REAL TIME |

Weather Icon
Αφρική , Ενεργειακά , Τουρκία 23 Ιανουαρίου 2020

Άλλη μια κυβέρνηση διαψεύδει τον Ερντογάν – Η Σομαλία λέει ότι δεν κάλεσε την Τουρκία για έρευνες πετρελαίου στην ΑΟΖ της

Άλλη μια κυβέρνηση διαψεύδει τον Ερντογάν – Η Σομαλία λέει ότι δεν κάλεσε την Τουρκία για έρευνες πετρελαίου στην ΑΟΖ της

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε ότι γίνονται συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας, για κοινές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Αμέσως μετά το υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τον κ. Ερντογάν.

Την επόμενη ημέρα ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η Σομαλία κάλεσε την Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, για εκμετάλλευση των ενεργεικαών κοιτασμάτων.

Ως απάντηση η κυβέρνηση της Σομαλίας διέψευσε τον Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν έχει υπογράψει με κανέναν παραχώρηση τέτοιων δικαιωμάτων και ότι αν και οι σχέσεις της Σομαλίας με την Τουρκία είναι καλές, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο με κάποια τουρκική εταιρεία για το θέμα. Η κυβέρνηση της Σομαλίας δήλωσε ότι πρώτα πρέπει αν ξεπεραστούν σοβαρά προβλήματα της χώρας και μετά θα ασχοληθεί με το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.

Ο Υπουργός Πετρελαίων της Σομαλίας, Abdüreşit Muhammed Ahmed, μιλώντας στο BBC Türkçe, είπε για το θέμα:

“Τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, θα αρχίσουμε να δεχόμαστε προτάσεις για έρευνες πετρελαίου στις θάλασσές μας. Με την Τουρκία έχουμε πολύ καλές σχέσεις, όμως δεν υπάρχει ειδική μεταχείρηση σε οποιαδήποτε εταιρεία. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση των προσφρών θα γίνει με απολύτως αξιοκρατικό τρόπο”.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν από το Βερολίνο είχε δηλώσει:

“Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόταση απο τη Σομαλία. Μας λένε “Εμείς έχουμε πετρέλαια στις θάλασσές μας. Εσείς κάνετε αυτή τη δουλειά στη Σομαλία, άρα μπορείτε να κάνετε το ίδιο και στις δικές μας θάλασσες”. Αυτά είναι για μας πολύ σημαντικά πράγματα. Άρα, τα βήματα που θα κάνουμε εδώ (εννοεί στη Λιβύη, σ.τ.μ.), θα βοηθήσουν να κάνουμε βήματα και εκεί (εννοεί στη Σομαλία, σ.τ.μ.).

Πηγή: samanyoluhaber

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube