REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη , Ρωσία , Τουρκία 15 Ιανουαρίου 2020

Γεωπολιτικός αναλυτής στο Sputnik: Η Ρωσία συμμαζεύει τα συντρίμμια της Ευρωατλαντικής γεωπολιτικής

Γεωπολιτικός αναλυτής στο Sputnik: Η Ρωσία συμμαζεύει τα συντρίμμια της Ευρωατλαντικής γεωπολιτικής

AFP 2019/ HO

Τη δημιουργία ενός προσχέδιου συμφωνίας για τον τερματισμό του αιματοκυλίσματος στη Λιβύη, πέτυχε η Ρωσία ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στη Μόσχα. Διήμερη προθεσμία έλαβε ο στρατηγός Χαφτάρ, ώστε να μελετήσει το κείμενο για την εκεχειρία. Ο γεωπολιτικός αναλυτής Ιωάννης Φριτζαλάς σχολίασε στο Sputnik.

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών του εμφυλίου στη Λιβύη είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός προσχέδιου συμφωνίας για τον τερματισμό του αιματοκυλίσματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι «αρκετά μέρη της λιβυκής σύγκρουσης» υπέγραψαν το τελικό έγγραφο, αλλά ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε επιπλέον χρόνο. Ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) έλαβε διήμερη προθεσμία ώστε να μελετήσει το κείμενο και να συζητήσει τη συμφωνία εκεχειρίας με τους συμμάχους του και αναχώρησε από τη Μόσχα.

Πώς αντέδρασε ο Λαβρόφ

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κράτος στη Λιβύη. Το λιβυκό κράτος βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 2011 και μέχρι σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες αυτής της παράνομης και εγκληματικής ενέργειας», δήλωσε, το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Και πρώτα απ’ όλους ο λαός της Λιβύης», έσπευσε να προσθέσει, σε μία πρώτη αντίδραση μετά το διαφαινόμενο «ναυάγιο» για την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας.  

Τι προσπαθεί να πετύχει η ρωσική διπλωματία;

Την άποψη ότι η Ρωσία προσπαθεί να συμμαζέψει τα γεωπολιτικά συντρίμμια που άφησε η καταστροφική ευρωατλαντική γεωστρατηγική σε Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή εν γένει, εξέφρασε στο Sputnik, ο γεωπολιτικός και ιστορικός αναλυτής, Ιωάννης Σ. Φριτζαλάς. Ο έμπειρος αναλυτής παρατηρεί την ανάπτυξη της ρωσικής διπλωματίας και επισημαίνει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προς επίτευξη μίας αμοιβαίως επωφελούς διπλωματικής συμφωνίας μεταξύ GNA και LNA, η οποία θα βγάλει τη Λιβύη από το χάος.

«Στην περίπτωση του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, όπως συμβαίνει την τελευταία πενταετία και στη Συρία, η Ρωσία προσπαθεί να συμμαζέψει τα γεωπολιτικά συντρίμμια που άφησε η καταστροφική ευρωατλαντική γεωστρατηγική σε Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή εν γένει.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ρωσική διπλωματία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς επίτευξη μίας αμοιβαίως επωφελούς διπλωματικής συμφωνίας μεταξύ GNA και LNA, η οποία θα βγάλει την βορειοαφρικανική χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου από τον κυκεώνα του χάους, το οποίο της προκάλεσαν οι παράνομες και εγκληματικές ενέργειες του ΝΑΤΟ το 2011.

Η Μόσχα, σε μία προσπάθεια να καλύψει και τα κενά των προγενέστερων αποτυχημένων διπλωματικών πρωτοβουλιών Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας, ανέλαβε να φιλοξενήσει τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Μπορεί η διαπραγματευτική διαδικασία να έχει οδηγηθεί σε προσωρινό αδιέξοδο λόγω της άρνησης του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ να υπογράψει το προσχέδιο συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, όμως η ρωσική διπλωματία, είναι βέβαιο πως, προτίθεται να εντείνει τις προσπάθειές την μέχρι την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος». 

Η Ρωσία ενθαρρύνει τις αμοιβαία επωφελείς λύσεις

«Η Ρωσία αναδεικνύεται πλέον στη μοναδική δύναμη, η εξωτερική πολιτική της οποίας, όχι μόνο δεν κατευθύνεται στην απόσπαση μονόπλευρων γεωστρατηγικών οφελών, αλλά, αντιθέτως, δίνει αυξημένη βαρύτητα στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, στις οποίες συμβιβάζονται το εθνικό με το συλλογικό συμφέρον», είπε ο κύριος Φριτζαλάς και πρόσθεσε:

«Η ρωσική διπλωματία, οπλισμένη με διορατικότητα, υπομονή και συνέπεια, ενθαρρύνει τα τελευταία χρόνια την ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες επικεντρώνονται στην εύρεση κάθε πιθανής αμοιβαίως επωφελούς λύσης, η οποία δύναται να υποστηρίξει τον συμβιβασμό φαινομενικώς ασυμβίβαστων καταστάσεων, οι οποίες έχουν παγιωθεί, λόγω μακροχρονίων δυσεπίλυτων διενέξεων, καθώς και της επικράτησης ιστορικών, θρησκευτικών και γεωπολιτικών προκαταλήψεων».

Φουλ… των διαπραγματεύσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή, οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ανακοίνωσαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, στις πολύμηνες εχθροπραξίες. Το πρωί της Δευτέρας, στη Μόσχα, αξιωματούχοι της Ρωσίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν με τους επικεφαλής των δύο αντίπαλων στρατοπέδων στη Λιβύη, με στόχο την επισφράγιση της εκεχειρίας. Θυμίζουμε ότι, η αφρικανική χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα της Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Σημαντική κλιμάκωση έντασης σημειώθηκε στην περιοχή τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA». Ο εμφύλιος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 280 άμαχους, ενώ στο πεδίο των μαχών έχουν «χαθεί» περίπου 2.000 στρατιώτες, με τον αριθμό των εκτοπισμένων να υπερβαίνει τους 146.000.

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο για την εκεχειρία

Μεταξύ άλλων, στο εν λόγω προσχέδιο, τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύονται να τηρήσουν το καθεστώς της εκεχειρίας, χωρίς προϋποθέσεις. Τονίζεται δε, ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα στοχεύσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Τρίπολη, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της αφρικανικής χώρας. Προβλέπεται μάλιστα, ο καθορισμός μιας «γραμμής επικοινωνίας», η οποία θα διασφαλίζει την εφαρμογή της εκεχειρίας, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα. 

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube