Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια 3 Ιανουαρίου 2020

Πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια: Παραιτείται ο Ζάεφ

Πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια: Παραιτείται ο Ζάεφ

Υπηρεσιακή κυβέρνηση θα σχηματιστεί το βράδυ της Παρασκευής στα Σκόπια, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του προκειμένου να γίνουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε 100 ημέρες, όπως ορίζει η νομοθεσία. Υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναλάβει ο νυν υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπάσοφσκι, στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος SDSM.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE θα αναλάβει τα υπουργείο Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να μην ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Η ευρωπαϊκή προοπτική, όπως και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποτέλεσαν τα δύο βασικά επιχειρήματα για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, γι’ αυτό και το «όχι» των Βρυξελλών προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και αποδυνάμωσε σημαντικά τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα παραμείνει αρχηγός του SDSM και θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας. Μάλιστα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στις εκλογές στις 12 Απριλίου και θα επανέλθει στην πρωθυπουργία. Από τη μεριά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι εμφανίζεται σίγουρος για μια ευρεία νίκη, η οποία, κατά τον ίδιο, θα σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Ζόραν Ζάεφ.

http://www.pontos-news.gr/article/203868/politikes-exelixeis-sta-skopia-paraiteitai-o-zaef

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube