Weather Icon
Εθνική Άμυνα 5 Ιανουαρίου 2020

Ο κομβικός ο ρόλος της Σούδας σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή- Η Τουρκία απαγόρευσε σε αεροσκάφη των ΗΠΑ να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της

Ο κομβικός ο ρόλος της Σούδας σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή- Η Τουρκία απαγόρευσε σε αεροσκάφη των ΗΠΑ να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της

Για να επιτραπεί να χρησιμοποιηθούν οι Αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία για δραστηριότητες οι οποίες δεν καλύπτονται από το ΝΑΤΟ απαιτείται απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Με αναβαθμισμένη τη θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ ταξιδεύουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελληνική αποστολή στις ΗΠΑ. Όσα ακολούθησαν το Αμερικανικό χτύπημα στο Ιράκ το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Ιρανού Στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί ενισχύουν το επιχείρημα της Αθήνας ότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο σταθερή χώρα στην περιοχή με ξεκάθαρο δυτικό προσανατολισμό.

Η Αμερικανική βάση της Σούδας, τόσο η ναυτική όσο και η αεροπορική, από τις πρώτες ώρες μετά τον βομβαρδισμό της αυτοκινητοπομπής που θα μετέφερε τον Ιρανό Στρατηγό, Αρχηγό των Φρουρών της Επανάστασης, αποδεικνύεται κομβικής σημασίας.

Εκεί προσγειώθηκαν τουλάχιστον δυο Αμερικανικά μεταγωγικά C-130 αλλά και ελικοφόρα V22 Οsprey τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων. Νωρίτερα η Άγκυρα δεν είχε αρχικά επιτρέψει σε αεροσκάφη των ΗΠΑ να εισέλθουν στον Τουρκικό εναέριο χώρο με κατεύθυνση τις Αμερικανικές βάσεις στο Ιντσιρλίκ και στο Κιούρετσικ στον Τουρκικό Νότο.

Άλλωστε για να επιτραπεί να χρησιμοποιηθούν οι Αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία για δραστηριότητες οι οποίες δεν καλύπτονται από το ΝΑΤΟ απαιτείται απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ταλαντεύεται εάν θα στηρίξει μια ενδεχόμενη-πιθανότατα μακροχρόνια-επιχείρηση των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν παραχωρώντας διευκολύνσεις ή θα ταχθεί ουσιαστικά στο πλευρό της Τεχεράνης αρνούμενος παροχή υποστήριξης προς τις Αμερικανικές δυνάμεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube