Weather Icon
Πολιτισμός 5 Ιανουαρίου 2020

Τέτοια να βλέπουμε! Η «Ευτυχία» διαμέλισε το «Star Wars»

Τέτοια να βλέπουμε! Η «Ευτυχία» διαμέλισε το «Star Wars»

Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, το εξωφρενικό word of mouth της «Ευτυχίας» εκτοξεύει την καλύτερη ελληνική παραγωγή των τελευταίων ετών, ενώ ταυτόχρονα… αφανίζει το τελευταίο «Star Wars»!

Αρχικά, να πω ότι σε σχέση με το 2018 η χρονιά που αφήνουμε πίσω μας ανέβασε τα εισιτήρια της κινηματογραφικής αγοράς στην Ελλάδα κατά… περίπου +1%. Άρα, ζήσαμε μια χρονιά που έμοιαζε με πατημένο pause. Δεν πήγαμε χειρότερα, αλλά και η σχεδόν απόλυτη στασιμότητα της κίνησης των Ελλήνων προς το σινεμά δεν δηλώνει τίποτε το αισιόδοξο. Πάντως, για το τετραήμερο που μας πέρασε, το κλίμα σε σχέση με πέρσι (207.135 εισιτήρια), ήταν απρόσμενα ανεβασμένο, φτάνοντας το καταπληκτικό νούμερο των 262.925 εισιτηρίων! Κοίταξα μέχρι τα τέλη του 2015 και δεν βρήκα υψηλότερο τετραήμερο! Φυσικά, το 59% αυτών των εισιτηρίων προήλθε από δύο ταινίες, που όλοι μαντεύετε. Η σειρά, όμως, σε σχέση με το προηγούμενο box-office report αλλάζει έντονα…

Πριν συνεχίσω, ας πάμε να δούμε πώς κινήθηκε η «Ευτυχία» στην καρδιά των γιορτών των Χριστουγέννων. Στο παρθενικό της τετραήμερο την είχαμε αφήσει στα 51.473 εισιτήρια (από 109 οθόνες). Την περασμένη Δευτέρα έκοψε 12.239 εισιτήρια, την παραμονή των Χριστουγέννων με «κουτσουρεμένες» προβολές έπεσε στα 6.627 και την ημέρα των Χριστουγέννων ανέκτησε δυνάμεις για να κόψει 14.504. Έτσι, η πρώτη εβδομάδα της ταινίας του Άγγελου Φραντζή έκλεισε στα 84.843 εισιτήρια. Και, πλέον, μπαίνουμε σε τούτο το τετραήμερο, το οποίο ξεκίνησε με την αργία της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων. Αμόκ! Με τις οθόνες να έχουν γίνει 126, το έργο εκτοξεύεται την Πέμπτη και κόβει 30.850 εισιτήρια (από τα οποία τα 16.307 μετρήθηκαν στην Αθήνα, από 54 οθόνες)! Και αν αυτό φαίνεται δικαιολογημένο λόγω αργίας που ευνοεί μεγάλη έξοδο, στα εισιτήρια της Παρασκευής σήκωσα επίσης τα χέρια ψηλά, καταλήγοντας να γράψω στα social (πριν δω επίσημα νούμερα) ότι βρισκόμαστε μπροστά σε επανάληψη του φαινομένου… «Joker», όσον αφορά την (προδιαγεγραμμένη) άνοδο του δεύτερου τετραημέρου! Εκείνος, όμως, είχε δει τα εισιτήριά του να αυξάνονται στο δεύτερο τετραήμερο προβολής του κατά +7%. Το δεύτερο τετραήμερο της «Ευτυχίας» μέτρησε άνοδο της τάξης του +97%! Και θα ξεμείνω από θαυμαστικά!

Συνεχίζω. Ψύχραιμα. Την Παρασκευή η ταινία έκοψε 21.533 εισιτήρια, το Σάββατο ανέβηκε στα 24.546 και την Κυριακή ήταν σαν να μην κουνήθηκε καθόλου από τη θέση της (24.419). Τελικά, η «Ευτυχία» έφτασε τα 101.348 εισιτήρια σε ολόκληρο το δεύτερο τετραήμερό της! Το μερίδιο της Αθήνας από αυτό το νούμερο ήταν 49.360, ενώ από το σύνολο της αγοράς τα εισιτήρια του φιλμ αντιπροσωπεύουν το 38% των ανθρώπων που πήγαν σινεμά αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Μετά από τις πρώτες έντεκα μέρες προβολής της έχει φτάσει τα 186.196 εισιτήρια και… έχει αφήσει πίσω της το τελευταίο «Star Wars»! Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μίας τεράστιας και μαζικής επιτυχίας, που δεν έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια στον δρόμο της για κανένα μήνα, τουλάχιστον. Πριν ξεκινήσει να παίζει στα σινεμά η ταινία, έβλεπα σαν «starting point» καριέρας την τετρακοσάρα. Τώρα τα πράγματα δείχνουν πως αυτό το νούμερο είναι ικανή να το πλησιάσει στο τέλος της τρίτης εβδομάδας προβολής της! Εκτός κι αν τη «φρενάρει» λίγο η κακοκαιρία των ημερών. Όπως και να ‘χει, μιλάμε για έργο που έχει καθολική αποδοχή, λατρεύεται από τεράστιο ποσοστό θεατών και είναι το μόνο πράγμα που συζητιέται εκεί έξω, με την προοπτική να βγάλει κόσμο από τα σπίτια και να τον οδηγήσει σε κινηματογραφική αίθουσα. Κόσμο που είχε να πάει σινεμά… από τον «Τιτανικό»!

Δεύτερο και καταϊδρωμένο το «Star Wars: Skywalker – Η Άνοδος», διατηρήθηκε σε καλά ποσοστά (στο νορμάλ -27% η πτώση του) για να κόψει 50.873 εισιτήρια (από 137 οθόνες). Ειρωνικά, σχεδόν όσα το πρώτο τετραήμερο της «Ευτυχίας». Στη δυνατή αργία της Πέμπτης έκοψε 17.135 εισιτήρια, για να ακολουθήσει ένα τριήμερο σταδιακής και διαρκούς μείωσης σε προσέλευση (11.796, 11.461 και 10.481, αντίστοιχα). Το σύνολο μέχρι στιγμής βρίσκεται στα 183.401 εισιτήρια, ενώ για τους «controversial» «Τελευταίους Jedi», στα τέλη Δεκέμβρη του 2017, τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα (βλέπε το box-office report της αντίστοιχης περιόδου). Στο υπόλοιπο top 5 (εντελώς προβλέψιμα) επικρατεί… η χαρά των ανηλίκων. Στο #3 συναντάμε το sequel του animated «Ψυχρά κι Ανάποδα» (+73%) με 32.297 εισιτήρια (από 97 οθόνες) και πιο δυναμική προσέλευση τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (11.152). Έχει φτάσει τα 258.088 εισιτήρια, δηλαδή έχει ήδη ξεπεράσει το πρώτο φιλμ του 2013. Ακολουθεί το πρωτοεμφανιζόμενο «Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες» (φωτό) με 18.056 εισιτήρια (από 81 οθόνες), που επίσης δούλεψε καλύτερα την Πέμπτη (6.080), ενώ η ταινία των «Playmobil» ευνοήθηκε τρελά (+69%) από το γιορτινό κλίμα εξόδου για τα πιτσιρίκια και έκοψε 16.565 εισιτήρια (από 79 οθόνες), με το σύνολό της να φτάνει τα 33.202.

Δεν μου κάνει καμία απολύτως εντύπωση η απήχηση που έχει το ψυχαγωγικότατο φιλμ μυστηρίου «Στα Μαχαίρια» (φωτό), που συνεχίζει να τραβάει κόσμο στην τέταρτη εβδομάδα προβολής του, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του +20%, για να κόψει 9.316 εισιτήρια (από 26 οθόνες). Για να αντιληφθεί κανείς τη δυναμική του έργου, η Πέμπτη (2.760) εδώ ήταν σχεδόν ισάξια σε προσέλευση θεατών με το σαββατόβραδο (2.555). Αναπτερώνω ηθικό και βλέπω ξανά την κατοστάρα, καθώς ήδη μιλάμε για σύνολο 90.237 εισιτηρίων. Αντιθέτως, δεν ξεκίνησε τόσο πετυχημένα η «Βόμβα», που έκοψε σχεδόν τα ίδια εισιτήρια με τα «Μαχαίρια» στο πρώτο της τετραήμερο και σε κοινό αριθμό οθονών μ’ εκείνα. 8.677 εισιτήρια (από 25 οθόνες), ποδαρικό Πέμπτης με 2.687, συνέχεια με 1.701 και weekend με 2.489 και 1.800, αντίστοιχα. Δεν τσούλησε ο… φεμινισμός μέσα στις γιορτές και το θέμα μάλλον φάνηκε πιο… «αμερικανιά» ώστε να δελεάσει το ενήλικο κοινό που αυτές τις μέρες έδινε προτεραιότητα στην «Ευτυχία». Η ταινία είναι καλή, πάντως, και αξίζει προσοχή. Στο #8 συναντάμε το «Last Christmas» (+24%), το οποίο εξακολουθεί να κόβει αξιοπρεπή εισιτήρια στην έβδομη εβδομάδα προβολής του! 6.066 (από 22 οθόνες), 1.822 τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και σύνολο καριέρας στα 121.752 εισιτήρια, παρακαλώ! Έβαλε γυαλιά ο τίτλος στην ελληνική αγορά που τον σνόμπαρε στο ξεκίνημά του και αρκετοί αιθουσάρχες δεν τον προγραμμάτιζαν καν… Το top 10 συμπληρώνουν κάπως με το ζόρι τα «H Ναυμαχία του Μίντγουεϊ» (+22%, 5.260 εισιτήρια από 14 οθόνες και σύνολο στα 31.446) και «21 Γέφυρες» (+67%, 2.253 εισιτήρια από 6 οθόνες και σύνολο στα 21.752). Για το τελευταίο, δεν έχω εξήγηση. Ίσως βρέθηκαν σε απόγνωση κάποιοι θεατές που αναζητούσαν αστυνομική περιπέτεια στα multiplex.

ΠΗΓΗ: freecinema.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube