Weather Icon
Διεθνή , Μέση Ανατολή 5 Ιανουαρίου 2020

Το Ιράκ προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Διώχνει τις ΗΠΑ από το έδαφός του

Το Ιράκ προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Διώχνει τις ΗΠΑ από το έδαφός του

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσέφυγε το Ιράκ «μετά τις αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και τη δολοφονία Ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», ενώ το Κοινοβούλιο της χώρας ζήτησε από την κυβέρνηση να εκδιώξει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την ιρακινή επικράτεια.

Η απόφαση που υιοθετήθηκε ζητά από την κυβέρνηση να διαφυλάξει την κυριαρχία της χώρας ακυρώνοντας το αίτημα συνδρομής που είχε απευθύνει προς την διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπίσει στο Ισλαμικό Κράτος και κατά συνέπεια να ακυρώσει την πρόκληση προς τις στρατιωτικές δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Μόνο 168 από τους 329 βουλευτές ήταν παρόντες στη σημερινή συνεδρίαση και παρά τα αιτήματα για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής κήρυξε μόνος του την έγκριση της απόφασης εν μέσω μεγάλης οχλαγωγίας.

Απουσία των Κούρδων βουλευτών και των περισσότερων σουνιτών, πολλοί βουλευτές φώναζαν «Όχι στην Αμερική!».

Το Ιράκ θεωρεί «παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ» την επίθεση με drone που σκότωσε τον Ιρανό υποστρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και η Δύση ανησυχεί ότι μπορεί να ξεσπάσουν περαιτέρω συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή

Από την μία πλευρά, η Τεχεράνη υπόσχεται εκδίκηση και απειλεί με στρατιωτική απάντηση και από την άλλη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να καταστρέψει 52 ιρανικούς στόχους, «μεγάλης σημασίας για το Ιράν και για τον ιρανικό πολιτισμό».

Σύγκληση NATO

Κατεπείγουσα σύγκληση του NATO ανακοίνωσε, για αύριο Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ με θέμα την κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή. Η συνεδρίαση, σε επίπεδο πρεσβευτών, θα έχει ως αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράκ μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ανέφερε εκπρόσωπος του NATO από τις Βρυξέλλες.

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 15:00, τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube