Weather Icon
Ιστορία 16 Ιανουαρίου 2020

16 Ιανουαρίου 1878: Μάχη της Φιλιππουπόλεως – Οι Ρώσοι απειλούν την Κωνσταντινούπολη – O Ίλαρχος που τα έβαλε με στρατό 25 φορές μεγαλύτερο

16 Ιανουαρίου 1878: Μάχη της Φιλιππουπόλεως – Οι Ρώσοι απειλούν την Κωνσταντινούπολη – O Ίλαρχος που τα έβαλε με στρατό 25 φορές μεγαλύτερο

1878 – Ρωσο-τουρκικός πόλεμος – Μια ίλη Ρώσων δραγώνων με επικεφαλής τον Αλεξάντρ Μπουράγκο αιφνιδίασε τους Τούρκους στο φρούριο του Πλοβντίβ (Φιλιππούπολις) και κατέλαβε την πόλη.

Ήταν το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο πριν την Κωνσταντινούπολη και η τελευταία μάχη πριν τη διεθνή παρέμβαση που τερμάτισε τον πόλεμο οδηγώντας στη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

Ο ίλαρχος Μπουράγκο έγινε ήρωας. Παρασημοφορήθηκε με το μετάλιο του Αγίου Γεωργίου 4ης τάξεως για «ανδραγαθία έναντι εχθρών 25 φορές περισσότερων», προήχθη σε συνταγματάρχη και μετά το θάνατό του τάφηκε στο μοναστήρι «Αλεξάντρ Νέβσκυ» στην Αγία Πετρούπολη. Η μνήμη του τιμάται στη Φιλιππούπολη μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube