα οδηγούν στην επιβολή των δικών της τετελεσμένων. Η Τουρκία θα επιδιώξει συμφωνία στο Κυπριακό όταν μέσα από αυτή θα διασφαλίσει όλα τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της. Όπως έπραξε και το 2004 στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Είναι σαφές πως σήμερα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Συμφωνία, που θα αντέχει στο χρόνο, να είναι λειτουργική και δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα τρίτων χωρών.
ΝΑ επανέλθουμε, όμως, στο θέμα της διεθνούς υποστήριξης. Είναι σαφές πως την επιδιώκουμε και τη χρειαζόμαστε. Και θα πρέπει να επισημάνουμε πως δεν είναι μόνο από τις ΗΠΑ που υπήρξαν υποστηρικτικές δηλώσεις. Πέραν τούτου, γινόμαστε μάρτυρες μια αναποφασιστικότητας από πλευράς της Ε.Ε. για την προώθηση και υλοποίηση των στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας. Χρειάστηκε να ανασύρει το όπλο του βέτο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης για να αποφασιστεί επίσπευση των διαδικασιών. 
ΕΙΝΑΙ σαφές πως η κατοχική Τουρκία δεν καταλαβαίνει από λόγια. Είναι πρόδηλο πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έκνομες ενέργειές της, την επιθετική της πολιτική, την εφαρμογή των επεκτατικών της ενεργειών εάν δρα ανενόχλητα.
Ναι, λοιπόν στην εξασφάλιση υποστηρικτικών διεθνών τοποθετήσεων καθώς διαμορφώνει ένα αρνητικό κλίμα για την κατοχική Τουρκία. Ναι και σε δράσεις που θα έχουν και πρακτική διάσταση. Σαφώς και δεν μπορούμε να αφήνουμε την Άγκυρα  ανενόχλητη, χωρίς να έχει κόστος. 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube