Weather Icon

Στην Κρήτη η επόμενη πενταμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας

Στην Κρήτη η επόμενη πενταμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας
Νίκος Δένδιας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, Σεμέχ Σούκρι και Νίκος Χριστοδουλίδης ατη συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, για την κατάσταση στη Λιβύη (φωτ.: EPA / KARIM ABDELAZIZ)

Παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου αποτελεί η υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και του επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγέζ Σάρατζ, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας που συνυπογράφει και ο ομόλογός τους της Ιταλίας. Οι πέντε ΥΠΕΞ συναντήθηκαν για συνομιλίες στο Κάιρο, όπου αποφάσισαν ότι τα συγκεκριμένα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου και άκυρα, ενώ παραβιάζουν συγχρόνως τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών αφού δεν συμμορφώνονται με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι υπουργοί καταδίκασαν σθεναρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και των χωρικών υδάτων της.

Κάλεσαν μάλιστα την Τουρκία να σταματήσει άμεσα όλες τις παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης, με δεδομένη την ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στη Μεσόγειο.

Ειδικότερα για την απόφαση της Τουρκίας να εγκρίνει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, τονίζουν ότι συνιστά σοβαρή παραβίαση της απόφασης 2259 και άλλων σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Όπως ανέφεραν οι υπουργοί και στις δηλώσεις τους προς τον Τύπο, μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης και επαναφοράς της σταθερότητας στη Λιβύη, με δεδομένες τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και τη Διαδικασία του Βερολίνου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν την αποφασιστικότητα των κρατών τους να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία, με σκοπό την αύξηση της ευημερίας των λαών τους, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους και να συγκαλέσουν την επόμενη συνάντησή τους στην Κρήτη, σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί.

Αναφερόμενος στα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είπε πως η «εισαγωγή» στρατευμάτων ή όπλων στη Λιβύη συνιστά σοβαρή παραβίαση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη λιβυκή σύγκρουση. Επιπλέον, σημείωσε, «οι δύο λεγόμενες συμφωνίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και τροφοδοτούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης».

http://www.pontos-news.gr/article/204116/stin-kriti-i-epomeni-pentameris-synantisi-ton-ypex-elladas-kyproy-aigyptoy-gallias

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube