REAL TIME |

Weather Icon

Προβοκατόρικο δημοσίευμα των Financial Times για τον αγωγό EastMed

Προβοκατόρικο δημοσίευμα των Financial Times για τον αγωγό EastMed

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θα υπογράψουν τριμερή συμφωνία που θα θέσει τα θεμέλια για τον σχεδιαζόμενο αγωγό που θα ενώνει τα υπεράκτια ενεργειακά πεδία του Ισραήλ με την Ευρώπη. 
Στο δημοσίευμα των Financial Times τονίζεται πως η συμφωνία θα αυξήσει την ένταση με την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα θεωρεί πως αποκλείεται από τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.  
Ο αγωγός EastMed θα κοστίσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια και θα συνδέει τα υπεράκτια ενεργειακά πεδία της Κύπρου και του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Ιταλία, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Ο αγωγός υπολογίζεται πως θα καλύπτει το 10% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. 
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα υπογράψουν την συμφωνία σήμερα, στην Αθήνα. 
Το Ισραήλ ανέπτυξε στενές οικονομικές και αμυντικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο την περασμένη δεκαετία. Η ανακάλυψη φυσικού αερίου και τα αμοιβαία συμφέροντα των χωρών για εξεύρεση αγορών, εμβάθυναν τις σχέσεις τους. 
Όμως, η Τουρκία είναι θυμωμένη καθώς θεωρεί το εγχείρημα ως προσπάθεια αποκλεισμού της από την υπεράκτια έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και κατηγορεί τους αντιπάλους πως σμιλεύουν την λεκάνη της Μεσογείου χωρίς να διαπραγματεύονται με την Άγκυρα για αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα, αναφέρεται στο δημοσίευμα. 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να χαλάσει «το παιχνίδι εγκλεισμού της Τουρκίας στα χερσαία σύνορά της». Το μέλος του ΝΑΤΟ (Τουρκία) αντιμετωπίζει αυξανόμενη διπλωματική απομόνωση εξαιτίας αρκετών διαφορών με τη Δύση και τις Αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της αγοράς Ρωσικών οπλικών συστημάτων και την εισβολή στη Συρία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις για την προσπάθεια αποτροπής γεωτρήσεων από την Κύπρο. 
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα που είναι ενάντια στα συμφέροντά της στην περιοχή. Οποιοδήποτε σχέδιο αγνοεί την Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας. Η Τουρκία είναι ένα έθνος που δεν θα σκύψει το κεφάλι σε απειλές και κυρώσεις» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάϊ, στο πρακτορείο Anadolu την Τετάρτη. 

Για τη συνέχεια Cosmostatus

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube