Weather Icon

Αχ Αμερική, βαχ Αμερική, κατάρα στην Αμερική

Αχ Αμερική, βαχ Αμερική, κατάρα στην Αμερική

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Αχ Αμερική, βαχ Αμερική, κατάρα στην Αμερική», έλεγε ο άνδρας στην ταινία. Ήταν μεθυσμένος. Τρίκλιζε. Δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Μόλις είδε τι έγραφε με μπογιά στον τοίχο σε ένα σοκάκι της Κωνσταντινούπολης σταμάτησε ξαφνικά. Διάβασε συλλαβιστά. Και ύστερα φώναξε με όλη τη δύναμη της φωνής του μέσα στην ησυχία της νύκτας: Κατάρα στην Αμερική!

  • Αχ Αμερική. Δεν μπόρεσες να βρεις ξανά τον δρόμο σου, μετά που εκείνη η σφαίρα στο Ντάλας βρήκε τον Κένεντι στο κεφάλι. Κλυδωνίστηκες. Ματοκύλισες πολύ τον κόσμο. Δικά σου έργα είναι και ο Rockefeller και ο Rothschild. Και άλλοι πολλοί. Στον τοίχο της Βουλής της δίδυμης αδελφής σου Αγγλίας γράφει ότι «Η Αγγλία δεν έχει φίλους, έχει συμφέροντα», λέει. Εγώ δεν το είδα. Αλλά αν είναι έτσι, είναι μεγάλη ντροπή! Και εσύ δεν έχεις φίλους.

Και εσύ έχεις μόνο συμφέροντα. Όπου νιώσεις μυρωδιά πετρελαίου. Όπου υπάρχει μυρωδιά χρήματος. Ρίχνεις δίχτυα αμέσως εκεί. Πόσοι θα πεθάνουν. Πόσες πόλεις θα μετατραπούν σε ερείπια. Δεν σε ενδιαφέρει καθόλου. Κοίτα. Τώρα πήγες και κάθισες πάνω από τις πετρελαιοπηγές στη Συρία. Σαν να είναι κληρονομιά από τον πατέρα σου. Κλέβεις το ψωμί των κακότυχων παιδιών από τη Συρία και το παίρνεις μακριά. Αν έχεις κάποιον εχθρό, τον σκοτώνεις με πύραυλο που εκτοξεύεις από μακριά. Θαυμάζω την τεχνολογία σου. Τον μηχανισμό σου του θανάτου, της καταστροφής. Πλέον δεν χρειάζεται να στήσεις ενέδρα και να σκοτώσεις με όπλο. Κάνουν πολλή δουλειά οι δορυφόροι σου που βρίσκονται στο Διάστημα.

  • Δεν σε αγαπώ Αμερική. Δεν μπόρεσα να σε αγαπήσω καθόλου. Αγαπώ τον Ray Charles, τον Marlon Brando, την Marilyn Monroe. Αλλά εσένα δεν σε αγαπώ καθόλου. Θαυμάζω τον Stanley Kramer. Υποστηρίζω πιο πολύ από εσένα τον Sidney Poiter και τον Muhammed Ali. Λατρεύω την Andrey Hepburn και την Katherine Hepburn. Αλλά εσένα δεν σε αγαπώ. Χαιρετίσματα από εμένα στον Robert De Niro. Να βρικολακιάσει εκεί που πήγε ο Edgar Hoover. Εσύ δεν μπορείς να είσαι ένας καλόκαρδος Ταρζάν ή ένας Εξολοθρευτής! Δικό σου έργο είναι η επί 45 χρόνια μοιρασμένη πατρίδα μου. Εσύ έχυσες το αίμα και του Αϊχάν Χικμέτ και του Αχμέτ Γκιουρκάν και του Ντερβίς Καβάζογλου. Είναι έργο των ντόπιων σου συνεργατών. Αν δεν μπορούμε ακόμα να ενώσουμε τα δύο μισά σε αυτό το μικρό νησί.

Αν το Βαρώσι ακόμα είναι όμηρος των φιδιών και των σαρανταποδαρουσών. Αν έχουν στοιβαχτεί τόσα όπλα και στρατεύματα εδώ. Και αν οι διαπραγματεύσεις για λύση που διεξάγουμε τόσα χρόνια ακόμα δεν αποδίδουν καρπούς. Και αυτά δικό σου έργο είναι. Και τώρα χωρίς ντροπή και αιδώ μας ζητάς και βοήθεια από πάνω. Ανθρωπιστική βοήθεια! Τι ανθρωπιά σου έμεινε και μιλάς για ανθρωπιστική βοήθεια; Τι θέλεις; Να διασφαλίσεις την ασφάλεια των πολιτών σου και των διπλωματών σου στο νησί; Να φύγουν απ’ εδώ γεροί σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης; Ορίστε, κάνε ό,τι θες! Τι ζήτησες μέχρι σήμερα και δεν το κάναμε;

  • Τι ζήτησες και δεν το δώσαμε; Ζήτα έδαφος να σου δώσουμε έδαφος. Ζήτα θάλασσα να σου δώσουμε θάλασσα. Μήπως λίγο βομβάρδισες τους καημένους τους Παλαιστίνιους από τη Λεμεσό με τον δίδυμο αδελφό σου, τον Τζόνι; Τα είδε η συκομουριά. Και μου τα είπε όλα. Κοίτα, πόσο αδαείς, πόσο φιλόξενοι είναι τούτοι οι Κύπριοι. Υποδέχονται όποιον έρθει με γλυκά του κουταλιού καρυδάκι και νεράντζι. Μην στεναχωριέσαι καθόλου.

Θα χαιρετίσουν με μπάντα και τους στρατιώτες που θα στείλεις εδώ. Να κοπιάσουν κύριε. Να κοπιάσουν. Άλλωστε εδώ είναι γεμάτος ο τόπος με στρατό. Σάμπως και τι θα γίνει αν έρθεις και εσύ. Τι ένας λιγότερος, τι ένας περισσότερος. Όμως είμαι περίεργος. Μήπως υπάρχει κάποιος κίνδυνος; Από πού και από ποιον προστατεύεις τους πολίτες και τους διπλωμάτες σου; Τι μπελάς είναι αυτός; Πες μας εσύ κύριε Τραμπ. Τι είναι αυτός ο πανικός; Κάνε και ένα tweet. Να πέσει και να μην ξανασηκωθεί η λίρα μας!
Αν δεν μπορεί ο ληστής να γίνει κυρίαρχος του κόσμου, ούτε εσύ μπορείς να γίνεις Αμερική! Αχ Αμερική. Βαχ Αμερική. Κατάρα στην Αμερική!

ΠΗΓΗ: Αφρίκα, Πολίτης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube