REAL TIME |

Weather Icon
Newsroom , Αναλύσεις - Γνώμες 1 Ιανουαρίου 2020

Οι προβλέψεις των Financial Times για τη νέα χρονιά

Οι προβλέψεις των Financial Times για τη νέα χρονιά

Οι εκτιμήσεις για τα ομόλογα και την τιμή του πετρελαίου. Ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία και Ιταλία και που θα οδηγήσουν οι αμερικανικές εκλογές. Η πιθανότητα σύρραξης ΗΠΑ-Ιράν και οι διαδηλώσεις στη Λατινική Αμερική. Το 5G και το streming.

Το Brexit δεν σταμάτησε, οι λαϊκιστές είχαν μικρότερα κέρδη απ’ όσο αναμένονταν στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαίου και ο S&P 500 ξεπέρασε τις προσδοκίες, τόσο τις δικές μας, όσο και άλλων. Μαζί με την πτώση της ανάπτυξης της Βραζιλίας σε χαμηλότερο ποσοστό απ’ όσο ένα χρόνο νωρίτερα, η ομάδα προβλέψεων των Financial Times έκανε λάθος στις παραπάνω εκτιμήσεις για το 2019, αν και ο Philip Stephens παραδέχτηκε ότι η πρόβλεψή του ότι το Brexit θα αναστραφεί ήταν «εξίσου ελπίδα, όσο και προσδοκία».

Αν και ο κόσμος μπορεί να δείχνει ακόμα πιο απρόβλεπτος, οι τέσσερις λάθος απαντήσεις ήταν μια βελτίωση σε σχέση με το ζοφερό οκτώ, την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Και εκτός από το Brexit οι αναγνώστες στον ετήσιο διαγωνισμό μας σε γενικές γραμμές έκαναν τα ίδια λάθη με εμάς, πάνω από το 70% έκαναν λάθος στις ίδιες τρεις ερωτήσεις.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όμως, οι καλύτεροι με βάση τις προβλέψεις αναγνώστες νίκησαν τους FT. Τρεις πέτυχαν 19 σωστές απαντήσεις στις 20 ερωτήσεις.

Θα κλείσει ο Μπόρις Τζόνσον μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Ναι. Αυτός είναι ο στόχος του και έχει καλές πιθανότητες. Ανακοινώνοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία θα τεθεί με νόμο, ωστόσο, ο πρωθυπουργός έχει βάλει χαμηλά τον πήχη. Θα είναι σχεδόν αδύνατο να διαπραγματευτεί πολλά περισσότερα από μια βασική συμφωνία που καλύπτει το εμπόριο αγαθών στο διαθέσιμο χρόνο. Ο κος Τζόνσον έχει δώσει έμφαση στον στόχο του να αφαιρέσει τους δασμούς και τις ποσοστώσεις σε όλα τα εμπορεύσιμα αγαθά. Η ΕΕ-27 έχει συμφέρον για μια τέτοια συμφωνία. Συλλογικά έχει μεγάλο πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών. Υπάρχουν όμως, παγίδες. Προσέξτε τη γαλλική επιμονή η αλιεία να περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε συμφωνία και να δοθούν διασφαλίσεις από τη Βρετανία ότι δεν θα προσπαθήσει να υπονομεύσει τα ευρωπαϊκά στάνταρντ στην εργασία και το περιβάλλον.

Philip Stephens

Θα γίνουν εκ νέου οι Εργατικοί κόμμα εξουσίας;

Όχι. Οι απερχόμενοι ηγέτες των Εργατικών έχουν προτείνει μια περίοδο «στοχασμού» για το πώς θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση της Μεγάλης Βρετανίας μετά το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1935. Αυτοί μέσα στο κόμμα που φοβόταν ή προειδοποιούσαν ότι με τον Τζέρεμι Κόρμπιν θα καταλήγαμε εδώ, και οι μετριοπαθείς που σπεύδουν να επανενταχθούν προκειμένου να δικαιούνται ψήφο στην επιλογή του νέου ηγέτη και του αναπληρωτή, μπορεί, ωστόσο να απογοητευτούν. Οι αλληλοκατηγορίες και οι μάχες μεταξύ των παρατάξεων θα περάσει πολύς χρόνος για να καταλήξουν. Εως τώρα, όσοι ελπίζουν στην ηγεσία είναι αρκετά προσεκτικοί στο να μην αποκηρύξουν το κάθετα αριστερό ταξίδι υπό τον κο Κόρμπιν. Για να κερδίσουν ίσως θα πρέπει να υποσχεθούν περίπου τα ίδια.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube