Weather Icon

Πενταμερής και ΤurkStream στο διπλωματικό μενού ενός «καυτού» διημέρου

Πενταμερής και ΤurkStream στο διπλωματικό μενού ενός «καυτού» διημέρου

Σημαντικές διπλωματικές συναντήσεις αναμένεται να λάβουν χώρα το τρέχον 48ωρο και οι οποίες έχουν κυρίως στο επίκεντρό τους περιφερειακές εξελίξεις. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον Πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενώ αύριο λαμβάνει χώρα στο Κάιρο, με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, περιφερειακή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου.

Στόχος της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου στο Κάιρο, την Τετάρτη, είναι η αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το πώς αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις που υπάρχουν, με βάση το διεθνές δίκαιο, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας προς όφελος όλων των κρατών και των λαών της περιοχής, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συνάντηση Ερντογάν Πούτιν – Εγκαίνια TurkStream

Σε μια άλλη εξέλιξη, αύριο 8 Ιανουαρίου πραγματοποιούνται και τα εγκαίνια του αγωγού TurkStream, τα οποία θα τελέσουν στην Κωνσταντινούπολη οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας. Ο συγκεκριμένος αγωγός μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και απ’ εκεί στη νότια Ευρώπη.

Εκτός από το μήνυμα που θα δοθεί σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά, στη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να τεθεί και το θέμα της Λιβύης, στο οποίο η Ρωσία είναι αντίθετη με την εμπλοκή της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα Βλαντιμίρ Πόυτιν και Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν ευρύτερα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος στο τραπέζι των δύο ηγετών.

Η Toυρκία φιλοδοξεί, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν – ΗΠΑ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε χθες ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε συζητήσεις για το ζήτημα αυτό με τους ομολόγους του της Γαλλίας, του Ιράν, του Ιράκ και του Κατάρ. Μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι είχε συζήτησε το θέμα, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και του Ιράν. Όταν ρωτήθηκε αν η Άγκυρα είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, απάντησε ότι η Τουρκία θα στηρίξει κάθε ενέργεια για την αποκλιμάκωση της έντασης. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις άλλες χώρες για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ή να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πηγή: philenews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube