Weather Icon
Εθνική Άμυνα 17 Ιανουαρίου 2020

Πέντε τουρκικές φρεγάτες ανοιχτά της Λιβύης – Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες σε Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος – Γαλλικό αεροπλανοφόρο σπεύδει στην Ανατολική Μεσόγειο

Πέντε τουρκικές φρεγάτες ανοιχτά της Λιβύης – Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες σε Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος – Γαλλικό αεροπλανοφόρο σπεύδει στην Ανατολική Μεσόγειο

Πέντε τουρκικές φρεγάτες και ένα βοηθητικό σκάφος έχουν συγκροτήσει τις τελευταίες ώρες μια μικρή αρμάδα κρούσης η οποία πλέει Βόρεια της Λιβύης κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Μόνο τυχαία δεν είναι η απόφαση της Άγκυρας όχι απλά να διατηρεί ισχυρή ναυτική δύναμη κοντά στις λιβυκές ακτές αλλά και να την ενισχύει την ώρα που ο διπλωματικός πυρετός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στις «GOKSU» και «GOKOVA» προστέθηκαν τρεις ακόμη φρεγάτες αλλά και πλοίο υποστήριξης ενώ στην ίδια περιοχή πλέουν και πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Την ώρα που η Αθήνα προχώρησε σε κίνηση «ματ» καλώντας τον Στρατηγό Χάφταρ για συνομιλίες σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο η Άγκυρα επιχειρεί να αυξήσει την πίεση.

Ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε έρευνες και γεωτρήσεις στις θαλάσσιες ζώνες, οι οποίες προβλέπονται από το μνημόνιο συνεργασίας με την Τρίπολη αλλά και αποστολή στρατευμάτων στο πλευρό του GNA και του προέδρου Σάρατζ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρέσινγκ το οποίο θα ασκηθεί στον Στρατηγό Χάφταρ για να δεχτεί συμβιβασμό και συμφωνία στο Βερολίνο θα είναι ασφυκτικό.

Στόχος του Τούρκου προέδρου όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές είναι να απειλήσει με πλήρη αποσταθεροποίηση την περιοχή προκειμένου να πετύχει εκεχειρία με τους όρους που επιθυμεί. Και ο βασικός στόχος δεν είναι άλλος από την διατήρηση του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε με τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ για τις θαλάσσιες ζώνες. Και ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να πείσει όλα τα ισχυρά κράτη ότι η χώρα του είναι μεγάλη περιφερειακή δύναμη, ικανή να ελέγχει την περιοχή.

Εκτός όμως από την πρόσκληση στον Στρατηγό Χάφταρ η Αθήνα προχωρά σε μια ακόμη εντυπωσιακή κίνηση σε συνεργασία με το Παρίσι το οποίο επιθυμεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube