Weather Icon
Βουλγαρία , ΗΠΑ , Τουρκία 5 Ιανουαρίου 2020

Οι τουρκικές εταιρείες παραγωγής εξαρτημάτων των αεροσκαφών F-35 εγκαταλείπουν την Τουρκία λόγω κυρώσεων

Οι τουρκικές εταιρείες παραγωγής εξαρτημάτων των αεροσκαφών F-35 εγκαταλείπουν την Τουρκία λόγω κυρώσεων

Μια από τις εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή εξαρτημάτων για τα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία μετά από τις κυρώσεις των ΗΠΑ εξετάζει τη μεταφορά του εργοστασίου της στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την τουρκική οικονομική εφημερίδα Dünya, πηγές που έχουν σχέση με το θέμα, λένε ότι οι επιχειρήσεις που παράγουν εξαρτήματα για τα F-35, ειδικά η Alp Aviation, που έχει το εργοστάσιό της στην επαρχία Eskişehir , εξετάζουν την μεταφορά της παραγωγής τους στη Βουλγαρία.

Οι εν λόγω εταιρείες αναγκάζονται να σταματήσουν την παραγωγή τους και να εγκαταλείψουν την Τουρκία, μετά την ισχύ του νόμου του Αμερικανικού Κογκρέσου και της Γερουσίας, για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ του 2020, ο οποίος προβλέπει την απαγόρευση της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία.

937 εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένου του κορμού και της πλειοψηφίας των μηχανισμών προσγείωσης των F-35 παράγονται από τουρκικές εταιρείες. Από αυτά τα 400 παράγονται από έναν προμηθευτή και τα υπόλοιπα από άλλες οκτώ μεγάλες τουρκικές εταιρείες. Η Τουρκία, από το 1999, είναι εταίρος στο 3ο επίπεδο προγράμματος (Level3) παραγωγής των του F-35 και έχει πληρώσει 1,4 δις $, ενώ οι τουρκικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει εξαγωγής εξαρτημάτων και έχουν εισπράξει πάνω από 1 δις $ μέχρι τώρα.

Το Eskişehir είναι ένας νομός που ξεχωρίζει για τη συγκέντρωση εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας.

Σε αυτό το νομό υπάρχουν πολλές μικρές και μεγάλες βιομηχανίες, με πιο μεγάλη την Alp Aviation, που παράγουν εξαρτήματα για το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35. Η Alpine Aviation, στην οποία μερίδιο 50 τοις εκατό έχει η αμερικανική Sikorsky, παράγει  δομικά μέρη του κορμού των F-35, εξαρτήματα του συστήματος προσγείωσης και εξαρτήματα το κινητήρα.

Σύμφωνα με μια πηγή που βρίσκεται κοντά σε αμυντική βιομηχανία του Eskişehir, οι εταιρείες του προγράμματος F-35 επικεντρώνονται σε εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση τελικά επιβληθεί το εμπάργκο.

Σημειώνεται ότι ορισμένες εταιρείες αναζητούν λύση για τη συνέχιση της παραγωγής εκτός Τουρκίας. Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, ορισμένες εταιρείες έχουν αρχίσει ακόμα να αναζητούν θέσεις για μεταφορά του εργοστασίου τους στη Βουλγαρία …

Η πηγή είπε μεταξύ άλλων: “Έχουμε ακούσει το όνομα της Alp Aviation μεταξύ των εταιρειών που σχεδιάζουν τη μεταφορά της παραγωγής τους στη Βουλγαρία. Ωστόσο, και αρκετές άλλες εταιρείες εξετάζουν τη Βουλγαρία ως εναλλακτική λύση. Πρέπει να πω ότι η προσέγγιση της τουρκικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή είναι επίσης θετική. Τέτοιες εναλλακτικές λύσεις εξετάζονται προκειμένου να μην χαθεί η εμπειρία και η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί μέχρι στιγμής στην παραγωγή εξαρτημάτων F-35. Άλλωστε, το εμπάργκο αφορά την Τουρκία ως κράτος, όχι τις εταιρείες. Έτσι, η παραγωγή στη Βουλγαρία, αντί της Τουρκίας, είναι σημαντικό ζήτημα, για να μην χαθούν τα όποια κέρδη έχουν αποκτηθεί μέχρι στιγμής”.

Οι κύριες εταιρείες είναι:

  • Kale Aviation
  • TAI-TAI
  • AYESAŞ
  • ASELSAN
  • ROKETSAN-TUBITAK
  • MIKES AS
  • Alp Aviation

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube