Weather Icon
Οικονομία & Αγορές 3 Ιανουαρίου 2020

Σοκ και δέος στις αγορές λόγω έντασης στη Μέση Ανατολή

Σοκ και δέος στις αγορές λόγω έντασης στη Μέση Ανατολή

Οι φόβοι για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ρίχνουν βαριά σκιά πάνω από τα διεθνή χρηματιστήρια, τρομάζοντας τους επενδυτές που αναζητούν καταφύγιο στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, του χρυσού και του γιέν και μακριά από τις αγορές μετοχών και τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού υψηλού ρίσκου.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της Ναυτεμπορικής, στο «κόκκινο» είναι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη δίνη της γεωπολιτικής αστάθειας και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που κατέγραφε απώλειες 1,55% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης. Πτώση πάνω από 1% για τον DAX στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, ενώ ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κατέγραφε απώλειες άνω της μισής ποσοστιαίας μονάδας. Αρνητικά πρόσημα και στη Wall Street κατά το άνοιγμα και με τους βασικούς δεικτες να καταποντίζονται πάνω από 1%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η γεωπολιτική αβεβαιότητα έβαλε «φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου, ενώ ο χρυσός επιδόθηκε σε ράλι με κέρδη πάνω από 1% και την τιμή σε υψηλά τεσσάρων μηνών, στα 1.548,70 δολάρια ανά ουγκιά. Στις πετρελαϊκές αγορές, το μπρεντ αναρριχήθηκε στα 69,50 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου και το αμερικανικό αργό ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 64 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2019.

Το κλίμα έντασης οδήγησε τους επενδυτές προς το «καταφύγιο» των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς και του αντίστοιχου αμερικανικού τίτλου να υποχωρούν σε χαμηλά πολλών εβδομάδων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube