Weather Icon
Ιράν 16 Ιανουαρίου 2020

16/1/1979 – Ο Σάχης εξορίζεται από το Ιράν

16/1/1979 – Ο Σάχης εξορίζεται από το Ιράν

Μέσα σε ένα χρόνο αφότου το αυτοκρατορικό ζεύγος του Ιράν έφυγε για την εξορία, περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ιρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους. Το Κουβέιτ και η Τουρκία έκλεισαν τα σύνορά τους. Οι σχεδόν τριάντα χιλιάδες ξένοι υπήκοοι που ζούσαν και εργάζονταν μόνιμα στο Ιράν, απασχολούμενοι σε αναπτυξιακά έργα, ερευνητικά προγράμματα και στον βιομηχανικό κλάδο, εγκατέλειψαν εξίσου τη χώρα. Μεταξύ αυτών και διαπρεπείς Έλληνες όπως ο ζωγράφος Μακρουλάκης ο οποίος ζούσε μόνιμα στην Τεχεράνη και ο διακοσμητής Άλκης Βαλαής, καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης.

Μέσα σε ένα χρόνο, οι εξαγωγές του Ιράν υποχώρησαν κατά είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια. Η ιρανική οικονομία και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξής της καταβαραθρώθηκαν. Το 1978, η ιρανική οικονομία βρισκόταν σε υψηλότερο επίπεδο από την αντίστοιχη της Νοτίου Κορέας (στοιχεία ΟΟΣΑ). Ο τουρισμός και οι ξένες επενδύσεις εξανεμίστηκαν.

Μέσα σε ένα χρόνο, ο ελβετικός αστικός κώδικας που είχαν υιοθετήσει οι Παχλαβί αντικαταστάθηκε από την ισλαμική σαρία.
Καταργήθηκε η ισότητα των δύο φύλων, ο νόμος οικογενειακής προστασίας, το πέπλο έγινε υποχρεωτικό για τις γυναίκες, επανήλθε η πολυγαμία, καταργήθηκαν οι αμβλώσεις και το όριο γάμου για τις γυναίκες από τα δεκαοχτώ έτη έπεσε στα δεκατέσσερα. Η μοιχεία ποινικοποιήθηκε με δημόσιο μαστίγωμα και λιθοβολισμό.

Μέσα σε ένα χρόνο, απαγορεύτηκαν οι εκδηλώσεις χαράς και διασκέδασης σε ανοιχτούς και δημόσιους χώρους. Απαγορεύτηκε στις γυναίκες να τραγουδούν και να χορεύουν. Τα νυχτερινά κέντρα, οι ντισκοτέκ, τα night club, τα καζίνο έβαλαν λουκέτο.

Μέσα σε ένα χρόνο, οι 3.500 πολιτικοί κρατούμενοι της εποχής του Σάχη, έγιναν 300.000. Οποιοσδήποτε ασκούσε κριτική ή διαφωνούσε με τους μουλάδες εξολοθρευόταν με αμείλικτο τρόπο.

Ο Σάχης πάντα μας προειδοποιούσε για δύο βασικούς εξωτερικούς κινδύνους. Για το Ιράκ του Σαντάμ Χουσείν που εποφθαλμιούσε τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της ιρανικής επαρχίας του Χουζεστάν και για την επικίνδυνη κάθοδο της ΕΣΣΔ στον Περσικό Κόλπο. Τότε όμως δεν ήταν της μόδας να συμφωνείς με την εξουσία, όταν μάλιστα εκείνη ανήκε στο μέτωπο της δυτικής συμμαχίας.

Μέσα σε ένα χρόνο όμως, η ΕΣΣΔ εισέβαλε στο γειτονικό Αφγανιστάν και ο Σαντάμ Χουσεϊν βρήκε ευκαιρία και εισέβαλε στο Ιράν, όταν και ξεκίνησε ο οχτάχρονος πόλεμος Ιράν – Ιράκ με 1,5 εκατομμύριο θύματα.
Μόνο τότε καταλάβαμε πόσο δίκιο είχε ο Σάχης αλλά ήταν ήδη πολύ αργά…

Nicolas Damon Papadimitriou

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube