Weather Icon
Γεωπολιτική , Διεθνή , ΝΑΤΟ , Τουρκία 1 Ιανουαρίου 2020

Ο μελλοντικός ζωτικός ρόλος της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ

Ο μελλοντικός ζωτικός ρόλος της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ

Του Χωριανόπουλου Άγγελου

Από την αρχή της ιστορίας μέχρι σήμερα οι διαμάχες δύο ισχυρών κρατών έχουν πλαισιωθεί από πολλές μορφές διακρατικών εμπλοκών. Στα τέλη του 1945 περίοδος έναρξης του Ψυχρού Πολέμου, οι δύο υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση άρχισαν μία μεταξύ τους άτυπη διένεξη με μεγάλη ποικιλία υβριδικών διακρατικών εμπλοκών και εντάσεων που περιορίζονταν σε οικονομικούς και πολιτικούς τομείς. Η χρήση κρατών ‘’αντιπροσώπων’’ ως μέσο διένεξης αυτής της αντιπαλότητας ήταν η κύρια τακτική με την οποία συνεχίστηκε ο Ψυχρός Πόλεμος, κάνοντάς την πιο επίκαιρη από ποτέ. Ένα ψυχροπολεμικό σκηνικό διαμορφώνεται στην διεθνή σκηνή μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με πολλούς επιμέρους ‘’αντιπροσώπους’’ οι οποίοι θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της διενέξεως. Βάση της επικαιρότητας, ένας μελλοντικός δυτικός αντιπρόσωπος αυτού του αποκεντρωτικού διεθνούς συστήματος είναι η Τουρκία, μία χώρα η οποία σχεδιάζετε μελλοντικά να εκβιάσει εκ μέρους του ΝΑΤΟ την Ρωσία φέρνοντάς την με το μέρος του, αλλά και να αποτελέσει το υβριδικό λίθο των ΗΠΑ έναντι της Κίνας.
Αναλύοντας την τουρκική γεωπολιτική επιρροή δεδομένης της ισχύος της βλέπουμε πως η Τουρκία δύναται να αποκτήσει άμεση επιρροή στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσικής ομοσπονδίας. Το μουσουλμανικό στοιχείο στην οροσειρά του Καυκάσου αλλά και η τουρκική γλωσσική-δημογραφική επιρροή στις χώρες νότια της Ρωσίας φαίνεται να είναι τα τουρκικά οφέλη τα οποία θα εκμεταλλευτεί το ΝΑΤΟ θέλοντας να στρέψει την Ρωσία με το μέρος του. Ως στοιχεία υβριδικής απειλής έναντι της Ρωσίας έρχονται αυτοί οι λαοί να επηρεάσουν τις φιλορωσικές κυβερνήσεις, ασκώντας πολιτική αντιρωσική επιρροή οργανώνοντας πορείες και εξεγέρσεις με ασαφή αιτήματα και έντονο φιλοδυτικό χαρακτήρα, δημιουργώντας άγονο περιβάλλον για τις κινεζορωσικές οικονομικοπολιτικές επεκτατικές βλέψεις. Εξοπλιστικά τα σχέδια αυτά θα πλαισιωθούν από εν διαμορφώσει να νατοϊκά πλέγματα άρνησης πρόσβασης περιοχής τόσο έναντι ρωσικών αεροσκαφών όσο και έναντι ρωσικών ραντάρ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εμποδίζοντας την δημιουργία εμπορικού κινεζικού διαδρόμου.
Απώτερος σκοπός των νατοϊκών δράσεων είναι η κινεζική αποσταθεροποίηση τόσο του εμπορικού όσο και του πολιτικού κλάδου μέσω μίας εν διαμορφώσει τουρκικής ‘’λωρίδας’’ επιρροής. Οι τουρκόφωνοι πληθυσμοί ανεξαρτήτως θρησκεύματος συναντιόνται σε ένα τεράστιο γεωγραφικό μήκος εντός της Ανατολής. Από τις τουρκικές επαρχίες στα σύνορα με την Συρία μέχρι τα περίχωρα της Κίνας αρκετοί λαοί όπως οι Ουιγούροι δραστηριοποιούνται πολιτικά σε όλο το φάσμα των ανατολικών κρατών με έντονο ριζοσπαστικό στοιχείο ανεξαρτητοποίησης τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Τουρκόφωνοι λαοί έχουν χρησιμοποιηθεί ως φορέας αποσταθεροποίησης στο παρελθόν με εξέχουσα ενέργεια την επανάσταση του 2014 εντός του Ιράν όπου αρκετοί οπλισμένοι ‘’φοιτητές’’ διαμαρτυρήθηκαν με ασαφή αιτήματα. Η επερχόμενη δημιουργία αμυντικών ‘’φυσαλίδων’’ από νατοϊκής πλευράς θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην βιομηχανία και τα εδάφη επιρροής της Τουρκίας. Τις ζώνες μελλοντικής αποκοπής του ανατολικού άξονα έρχονται να υποστηρίξουν συστήματα ηλεκτρονικού αποκλεισμού όπως counter uav και emp effect areas, θέλοντας να αναδείξουν μια νέα σταθερά στο ρευστό διεθνές σύστημα που κυριαρχεί.
Οι τεχνολογικές και συμμαχικές καταστάσεις είναι μεταβαλλόμενες και οι ρυθμοί αλλάζουν. Αποκεί που ο τουρκικός παράγοντας έπαιζε το μεγάλο χαρτί ανεξαρτητοποιήσεώς μέσω των s400 μεταξύ ανατολής και δύσης σταδιακά εμφανίζεται μία νέα γεωπολιτική χρήση της Τουρκίας μέσω του ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ορμάται ακόμα και από την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση όπου μείζον ρόλο θα έχουν η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά ανθρώπινα δεδομένα. Η συνεισφορά της τουρκικής βιομηχανίας αλλά και η γλωσσική τουρκική επιρροή στην ανατολή είναι αναγκαία για τον δυτικό άξονα και ίσως είναι ένα κύριο μέρος του δυτικού μωσαϊκού που χτίζεται έναντι του εν διαμορφώσει ανατολικού άξονα. Έναν άξονα που ασφυκτιά από τον ναυτικό αποκλεισμό, που ψάχνει χερσαία έξοδο πριν το λιώσιμο των πάγων, φτάνει μόνο να μην την βρει μέσω της ενδεχόμενης τουρκικής ανεξαρτητοποιήσεως.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube