Weather Icon

Φέρεται ότι ο Aιγυπτιακός και ο Ελληνικός στόλος θα μπουν σφήνα στην αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη. 

Φέρεται ότι ο Aιγυπτιακός και ο Ελληνικός στόλος θα μπουν σφήνα στην αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη. 

Οι Ναυτικές Δυνάμεις της Αιγύπτου και της Ελλάδας θα διεξαγάγουν κοινή στρατιωτική άσκηση κοντά στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Δεδομένου ότι ο εναέριος χώρος και τα διεθνή ύδατα που είναι χρήσιμα για την Τουρκία να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη θα αποκλειστούν από το τουρκικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία!

Προηγουμένως την έγκρισή του για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη έδωσε το κοινοβούλιο της Τουρκίας.

Babak Taghvaee@BabakTaghvaee

Embedded video

Σύμφωνα με το Anadolu, το κοινοβούλιο επικύρωσε την πρόταση που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη.

 Η Αίγυπτος καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την έγκριση, από το τουρκικό κοινοβούλιο, της πρότασης για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι μια τέτοια αποστολή «θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου».

Απηύθυνε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει κατεπειγόντως στην εξέλιξη αυτή.

O Sisi αμέσως συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας για το θέμα…

Aιγυπτιακές πηγές επιβεβαίωσαν στo Αλ-Αραμπίγια ότι η Αίγυπτος αποφάσισε να συγκροτήσει μια επιτροπή που απαρτίζεται από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών και τους επικεφαλής της Στρατιωτικών και Γενικών Μυστικών Υπηρεσιών για να αξιολογήσει την κατάσταση στη Λιβύη και τις επιπτώσεις της στην εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, από την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για την καθημερινή ενημέρωση του Αιγύπτιου Προέδρου Abdel Fattah El-Sisi σχετικά με την κατάσταση εκεί και τα μέτρα που θα λάβει η Αίγυπτος για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας.

Η Αίγυπτος αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Λιβύη για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων ή τη διείσδυση οποιωνδήποτε τρομοκρατικών στοιχείων.

Σύμφωνα με πηγές, η Αίγυπτος ξεκίνησε σημαντικές επαφές μ’ ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως με τη Γαλλία, τη Ρωσία και τη Γερμανία, εκτός από τις επαφές με την Αμερική, προκειμένου να σταματήσει η τουρκική απόφαση να στείλει δυνάμεις στη Λιβύη και να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Η Αίγυπτος έρχεται επίσης σε επαφή με τις αραβικές χώρες, ιδίως τον Κόλπο, για να καταδικάσει οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Λιβύη.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία αποφάσισε να στείλει την πρώτη στρατιωτική δύναμη στη Λιβύη σε λιγότερο από δύο ημέρες..

Επίσης, Τούρκοι αξιωματικοί έφτασαν στη Λιβύη σήμερα, Πέμπτη, πριν το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει την αποστολή δυνάμεων ενώ οι Τούρκοι αξιωματικοί συναντήθηκαν με ηγέτες των στρατιωτικών πολιτοφυλακών που συνδέονται με την κυβέρνηση Al-Wefaq.

Η Τουρκία δεν έχει επί του παρόντος την ικανότητα να διεξάγει Αεροπορική υποστήριξη στο GNA στη μακρινή Λιβύη .Η Τυνησία αρνείται την πρόσβαση στην Τουρκία.Η Τουρκία δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα μέχρι τα τέλη του 2020 / αρχές 2021 αναφέρει άλλη πηγή.Φαίνεται όμως οι Τούρκοι να έχουν εναλλακτική καθώς μεταδίδεται πως οι δυνάμεις Haftar μεταφέρουν από Βεγγάζη το διοικητήριό τους στην Αίγυπτο από φόβο αεροπορικής επίθεσης από Τουρκία.

dimpenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube